Frenk soğanı harika bir malzemedir, özellikle de Asya yemekleri pişiriyorsanız. Adından da anlaşılacağı üzere tam olarak lezzeti sağlıyorlar. Batı yemeklerinde de kullanabilirsiniz. hem sarımsak hem de frenk soğanına ilginç bir alternatif. Ancak bunları bulmak her zaman kolay olmuyor. Bu bitkiyi bulamıyorsanız, benzer bir lezzet profili elde etmek için aşağıdaki frenk soğanı yerine geçenlerden birini deneyin.
En iyi seçeneğiniz: Sarımsak ve frenk soğanı kombinasyonu
Sarımsak frenk soğanı iki ana lezzet notası sunar: Frenk soğanı ile birleştirilmiş sarımsak. Sarımsak notası lezzet profilinde çok daha ön plandadır. Üçü de (sarımsak, frenk soğanı ve frenk soğanı) Allium cinsine aittir. Batı'daki aşçılar için sarımsak ve frenk soğanı kombinasyonu, frenk soğanı ile karşılaştırıldığında önemli bir avantaj sunuyor. Bunun avantajı, bu iki bitkiyi Batılı bir bakkalda görme olasılığınızın, frenk soğanı görmekten çok daha yüksek olmasıdır; ancak bunu Asyalı bir müşteriye hitap eden bir mağazada da bulabilirsiniz.
İyi bir ikinci seçenek: Yabani sarımsak
Yabani sarımsak Köken olarak Avrupa'dır ancak Asya'daki frenk soğanı ile pek çok özelliği paylaşmaktadır. Yeni başlayanlar için yabani sarımsağın tadı pırasa ve sarımsak karışımına benzetilebilir. Yabani sarımsak benzer bir tat sunmanın yanı sıra aynı sağlık yararlarının çoğunu da sağlar. Ancak frenk soğanından farklı olarak yabani sarımsak genellikle yetiştirilmek yerine toplanıyor.
Yabani sarımsak, frenk soğanı ile karşılaştırıldığında Avrupa mutfağında daha uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Yani frenk soğanı gerektiren tariflere kıyasla onu içerik olarak içeren daha geleneksel Avrupa tarifleri bulabilirsiniz. Örneğin pesto tariflerinin yanı sıra yabani sarımsak içeren çorba ve soslar da var.
Bir tutam: Sarımsak scapes
Mutfağınızda uzun süredir sarımsak soğanları varsa, bazı karanfillerin filizlendiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bunları hemen kullanmazsanız, yeşil soğanların tepelerine benzeyen uzun yeşil dallara dönüşebilirler. Bunlar sarımsak izleri. Asya yemeklerinde en sık kullanılanlar, soğanların büyümesini sağlamak için genç sarımsak bitkilerinden kesilmiştir. Kabuğun çıkarılması, sarımsak bitkisinin kaynaklarının çoğunu çiçeklerden ziyade soğanlara koymasını sağlar.
Hem sarımsak hem de frenk soğanına çok benzer bir tat sağlamak için sarımsak saplarını kullanabilirsiniz. Sarımsak sapları ile frenk soğanı arasındaki en önemli farkın dokuları olacağını unutmayın; çünkü sarımsak sapları, frenk soğanından daha sıkı ve yoğundur.
Diğer alternatifler
Arpacık soğanlarının sarımsak frenk soğanına benzer bir tat sağlamasıyla bilinir. Arpacık soğanı, spektrumun sarımsak ucundan ziyade soğan ucunda yer alır ancak yine de Allium notalarının bir karışımını sağlamasıyla bilinir.
Sarımsak frenk soğanının en kolay tanımlanabilir lezzet notası sarımsaktır. Sonuç olarak, normal sarımsak – yani sarımsak soğanları – lezzet açısından frenk soğanının en iyi alternatiflerinden biri olarak kolaylıkla düşünülebilir. Sarımsak, frenk soğanının en ayırt edici görsel özelliğini oluşturan yeşil saplardan yoksun olduğundan görünüm açısından iyi bir alternatif olarak işe yaramaz. Sarımsağın hem Doğu'da hem de Batı'da kolay bulunması ve nispeten uygun fiyatlı olması gibi bir avantajı da var.