Yumurta akı tozu, taze yumurta aklarına dayanıklı bir alternatif sunar. Aynı zamanda pastörize edilmiştir, bu da gıda kaynaklı hastalık riskini önemli ölçüde azaltır. Yumurta akı tozu, birçok açıdan benzersiz bir üründür; ancak eğer elinizde yoksa veya herhangi bir sebepten dolayı kullanamıyorsanız, birkaç etkili acil durum alternatifi bulunmaktadır. En iyi seçeneklerinizden bazılarına göz atalım.
En İyi Seçenek: Taze Yumurta Akı
Yumurta akı tozu su ile yeniden oluşturulduğunda, taze yumurta akı ile arasında çok az fark kalır. Tam yumurtalardan elde edilen taze yumurta akı, yeniden yapılandırılmış yumurta akı tozunun görünümüne, tadına ve tariflerdeki işlevine en yakın olanıdır.
Önemli bir fark, yumurta akı tozunun pastörize edilmiş olmasıdır; ancak bu, öncelikle gıda güvenliğini etkiler, doku veya görünümü etkilemez. Her ikisi de pişirildiğinde veya köpürtüldüğünde aynı işlevi görür.
Taze yumurta aklarının kullanımı daha fazla emek gerektirdiğinden bir dezavantaj olabilir. Bir tarif için yeterli sayıda yumurta elde etmek amacıyla birden fazla yumurtayı kırıp ayırmanız gerekebilir. Ayrıca raf ömürleri de uzun değildir.
İki yemek kaşığı yumurta akı tozu yerine 3 yumurta akı kullanın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Beze Tozu
Beze tozu çoğunlukla yumurta akından oluşur, bu da beze veya benzeri bir uygulamada yumurta akı tozunu değiştiriyorsanız ideal bir alternatif yapar. Normalde yumurta akı tozunun sert zirvelere kadar çırpılmayacağı tariflerde kullanılmaz. Beze tozu, makaronlar ve limonlu kremalı turtalar için kraliyet kreması yapımında yaygın olarak kullanılır. Melek yemeği kekleri yapmak için de uygundur.
Yumurta akı tozunun yanı sıra, beze tozu, topaklanmayı önlemek için mısır nişastası ile birlikte sitrik asit ve stabilitesini artırmak için gıda sakızları içerebilir. Bu diğer bileşenler, tamamen kurutulmuş yumurta akından oluşan saf yumurta akı tozunun yerine kullanıldığında, ürünün performansını etkileyebilir.
Yumurta akı tozu yerine 1:1 oranında beze tozu kullanın.
Acil Durumda: Aquafaba
Aquafaba, nohut konservesindeki sıvıyı tanımlar. Bu sıvı süzülebilir ve yumurta akı köpüğüne çok benzeyen bir köpük haline çırpılabilir. Taze yumurta akı gibi, yumurta akı tozundan değil sıvı olmasıyla ayrılır; ancak birçok benzer şekilde kullanılabilir.
Tartar kremasıyla çırparak vegan beze yapmak için kullanın. Diğer vegan yumurta akı tozu ikamelerinin aksine, ısıya dayanıklıdır. Tamamen hayvansal ürünler içermeyen bir yumurta ikamesi olan aquafaba, yumurta akı tozu veya bütün yumurta yerine veganlar için uygundur.
2 yemek kaşığı yumurta akı tozunun yerine 1/3 bardak aquafaba kullanın.
Diğer Alternatifler
Keten tohumu çözünür bir lif olan müsilaj bakımından zengindir. Müsilaj içeriği, keten tohumlarını köpük haline getirildiği veya bağlayıcı olarak kullanıldığı uygulamalarda etkili bir yumurta akı ikamesi yapar. Müsilajı serbest bırakmak için keten tohumlarını suya batırın. Birkaç dakika içinde su ve tohumlar, yeniden yapılandırılmış yumurta akı tozuna benzer bir doku kazanacaktır. Not: Keten tohumu köpüğü ısıya dayanıklı olmadığından makaron veya benzeri ısıtılan yemeklerde kullanılamaz.