İyi Bir Orris Kökü İkamesi Nedir?

by baharatdiyari
Orris root substitute

Orris kökü iris çiçeğinin köksapı ve bir versiyonunu yapmak istiyorsanız baharat dolabınıza değerli bir katkı olabilir. Ras el hanout bu onu içerir. Bu baharat yaygın olarak kullanılmadığı için acele bulmak sorun olabilir. Bunu bulmak için en iyi seçenek çevrimiçi bir satıcıdan olacaktır, ancak beklemek istemiyorsanız aşağıdaki süsen kökü alternatiflerinden birini deneyebilirsiniz.

En iyi seçeneğiniz: Gül yaprakları

Süsen kökü gibi güller de uzun süredir hem yemek pişirmede hem de parfümeride kullanılmaktadır. Yemek pişirirken, yemeğe çiçek notaları katmak için bir yöntem görevi görürler. Süsen kökünden elde edilen menekşe kokusundan biraz farklı olsa da, gül kokusu aslında yemekle daha yaygın olarak kabul edilen bir kokudur.

Gül yaprakları ve diğer gül aroması kaynakları dünyanın her yerindeki tatlılarda kullanılıyor, ancak süsen kökü gibi bazı Fas ras el hanout karışımlarında da ortaya çıkıyorlar. Ras el hanout'ta çiçek baharatları genellikle daha keskin olanlarla eşleştirilir: kimyon ve kırmızı biber.

Kokulu olduğu sürece her türlü gülün yapraklarıyla yemek pişirebilirsiniz; ancak çiçekçilerin yapraklarından uzak durmak isteyebilirsiniz çünkü bunların gübre ve pestisitlerle kirlenmiş olması muhtemeldir. Yemeğinizde kullanacağınız güvenli gül yaprağını bulamıyorsanız en iyi seçeneğiniz gül suyu kullanmak olacaktır. Gül suyu, gül yapraklarının suda demlenmesiyle elde edilir.

İyi bir ikinci seçenek: Meyan kökü

Orris kökü, menekşelere benzeyen çiçeksi bir kokuya sahip olduğu biliniyor ancak tadı daha çok meyanköküne benziyor. Daha az parfüm kokan süsen kökü alternatifine ihtiyacınız varsa, meyan kökü kolayca en iyi seçeneklerinizden biridir.

Meyan kökü notası tüm baharatlar arasında en çok yönlü ve sevilen tatlardan biridir. Aşçılar genellikle rezene yapraklarından, yıldız anason yemeklerine eklemek için. Tadı çoğunlukla şekerle ilişkilendirilse de, meyan kökü aroması, süsen kökünün de tipik olarak tuzlu uygulamalarda kullanıldığı gibi, lezzetli uygulamalara da sahiptir. Doğru kullanıldığında umami tadı sağlayabilir. Bu lezzet, balıkları, kurutulmuş domuz etini ve hatta çeşitli kümes hayvanlarını tamamlamak için kullanılabilir.

Kısaca: Angelica

Bu listedeki diğer orris kökü alternatiflerinden farklı olarak, melekotu ne bir köktür ne de bir çiçekten. Aslında bununla ilgili bir bitkidir. maydanoz ve kereviz. Bitkinin tüm kısımları yemek pişirmede kullanılabilse de, esas olarak süsen kökü alternatifi olarak işe yarayan uçucu yağdır.

Süsen kökü gibi, bu yağ da cinlerin yanı sıra chartreuse ve vermut gibi diğer likörlerde tatlandırıcı bileşenlerden biri olarak kullanılır. Cinde tıpkı süsen kökü gibi temel bitkilerden biri olarak kabul edilir. Angelica esansiyel yağı meyan köküne benzer bir tada sahiptir, dolayısıyla tadı da süsen köküne benzer.

Diğer alternatifler

Lavanta Bir çiçekten elde edilen ve genellikle yemek pişirmede çiçeksi notalar sağlamak için kullanılan başka bir baharattır. Süsen kökü gibi, parfümeride sıklıkla kullanılır ve çarşaf kokusu olarak bir geçmişi vardır. En iyi bileşenlerden biri olarak bilinir. Provence otları ancak çoğu lezzetli olan başka uygulamaları da var. Tuzlu yemeklerde kullanımının popülerliği, süsen köküne benzemesinin bir başka yoludur. Salata sosu gibi uygulamalarda ve kuzu etinin marine edilmesinde kullanıldığını görebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın