İyi Bir Kutsal Fesleğen İkamesi Nedir?

by baharatdiyari
Holy basil substitute

Hindistan'da kutsal kabul edilen kutsal fesleğen (aka kutsal tulsi) Tayland ve Vietnam yemeklerinde yoğun olarak kullanılır. Hafif biberli bir tat ve hafif meyankökü notalarının yanı sıra karanfil benzeri yoğun bir aroma sunar. Bu bitki en çok Tayland'da sarhoşken kızartılan yemeklerde kullanılmasıyla tanınır. Aslında bu tür bir Tayland yemeği yapmak istiyorsanız kutsal fesleğen doğru lezzeti yakalamanızda önemli bir faktör olacaktır. Ancak bulunması en kolay bitki olmayabilir. Yerel Asya pazarınız tükendiyse veya hemen ihtiyacınız varsa, bu alternatiflerden birini düşünün.

En iyi seçeneğiniz: Akdeniz fesleğeni

Fesleğen çeşidinin 50 ile 150 arasında olduğu tahmin edilmektedir; Batı mutfağında en popüler olanı ise Akdeniz fesleğeni. Bu nedenle bulunması en kolay olanıdır.

Akdeniz fesleğeninin İtalyan fesleğeni gibi başka isimleri de vardır. Ceneviz fesleğeni (ekili bir çeşidi) ve tatlı fesleğen. Bu bitki, lezzetinin makarna sosları, pesto ve kuzu etinden salatalara kadar çok çeşitli yemeklerde kullanıldığı İtalyan mutfağındaki rolüyle tanınır. Akdeniz fesleğeni, kutsal fesleğenden aldığınız biberli notanın yanı sıra bazı nane, karanfil benzeri notalara da sahiptir. Meyan kökü/anason aroması da var.

Akdeniz fesleğeni, kutsal fesleğen gerektiren bir yemekte bulabileceğiniz diğer şifalı otların, baharatların ve diğer malzemelerin çoğunu tamamlar. Tarifin kutsal fesleğen yaprakları için gerektirdiği miktarla tam olarak aynı miktarla başlayın ve tadına göre artırın.

İyi bir ikinci seçenek: Tay fesleğeni

Tay fesleğeni Asya mutfağında popüler olan bir başka fesleğen türüdür. Aslında, kutsal fesleğen gerektiren aynı kızartmaların bazılarında da kullanılır. Kutsal fesleğen bulmak her zaman kolay olmadığından batı dünyasındaki birçok Tayland restoranı bunun yerine Tay fesleğenini kullanıyor. Güçlü karanfil aroması ve hafif biber tadı da dahil olmak üzere aynı lezzet notalarının çoğuna sahip olması bakımından kutsal fesleğene benzer. Tay fesleğeni aynı zamanda kutsal fesleğen ve köri gibi çeşitli tavada kızartma yemeklerinde de kullanılır.

Mükemmel bir alternatiftir çünkü kutsal fesleğen ile burada listelenen diğer ikamelerden daha yakın bir benzerliğe sahiptir. Kutsal fesleğen yerine taze Tay fesleğen yaprakları kullanırken, kutsal fesleğen için tarifinizin gerektirdiği miktarı tam olarak ekleyin ve tadı artırın.

Kısaca: Kekik

Kekik tıpkı fesleğen gibi nane familyasının bir üyesidir. Fesleğene benzeyen biber ve karanfil notalarıyla kendine özgü bir tada sahiptir. Bu listedeki diğer alternatiflerin aksine kekik en iyi şekilde kuru olarak kullanılır çünkü taze yapraklar biraz fazla keskin ve agresif olabilir. Kutsal fesleğen için tarifinizin gerektirdiği kekik miktarının yaklaşık yarısını kullanın ve tadına bakın.

Diğer alternatifler

Biberiye Nane ailesinin kutsal fesleğenle pek çok ortak noktası olan bir diğer üyesidir. Oldukça aromatik olmasının yanı sıra, kutsal fesleğen gerektiren yemeklerde kullanılan diğer tatların çoğuyla da iyi eşleşebilir. Biberiyenin keskinliğinin, aynı düzeyde lezzet sağlamak için daha azına ihtiyaç duyduğunuz anlamına geldiğini unutmayın. Tarifinizin kutsal fesleğen ihtiyacının yaklaşık dörtte biri ile başlayın ve gerekirse artırın.

Rezene nane değildir, ancak onu kutsal fesleğen yerine etkili bir alternatif haline getirebilecek hafif bir meyankökü aroması sunar. Rezene genellikle yemekleri tatlandırmak yerine sebze olarak kullanılır, bu nedenle tavada kızartmalarda etkili bir kutsal fesleğen yerine kullanılabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın