Kenevir tohumları, muazzam besin değeriyle bilinen bir süper yiyecek olarak kabul edilir. Ayrıca, diyetinize çeşitli şekillerde eklenebilecek kadar çok yönlüdür; ancak, fiziksel marketlerde her zaman kolayca bulunamayabilirler. Bu tohumları temin edemiyorsanız ve acilen ihtiyaç duyuyorsanız, aşağıdaki kenevir tohumu ikamelerinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Keten Tohumu
Keten tohumu, bir zamanlar en çok lifleriyle tanınan (kenevir gibi) başka bir antik bitkiden gelir. Bu, keten ve kenevir tohumu arasındaki benzerliklerden sadece biridir. Sağladığı protein de önemli bir benzerliktir; keten tohumları kenevirden daha az protein içerirken, dokuz temel amino asidin tamamını sağlayarak tam bir protein kaynağı olarak kabul edilir. Kenevir tohumları da dokuz temel amino asidin tamamını içerir.
Keten tohumu, besin açısından benzer olmasının yanı sıra, tadı ve dokusu açısından da iyi bir kenevir tohumu yerine kullanılabilir. Keten tohumları, kavrulmuş yemişlerin lezzetini hafif bir çıtırlık ile birlikte sunar; bu, kenevir tohumlarının kullanıldığı birçok uygulamada işe yarayabilir. Keten tohumu, aslında kenevir tohumundan alacağınız lif miktarının iki katından fazlasını sağlar.
Kenevir tohumu yerine 1:1 oranında keten tohumu kullanın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Chia Tohumları
Chia tohumlarının geldiği chia bitkisi, nane ailesinin bir üyesidir. Bitkinin Güney Amerika’ya özgü olduğuna inanılır ve tohumları Aztek diyetinin temelini oluşturuyordu. Son zamanlarda chia tohumları, omega-3 ve 6 yağ asidi kaynağı olarak popülerlik kazanmıştır. Kenevir tohumları gibi önemli miktarda lif ve magnezyum ve çinko dahil çeşitli temel mineraller de sağlarlar. Araştırmalar, kolesterolü düşürerek kalp sağlığını desteklemede faydalı olabileceklerini göstermektedir.
Chia tohumlarının boyutu ve görünümü kenevir tohumlarından farklı olsa da birçok yemekte aynı görevi görebilir ve aynı şekillerde tüketilebilir. Bunları smoothielere veya salataların üzerine serpmek, yulaf ezmesi ve diğer tahıllara eklemek gibi seçenekleriniz var. Salatalarda ve benzeri uygulamalarda, chia tohumları hafif bir fındık tadıyla tatmin edici bir çıtırlık sunabilir.
Chia tohumları daha küçük olduğundan, kenevir tohumlarının yerine kullanırken daha fazlasını kullanmanız gerekecektir. Tarifinizde kenevir tohumu gereksiniminin kabaca iki katı kadar chia tohumu kullanın.
Kısaca: Ayçiçeği Tohumları
Helianthus annuus bitkisinin tohumları, ceviz aromalı lezzetli bir atıştırmalık olarak bilinir. Lezzetleri ve dokuları, ayçiçeği tohumlarının kenevir tohumlarıyla ortak noktalarından sadece birkaçıdır çünkü aynı besinlerden bazıları açısından da zengindirler. Kenevir tohumları gibi ayçiçeği tohumları da zengin bir folat ve diğer B vitamini kaynağıdır. Her ikisi de E vitamini içerir; ayçiçeği tohumları kenevir tohumlarından çok daha iyi bir E vitamini kaynağıdır.
Ayçiçeği tohumlarını, tavuk veya balığın üzerine ekmek ve salatalarınıza çıtır bir katkı olarak dahil etmek dahil olmak üzere, kenevir tohumlarını kullandığınız birçok şekilde kullanabilirsiniz. Ayçiçeği tohumlarını kenevir tohumlarının yerine mükemmel bir alternatif haline getiren ana faktör, ayçiçeği tohumlarının bulunmasının çok daha kolay olması ve dolayısıyla kenevir tohumlarına kıyasla daha ucuz olmasıdır.
Kenevir tohumu yerine 1:1 oranında ayçiçeği çekirdeği kullanın.
Diğer Alternatifler
Çam fıstığı, lezzet ve doku açısından kenevir tohumlarının yerine sıklıkla tavsiye edilir. Çok fazla protein veya omega-3 yağ asitlerine sahip olmasalar da daha iyi bir omega-6 yağ asitleri kaynağıdırlar.