Zerdeçal, dünyanın en keskin baharatı değildir, bu da bir yemeğe çok fazla zerdeçal eklemenin kolay olmadığı anlamına gelir. Zerdeçal, bir baharattan çok bir gıda boyasıdır; tadı hafiftir. Ancak önerilen miktardan çok daha fazlasını eklerseniz, yemeğin içinde bir miktar acılık fark edebilirsiniz. Bu durumda birkaç seçeneğiniz vardır.
Tarifin Malzemeleriyle Seyreltin
Çoğu profesyonel şef, bir baharatın aşırı kullanımını dengelemenin en iyi yolunun onu seyreltmek olduğunu söyler. Yukarıda bahsedilen hafif lezzet göz önüne alındığında, bu işlemi zerdeçalla gerçekleştirmek, daha keskin baharatlara göre daha kolaydır.
Zerdeçalı etkili bir şekilde seyreltmek için zerdeçalın yanı sıra her şeyden daha fazla eklemek isteyeceksiniz. Eğer tarife iki kat daha fazla baharat eklediyseniz, yemeği tarifin lezzet dengesine uygun hale getirmek için diğer her şeyden iki kat daha fazla ekleyin.
Bir tarife göre çalışmıyorsanız, tat testi yapmanız gerekecektir. Diğer malzemelerden az miktarda ekleyin ve tadın. Zerdeçal tadı hala çok güçlüyse, malzemelerden biraz daha ekleyin. Tarif, tercih ettiğiniz dengeye ulaşana kadar eklemeye devam edin.
Hindistan Cevizi Sütü ile Seyreltin
Zerdeçal genellikle köri yemeklerinde veya Güney Asya etkisine sahip diğer yemeklerde kullanılır. Hindistan cevizi sütü, bu tarz pişirmede yaygın olarak kullanılan başka bir içeriktir. Yemeğiniz bu bölgeye aitse, tarif gerektirse de gerektirmese de hindistan cevizi sütü makul bir katkı olabilir.
Hindistan cevizi sütü, baharatın seyreltmesine ek olarak, zerdeçalın aşırı kullanımından kaynaklanabilecek acılık da dahil olmak üzere bazı tatları yumuşatma etkisine de sahiptir.
Baharatın Bir Kısmını Fiziksel Olarak Çıkarın
Zerdeçal genellikle bir yemeğe eklendiğinde toz halindedir. Eğer pişirme sıvısına eklenirse, sıvının bir kısmını çıkararak konsantrasyonunu azaltabilirsiniz. Daha fazla su, et suyu veya başka sıvılarla değiştirebilirsiniz. Zerdeçalı ızgara için kuru bir ovmada kullandıysanız, etin yüzeyindeki baharatın bir kısmını yıkayabilirsiniz.
Asidik Bir Bileşen Ekleyin
Eğer yaptığınız yemek Hint ya da başka bir Güney Asya tarzında ise yemeğe o bölgenin geleneksel ekşi malzemelerinden birini ekleyebilirsiniz. Seçenekler şunları içerir: mango tozu (aynı zamanda amla tozu olarak da bilinir), demirhindi ezmesi veya demirhindi tozu. Batıda yaygın olan ancak Hint mutfağında da kullanılan diğer malzemeler arasında domates sosu yer alır. Bu bileşenlerin artan asitliği, çok fazla zerdeçalın neden olabileceği acılığı nötralize etmeye veya hafifletmeye yardımcı olabilir.
Tatlılık Ekleyin
Acı tadı gidermeye çalıştığınızda sıklıkla önerilen çözümlerden biri tatlandırıcı eklemektir. Bu, zerdeçal içeren her yemekte işe yaramasa da bazılarında etkili olabilir. Genellikle tatlı bir bileşen içermeyen bir yemeği tatlandırırken dikkatli olmalısınız.
Tatlandırıcıların belirgin olmasını istemediğiniz için çok az miktarda ilave edilmelidir. Zerdeçalın acısını dengelemeye yetecek kadar eklemelisiniz.