Vanilya ekstraktındaki ekstraktın adı oradadır çünkü aroma vanilyadan ekstrakte edilir. vanilya fasulyesi alkol kullanmak. Vanilya özütü pek çok tatlı ve fırınlanmış ürün, özellikle de kurabiye ve kekler için gereklidir. Beklenmedik bir şekilde biterse veya saf versiyonunu bulamazsanız (taklit versiyonun aksine), kullanabileceğiniz en iyi vanilya özü ikamelerinden bazıları vardır.
Vanilya özütü yapmak için ihtiyacınız olan tek şey biraz vanilya çekirdeği ve bir tür alkoldür. Bu, önceden hazırlanmış malzemelerin yerine etkili bir alternatif olsa da, vanilya aromasının alkole karışması zaman alacağından hızlı bir işlem olmadığını unutmayın. İyi haber şu ki sonuçlar beklemeye değer.
Vanilya ekstraktınızı yapmak için her türlü vanilya çekirdeğini kullanabilirsiniz; yeter ki çekirdeklerin kalitesinin nihai ürünün kalitesi üzerinde doğrudan etkisi olduğunu unutmayın. Her fasulye türü farklı türde bir ekstraktla sonuçlanacaktır. Daha meyveli fasulyeler daha verimli bir ekstrakt oluştururken, daha topraklı fasulyeler daha topraklı bir tat sağlayacaktır.
Kullandığınız alkolün türü de önemlidir. Yalnızca çekirdeğin tadını istiyorsanız votka gibi nötr tadı olan bir şeyi tercih edin. Ekstrakt yapmak için kullanılan diğer popüler alkoller arasında burbon, rom ve brendi bulunur, ancak tekilayı da kullanabilirsiniz.
Vanilya ekstraktınızı, üç çekirdeği uzunlamasına bölerek ve bunları yaklaşık 1 bardak tercih ettiğiniz alkole ekleyerek hazırlayın. En az bir ay bekletmelisiniz ancak kullanmadan önce ne kadar uzun süre bekletirseniz tadı o kadar güçlü ve karmaşık hale gelecektir.
İyi bir ikinci seçenek: Vanilya şekeri
Vanilya çekirdekleri, aromayı sıvıların yanı sıra şekere de aktarabileceğiniz kadar keskindir. Vanilya şekeri ortam olarak alkol yerine şekeri kullanır. Vanilya gerektiren tariflerin neredeyse tamamı tatlı olduğundan, tatlandırıcınızın bir kısmını (veya tamamını) vanilya aromalı şekerle değiştirmek hiç sorun teşkil etmemelidir.
Vanilya şekerini özel bir fırın malzemeleri mağazasından satın alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz. Bir vanilya çekirdeğini uzunlamasına bölerek ve tohumları iki bardak şekere kazıyarak yapın. Tohumları karıştırmak için şekeri karıştırın ve yaklaşık iki hafta boyunca hava geçirmez bir kapta saklayın. Vanilya özütü gerektiren tariflerde şekeri kullanın.
Bir tutam: Akçaağaç şurubu
Hiç vanilya çekirdeğiniz yoksa, akçaağaç şurubu beklemenizi gerektirmeyecek bir malzemedir. Akçaağaç şurubu, akçaağaç ağacının azaltılmış özsuyudur ve cevizli arka plan notalarıyla birlikte derin bir karamel aromasına sahiptir. Akçaağaç şurubunun farklı dereceleri vardır; koyu türü daha derin karamel aromasına sahiptir. Vanilin, vanilya fasulyesindeki ana lezzet bileşenidir ve akçaağaç şurubunda da bulunur.
Vanilya özütü için tarifinizin gerektirdiği miktarda akçaağaç şurubu kullanın. Akçaağaç şurubunun tatlı olduğunu unutmayın, bu nedenle telafi etmek için tarifinizdeki tatlandırıcı miktarını ayarlamanız gerekebilir.
Yapmanız gerekiyorsa: Taklit vanilya
Taklit vanilya olabilmek Vanilya özütü alternatifi olarak işe yarayabilir ancak bu mutlaka en iyi seçenek değildir. Taklit vanilya, sentetik kimyasallardan yapılır ve gerçek vanilya çekirdeklerinden elde edilen doğal vanilya ekstraktının karmaşıklığı ve zenginliğinden yoksundur. Taklit vanilya, vanilyanın tadını taklit edebilse de, genellikle biraz yapay bir tada sahiptir ve ağızda acı bir tat bırakabilir. Pişirme ve pişirme için daha uygun maliyetli bir seçenek olabilir, ancak vanilya aromasının çok önemli olduğu tarifler için saf vanilya ekstraktı kullanmak en iyisidir.
Diğer alternatifler
Vanilya şurubu vanilya çekirdeklerinin tadını çıkarmanın başka bir yoludur. Bir vanilya çekirdeğinin tohumlarını basit bir şuruba (iki bardak şeker, bir bardak su oranında) ekleyip yaklaşık 20 dakika kaynatarak vanilya şurubu yapabilirsiniz. Bu, diğer vanilya özü ikamelerine göre daha hızlı bir seçenektir.
Üçlü Sn portakal aromalı bir likördür. Tadı farklı olmasına rağmen çoğu uygulamada vanilya özütü yerine kullanılabilir.
Vanilya tozu Bazı durumlarda vanilya ekstraktının yerine iyi bir alternatif olabilir ancak her zaman mükemmel bir alternatif olmayabilir. Vanilya tozu, kurutulmuş ve öğütülmüş vanilya çekirdeklerinden yapılırken, vanilya özütü, vanilya çekirdeklerinin alkol ve su içinde demlenmesiyle yapılır. Bu, vanilya tozunun vanilya ekstraktından daha güçlü ve daha konsantre bir vanilya aromasına sahip olduğu anlamına gelir. Ayrıca kuru bir malzeme olduğu için tarifiniz sıvı malzemeler gerektiriyorsa işe yaramayabilir.
Badem özü bazı durumlarda işe yarayabilir ancak tadı fark edilebilecek kadar farklı olacaktır. Badem ekstraktı fındıksı ve hafif tatlı bir tada sahipken, vanilya ekstraktı daha çiçeksi ve tatlı bir tada sahiptir. Badem özü, fındık bazlı kurabiyeler veya kekler gibi fındık aromasının istendiği tariflerde iyi çalışır.