Etiyopya yemekleri Amerika’da henüz diğer Afrika mutfaklarıyla eşit seviyede tanınmıyor. Bunun büyük bir kısmı, kendine özgü lezzetiyle ilgilidir. Berberi baharat karışımı bu ülkenin yemeklerinin çoğunda kullanılır. Misir wot veya diğer Etiyopya yemeklerini yapmak ve özgün tatlarını almak istiyorsanız berberi baharatına ihtiyacınız olacak. İmkanınız varsa mağazalarda bulmaya çalışın. Eğer bulamıyorsanız ve internetten sipariş vermek istemiyorsanız pek çok berberi baharatı alternatifinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Kendi Berberi Baharatınızı Yapın
Berberi baharatı yapmak için kullanılan baharatları bulmak, önceden hazırlanmış bir karışıma göre daha kolay olabilir. Berberi baharat karışımları, karanfil, kakule ve zencefil gibi yaygın baharatları içerir. Berberi baharatının sıcak olması gerekmese de çoğu karışım bu nedenle bol miktarda kurutulmuş biber içermelidir. İhtiyacınız olan her şeyi yerel bakkalınızda bulabilmelisiniz. İşte berberi baharatı için iyi bir tarif takip edebilirsiniz.
Berberi baharatını kuru toz olarak kullanabilir veya yağ ile karıştırarak macun haline getirebilirsiniz. Tek bir harmanın olmadığını hatırlamak önemlidir; Berberi baharatı bölgesel tariflere göre, hatta aşçının kendi tercih ettiği tatlara göre yapılır. Berberi’nin kendine özgü sıcaklığını ve tatlılığını sağlayan temel baharatları kullandığınız sürece, özgün tada sahip bir karışım ortaya çıkarabilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçenek: Ras el Hanout
Ras el hanout, Kuzey Afrika yemeklerinde popülerdir ve Fas yemeklerinde sıklıkla görülür. Ras el hanout’taki baharatlar bir baharat tüccarının elindekilerin en iyisi olmalıdır. Her üreticinin kendi özel karışımını satması nedeniyle, diğer baharat karışımları gibi varyasyona tabidir. Malzemeler, karanfil ve kişniş gibi bilinen baharatlardan, kimyon, cennet taneleri ve süsen kökü gibi daha egzotik olanlara kadar değişiklik gösterebilir. Berberi baharatında bulunan baharatların aynısını içeren bir Ras el hanout karışımı seçin ve onu tam olarak berberi baharatında kullandığınız gibi kullanın. Ras el hanout çevrimiçi olarak veya Orta Doğu pazarlarından satın alınabilir.
Acil Durum İçin: Tsire
Tsire baharat karışımı, berberi baharatı veya ras el hanout kadar yaygın olarak bilinmeyen başka bir Afrika baharat karışımıdır. Bu karışım suya olarak da bilinir ve Batı Afrika dana kebaplarını baharatlamak için kullanılır. Hepsi kolay bulunabilen ve deneyimli bir aşçının baharat dolabında bulunması gereken birkaç baharattan oluşur. Bu baharatlar arasında zencefil, karanfil, kırmızı biber ve pek çok baharat karışımında göremeyeceğiniz başka bir bileşen bulunur: yer fıstığı. Yer fıstığı iri bir toz haline gelene kadar öğütülebilir, ancak batıdaki birçok göçmen sadece fıstık ezmesini, tercihen şekersiz olanını kullanıyor.
Tsire karışımları değişiklik gösterir ve şunları içerebilir: tarçın, hindistan cevizi ve berberi baharat karışımlarında bulunabilecek diğer tatlar. Berberi baharatı için tarifinizin gerektirdiği miktardaki tsire’yi tam olarak kullanın.
Diğer Alternatifler
Baharat Orta Doğu yemeklerinin temelini oluşturur ve birçok farklı yiyecek için genel baharat olarak kullanılır. Genellikle tarçın, karanfil ve paprika gibi berberi baharatında da görülen diğer yaygın baharatlarla birlikte kullanılır.
Tandır masala tandır tavuğu yapımında kullanılan baharat setidir. Tandır tavuğu, kil fırını olan tandırda pişirildiği için bu ismi almıştır. Bu baharat karışımının ayırt edici özelliklerinden biri, yapımında kullanılan Keşmir biber tozundan gelen parlak kırmızı rengidir. Bu karışımda tipik olarak kullanılan ısı ve hoş kokulu baharatlar, onu berberi baharatının iyi bir alternatifi haline getirir.