Anavatanı Hindistan olan uzun biber, Avrupa’da ortaya çıkan ilk biber olabilir. Birkaç yüzyıl önce gözden düşmüş olsa da modern çağda yeniden canlanmıştır. Derin ve karmaşık bir lezzet sunar, bu da onu normal karabiber kadar çok yönlü kılar. Sorun şu ki, onu bulmak pek de kolay değildir. Bu baharata ihtiyacınız varsa ve elinizde hiç yoksa aşağıdaki uzun biber alternatiflerinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Tellicherry Karabiberleri
Tellicherry karabiberleri, Malabar’daki karabiberlerin en büyüğü, en olgunu ve en lezzetlisidir. En iyi karabiberler olarak kabul edilirler ve karabiber aromasının genel lezzet profilinde ön planda olması gereken yemeklerde kullanılırlar. Tellicherry karabiberleri yoğun ve derin lezzet profilleri nedeniyle yüksek talep görmektedir. Tellicherry biberinden gelen çam ve narenciye notaları, onu lezzet açısından uzun biberin harika bir alternatifi haline getirir.
Uzun biber de benzer bir tatlılığa sahiptir ve tatlı baharat notalarının yanı sıra çiçek notalarına da sahiptir. Bu iki biber de içerdiği piperinden gelen benzer bir ısırığa sahiptir. Ancak Tellicherry biberleri bütün haldeyken uzun biberlerle aynı görünüme sahip değildir. Yuvarlaktırlar, uzun biberler ise konik bir şekle sahiptir. Ancak her iki baharat da genellikle yiyeceklere toz halinde eklenir ve öğütüldükten sonra aralarında çok az fark kalır.
Öğütülmüş uzun biber yerine 1:1 oranında öğütülmüş Tellicherry biberi kullanın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Cennet Taneleri
Cennet taneleri, timsah biberi olarak da bilinir. Cennet taneleri, uzun biberle birçok benzerliğinin yanı sıra Avrupa’da da benzer bir geçmişe sahip olmasıyla dikkat çeker. Her iki baharat da dünyanın başka yerlerinden gelmiş, Avrupa’da son derece popüler olmuş ve daha sonra yerini karabiber ve pul biber almıştır.
Benzer tat profilleri nedeniyle birbirlerinin yerine geçebilirler. Cennet taneleri de uzun biber gibi hoş kokuludur ve karmaşık bir ısıya sahiptir. Lezzet ve aroma notaları çiçeksi, cevizli ve güçlü bir narenciye varlığı içerir. Başka bir deyişle, tam olarak uzun biberden isteyeceğiniz niteliklere sahiptir.
Uzun biber yerine 1:1 oranında cennet tanelerini kullanın.
Bir Tutam: Beyaz Biber
Beyaz karabiber, karabiber ile aynı bitkiden gelen aynı meyvelerdir (drupe adı verilir). Görünüm ve tattaki farklılık, bunların nasıl işlendiğine ve hasat edildiği noktaya bağlıdır. Beyaz biberin dış kabuğu işlenirken çıkarılır, böylece içteki daha açık renkli tohum kalır. Biber kuruduğunda kabuğu siyaha dönen ve karabibere rengini veren kısımdır.
Beyaz biber, karabibere göre daha geç hasat edilir, bu da onların daha olgun olduğu ve uzun bibere benzer bir tat karmaşıklığına sahip olduğu anlamına gelir. Benzer dünyevi bir tada sahiptirler. Dış kabuğun çıkarılması, karabiberin piperininin bir kısmının kaybolmasına neden olur, bu da beyaz biberin karabiber kadar sıcak veya keskin olmadığı anlamına gelir. Bu göreceli yumuşaklık, uzun bibere benzemesinin bir başka yoludur.
Öğütülmüş beyaz biber, öğütülmüş uzun bibere benzememektedir ancak bu çoğu uygulamada bir sorun oluşturması muhtemel değildir.
Uzun biber yerine 1:1 oranında beyaz biber kullanın.
Diğer Alternatifler
Uzun biberin Avrupa’da gözden düşmesinin nedenlerinden biri de acı biberin Yeni Dünya’dan gelmesiydi. Acı biber, acı biber gibi uzun biberden daha fazla ısı sağlayabilir ve içerik olarak uzun biber içeren çoğu tarifte işe yarayabilir.