Safranın Fazlasını Kontrol Altına Alma Yolları

by baharatdiyari
Too Much Saffron

Safran, İspanyol paella ve Hint biryanisi gibi çeşitli yemeklere çekici bir renk ve eşsiz bir tat katma yeteneğiyle bilinen bir baharattır. Toz halinde satın alabileceğiniz gibi safran ipliklerini de temin edebilirsiniz. İpliklerden daha az toz kullanmanız gerekeceğinden, bu formlar arasındaki farka dikkat etmek önemlidir.

Safran, doğru kullanıldığında birçok kişinin hoşuna giden bir tada sahiptir. Ancak, biraz daha fazla eklemenin yemeği güzelleştirdiği baharatlardan biri değildir. Fazla safranın tadı acı, metalik ve hatta klor benzeri olarak tanımlanabilir. Ancak çok fazla safran içeren bir yemek yaptıysanız her şey kaybolmaz. Yemeği kurtarmak için bazı seçeneklerinizi değerlendirin.

Seyreltme

Seyreltme, çok fazla safranla baş etmenin en basit ve etkili yoludur, özellikle de safranı yüksek maliyeti nedeniyle çöpe atmak çoğumuz için mümkün olmayabilir. Safran dünyanın en pahalı baharatıdır. Bu, yemeğin tamamını atmanın önemli bir para israfı anlamına gelebileceği anlamına gelir.

En ekonomik seyreltme yöntemi, fazla safran içeren yemeğin yarısını çıkarıp ileride kullanmak üzere dondurmaktır. Kalan yarısına, tam bir tarif oluşturacak kadar malzemeyi (safran dışında) ekleyebilirsiniz. Bu, yemeğinizdeki konsantrasyonu azaltırken safran yatırımınızı korumanıza olanak tanır.

Diğer seçenek ise daha büyük bir porsiyon oluşturmak için daha fazla malzeme eklemektir. Bu yöntem safran konsantrasyonunu da azaltacaktır ancak daha fazla yiyecek elde edeceksiniz. Seçtiğiniz yöntem, diğer bileşenlerin maliyetine ve bulunabilirliğine bağlıdır.

Aşırı safranın zehirli olduğu bilindiğinden, safran zehirlenmesini önlemek için en iyi çözüm seyreltmedir. Safran zehirlenmesi kusmaya, baş dönmesine, ayrıca burun ve dudaktan kanamaya neden olabilir.

Tatlılık Ekleyin

Çok fazla safran olduğunda ortaya çıkan acılık, en iyi şekilde tatlılıkla dengelenir. Yemeğinize genel lezzet profilini en iyi şekilde tamamlayan tatlandırıcıyı ekleyin. Seçenekleriniz arasında bal, agav nektarı ve şeker bulunur.

Herhangi bir tatlandırıcının çok fazlasının lezzetli bir yemeği mahvedebileceğini unutmayın. Bu, en iyi seçeneğinizin bu yöntemi başka bir yöntemle birlikte kullanmak veya safranın yalnızca hafif acı olduğu durumlarda kullanmak olduğu anlamına gelir. Bir tatlıya daha fazla tatlandırıcı eklemek o kadar da riskli değildir.

Tamamlayıcı Baharatlardan Daha Fazlasını Ekleyin

Safran neredeyse hiçbir zaman tek başına kullanılmaz. Genellikle, çok sayıda keskin baharatın dikkatli bir şekilde koordine edilmesine dayanan Orta Doğu ve Hint yemeklerinde kullanılır. Safranın yanında kullanılan diğer baharatlara örnekler: çemen otu ve demirhindi; bunlardan herhangi biri onu maskelemeye yardımcı olabilir. Tarifinizin gerektirdiğinden biraz daha fazla diğer tatları kullanın.

Yemeğinizin aşırı baharatlanmasını önlemek için bunu dikkatli bir şekilde yapmak isteyeceğinizi unutmayın. Fazla safranın getirdiği acıyı artırma olasılığı daha düşük olan baharatlara odaklanın.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın