Yumurta akı tozu, taze yumurta aklarına rafta dayanıklı bir alternatiftir. Aynı zamanda pastörize edilir ve bu da gıda kaynaklı hastalık riskini önemli ölçüde azaltır. Yumurta akı tozu birçok yönden benzersiz bir ürün; ancak, kendinizi bunun dışında bulursanız veya herhangi bir nedenden dolayı kullanamazsanız, birkaç etkili acil durum alternatifi vardır. En iyi seçeneklerinizden bazılarına dalalım.
En iyi seçeneğiniz: Taze yumurta akı
Yumurta akı tozu, su ilavesiyle yeniden oluşturulduktan sonra taze yumurta akı ile arasında çok az fark kalır. Tam yumurtalardan alınan taze yumurta akı, rehidre edilmiş yumurta akı tozunun görünümüne, tadına ve bir tarifteki işleyişine en yakın olanıdır.
Elbette önemli bir fark yumurta akı tozunun pastörize edilmiş olmasıdır; ancak bu öncelikle gıda güvenliğini etkiler, doku veya görünümü etkilemez. Her ikisi de pişirildiğinde veya köpürtüldüğünde tamamen aynı işlevi görecektir.
Taze yumurta beyazlarının kullanımının daha yoğun emek gerektirmesi nedeniyle bir dezavantajı olduğunu unutmayın. Bir tarif için yeterli sayıda yumurta elde etmek amacıyla birden fazla yumurtayı kırıp ayırmanız gerekebilir. Ayrıca raf ömürleri de uzun değildir.
İki yemek kaşığı yumurta akı tozu yerine 3 yumurta akı kullanın.
İyi bir ikinci seçenek: Beze tozu
Beze tozu çoğunlukla yumurta beyazından oluşur, bu da beze veya benzeri bir uygulamada yumurta akı tozunu değiştiriyorsanız ideal bir alternatif haline gelir. Normalde yumurta beyazı tozunun sert zirvelere kadar dövülmeyeceği herhangi bir tarifin yerine kullanılmaz. Beze tozu, makaronlar ve limonlu kremalı turtalar için kraliyet kreması ve krema yapımında yaygın olarak kullanılır. Melek yemeği kekleri yapmak için de kullanabilirsiniz.
Yumurta beyazı tozunun yanı sıra, beze tozu, topaklanmayı önlemek için mısır nişastası ile birlikte sitrik asit ve stabilitesini arttırmak için gıda sakızları içerebilir. Bu diğer bileşenler, tamamen kurutulmuş yumurta beyazından oluşan saf yumurta beyazı tozunun yerine kullanıldığında, ürünün ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir.
Yumurta akı tozu yerine 1:1 oranında beze tozu kullanın.
Kısaca: Aquafaba
Aquafaba, nohut konservesindeki sıvı için egzotik bir terimdir. Bu sıvı boşaltılabilir ve yumurta akı köpüğüne çok benzeyen bir köpük halinde çırpılabilir. Taze yumurta akı gibi, yumurta akı tozundan toz değil sıvı olmasıyla ayrılır; ancak bunu birçok aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Tartar kremasıyla çırparak vegan beze yapmak için kullanın. Diğer vegan yumurta akı tozu ikamelerinin aksine, ısıya dayanabilir. Tamamen hayvansal ürünler içermeyen bir yumurta ikamesi olan aquafaba, yumurta akı tozu veya bütün yumurta yerine veganlar için uygundur.
2 yemek kaşığı yumurta akı tozunun yerine 1/3 bardak aquafaba kullanın.
Diğer alternatifler
Keten tohumu Çözünür bir lif olan müsilaj bakımından zengindir. Müsilaj içeriği, keten tohumlarını köpük haline getirildiği veya bağlayıcı olarak kullanıldığı uygulamalarda etkili bir yumurta akı ikamesi haline getirir. Müsilajı serbest bırakmak için keten tohumlarını suya batırın. Birkaç dakika içinde su ve tohumlar, yeniden yapılandırılmış yumurta akı tozuna benzer bir doku kazanacaktır. Not: Keten tohumu köpüğü ısıya dayanıklı olmadığından makaron veya benzeri ısıtılan yemeklerde kullanılamaz.