Orris kökü, iris çiçeğinin köksapı olarak bilinir ve bir versiyonunu yapmak istiyorsanız, baharat dolabınıza değerli bir katkı olabilir. Ras el hanout, bu kökü içerir. Bu baharat yaygın olarak kullanılmadığı için bulmak zor olabilir. En iyi seçeneğiniz çevrimiçi bir satıcıdan almak olacaktır, ancak beklemek istemiyorsanız aşağıdaki süsen kökü alternatiflerinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Seçeneğiniz: Gül Yaprakları
Süsen kökü gibi, güller de uzun süredir hem yemek pişirmede hem de parfümeride kullanılmaktadır. Yemek pişirirken yemeğe çiçek notaları eklerler. Süsen kökünden elde edilen menekşe kokusundan biraz farklı olsa da, gül kokusu yemeklerde daha yaygın olarak kabul edilir.
Gül yaprakları ve diğer gül aromaları dünyanın her yerindeki tatlılarda kullanılıyor, ancak süsen kökü gibi bazı Fas ras el hanout karışımlarında da yer alıyorlar. Ras el hanout’ta çiçek baharatları genellikle kimyon ve kırmızı biber gibi daha keskin baharatlarla eşleştirilir.
Kokulu olduğu sürece her türlü gül yaprağı ile yemek pişirebilirsiniz; ancak çiçekçi yapraklarından kaçınmalısınız çünkü bunlar gübre ve pestisitlerle kirlenmiş olabilir. Yemeğinizde kullanmak için güvenli gül yaprağı bulamıyorsanız en iyi seçeneğiniz gül suyu kullanmak olacaktır. Gül suyu, gül yapraklarının suda demlenmesiyle elde edilir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Meyan Kökü
Orris kökü, menekşe benzeri çiçeksi bir kokuya sahip olduğu bilinir, ancak tadı daha çok meyan köküne benzer. Daha az parfümsü bir süsen kökü alternatifi arıyorsanız, meyan kökü en iyi seçeneklerinizden biridir.
Meyan kökü, tüm baharatlar arasında en çok yönlü ve sevilen tatlardan biridir. Aşçılar genellikle rezene yapraklarından ve yıldız anason ile yemeklerine tat katar. Tadı çoğunlukla şekerle ilişkilendirilse de, meyan kökü aroması, süsen kökünün de tipik olarak tuzlu uygulamalarda kullanıldığı gibi, lezzetli yemeklerde de kullanılabilir. Doğru kullanıldığında umami tadı sağlayabilir. Bu lezzet, balıklar, kurutulmuş domuz eti ve çeşitli kümes hayvanlarını tamamlayabilir.
Kısaca: Angelica
Bu listedeki diğer orris kökü alternatiflerinden farklı olarak, melekotu ne bir kök ne de bir çiçektir. Aslında, maydanoz ve kerevizle ilgili bir bitkidir. Bitkinin tüm kısımları yemek pişirmede kullanılabilse de, esas olarak süsen kökü alternatifi olarak işe yarayan uçucu yağdır.
Süsen kökü gibi, bu yağ da cinlerin yanı sıra chartreuse ve vermut gibi diğer likörlerde tatlandırıcı bileşenlerden biri olarak kullanılır. Cinlerde tıpkı süsen kökü gibi temel bitkilerden biri olarak kabul edilir. Angelica esansiyel yağı meyan köküne benzer bir tada sahiptir, bu yüzden tadı da süsen köküne yakındır.
Diğer Alternatifler
Lavanta, bir çiçekten elde edilen ve genellikle yemek pişirmede çiçeksi notalar sağlamak için kullanılan başka bir baharattır. Süsen kökü gibi, parfümeride sıklıkla kullanılır ve çarşaf kokusu olarak bir geçmişi vardır. En iyi bileşenlerden biri olarak bilinir. Provence otları arasında yer alır, ancak çoğu zaman lezzetli başka uygulamaları da vardır. Tuzlu yemeklerde kullanımının popülerliği, süsen köküne benzemesinin bir başka yoludur. Salata sosu gibi uygulamalarda ve kuzu etinin marine edilmesinde kullanıldığını görebilirsiniz.