Nane Fazlalığını Gidermenin Yolları

by baharatdiyari
too much mint

Nane çok yönlü bir bitkidir, hem lezzetli hem de tatlı tariflerde kullanılabilir. Bir salataya ferahlık katabilir ya da tatlılara hoş bir tat verebilir. Ancak bu faydaları sadece ölçülü kullanıldığında elde edebilirsiniz. Aşırı kullanıldığında bu bitki çok yoğun ve rahatsız edici olabilir. Bir yemeğe gereğinden fazla nane eklerseniz, yemeğin tadı bozulabilir. Neyse ki fazla nane içeren yemekler için birçok çözüm bulunmaktadır.

Seyreltme

Aşırı kullandığınız herhangi bir bitki veya baharat gibi, en basit çözüm, nanenin diğer malzemelere oranını azaltmaktır. Köfte yapıyorsanız, daha fazla kıyma veya kuzu etinin yanı sıra, daha fazla sarımsak ve nane dışındaki diğer malzemeleri de ekleyebilirsiniz. Bu, yemeğin lezzet profilini değiştirmeden aşırı nane aromasını düzeltmenizi sağlar. Bu yöntemin çok yönlü olma avantajı vardır; nane içeren herhangi bir yemek veya içecekle kullanabilirsiniz.

Fiziksel Çıkarma

Nanenin çok yönlülüğü, tatlılar ve kokteyller dahil olmak üzere çeşitli hazırlıklarda etkili olmasını sağlar. Bitkinin tamamının kullanıldığı birçok durumda, yaprakları çıkararak tatların dengelenmesi mümkün olabilir. Bir mojito veya başka bir nane kokteylinde, tüm esansiyel yağlarını serbest bırakma şansı bulamadan fazladan nane dallarını çıkarabilirsiniz.

Bu yöntem, nanenin doğranıp pişirildiği yemeklerde her zaman etkili olmasa da bazı durumlarda kullanılabilir. Örneğin, kıyılmış nane, albondigas adı verilen Meksika köfte çorbasının ana lezzet verici maddelerinden biridir. Çok fazla nane eklediyseniz ve hatanızı pişirme işleminin başında fark ederseniz, çorbanın üstündeki doğranmış nanenin bir kısmını oluklu bir kaşıkla alabilirsiniz.

Tatlılık Ekleme

Lamiaceae familyasındaki diğer bitkilerde olduğu gibi, çok fazla nane kullanmanın yan etkilerinden biri de acılıktır. Çoğu durumda, tatlılık eklemek, acı tadı ortadan kaldırmanın etkili bir yolu olabilir. Tatlınızda çok fazla nane varsa, daha fazla tatlı bileşen eklemek çözüm olabilir.

Benzer şekilde, naneli bezelye ya da havuçta çok fazla nane varsa, az miktarda şeker ya da bal da fayda sağlayabilir. Elbette, lezzetli bir yemeğin lezzet profilini bozmamak için tatlandırıcı kullanırken dikkatli olmalısınız. Yemeğinizdeki nane aroması daha dengeli hale gelene kadar küçük miktarlarda ekleyin.

Asit Ekleyin

Aşırı naneli bir tabakta, bir asit nanenin tatlılığını kesebilir ve onu maskeleyebilir. Yemeğe bağlı olarak seçenekleriniz narenciye suyundan sirkeye kadar değişebilir. Bir mojitoya fazladan bir dilim limon ekleyebilirsiniz. Albondigas tarifleri genellikle erik domates içerir, bu yüzden fazla naneyi nötralize etmeye yardımcı olmak için miktarı iki katına çıkarabilirsiniz.

Patates Ekleyin

Bezelye ve nane çorbası gibi bir çorbaya veya genellikle kuzu etiyle servis edilen nane sosu gibi bir sosa, patates ekleyerek fazla lezzetin bir kısmını ortadan kaldırabilirsiniz. Yemek pişerken patatesi orada bırakabilir ve servis yapmadan önce çıkarabilirsiniz. İstenmeyen tatlar eklemeden acılığı nötralize etmelidir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın