Havlıcan Yerine Kullanabileceğiniz En İyi Alternatifler

by baharatdiyari
Galangal substitute

Havlıcan, Güneydoğu Asya mutfağından yemekler yapmayı planlıyorsanız önemli bir malzemedir. Birçoğu bunun limon otu veya hindistancevizi sütü kadar önemli olduğunu söyleyebilir. Lezzetleri, Tayland, Vietnam ve Endonezya yemeklerinde çok önemlidir. Taze veya kurutulmuş havlıcanı temin etmek için elinizden geleni yapmalısınız. Eğer bulamazsanız, birkaç uygulanabilir alternatif vardır. Aşağıdaki havlıcan alternatiflerinden birini deneyin.

En İyi Seçenek: Zencefil

Zencefil ve havlıcan aynı aileden gelir ve hem görünüş hem de lezzet bakımından çok benzer. Tatları tam olarak aynı olmasa da birbirlerinin alternatifi olabilecek kadar yakındırlar. Zencefil ve havlıcan, tat benzerliklerinin yanı sıra mideyi rahatlatıcı bazı özelliklere de sahiptir.

Zencefilin havlıcana göre çok daha güçlü bir baharat olduğunu, yani daha az kullanmanız gerekeceğini unutmayın. Ayrıca birçok Asya tarifinin her iki baharatı da gerektirdiğini unutmayın; bu nedenle bu durumlarda iki kat daha fazla zencefil kullanmanız gerekecektir. Havlıcan birçok Asya marketinde bulunabilir, ancak zencefil kadar yaygın değildir. Zencefil çoğu marketin ürün bölümünde bulunabilir.

Tarifiniz havlıcan tozu gerektiriyorsa, kurutulmuş öğütülmüş zencefille değiştirebilirsiniz; taze havlıcanın yerine taze zencefil kullanın.

Zencefilin aroması daha güçlü olduğundan, havlıcan için tarifin gerektirdiği miktarın 3/4’ünü kullanarak başlayın ve gerekirse tadı artırın.

İyi Bir İkinci Seçenek: Parmak Kökü

Parmak kökü baharatı, zencefil ve havlıcanı içeren aynı ailenin bir başka üyesidir. Bu köksap, kahverengimsi-turuncu renkte, uzun, havuç şeklinde parmaklardan oluşur. Rengi ve özellikle şekli, havlıcanın bükülmüş ve dolanmış görünümüne göre ona farklı bir görünüm kazandırır.

Kısmen lezzetinden dolayı genellikle daha az havlıcan olarak bilinen çeşitli havlıcanlarla karıştırılır. Daha az havlıcan gibi, parmak kökü de birçok kişinin şifalı olduğunu düşündüğü keskin bir tada sahiptir. Aslında Asya’nın çoğunda öncelikle ilaç olarak kullanılır; ancak Tayland ve Kamboçya yemeklerinde baharat olarak da kullanılır. Taylandlı aşçılar, havlıcan ve/veya zencefil içeren yemeklerin çoğunda bunu kullanırlar. Aşırı balık lezzetlerini nötralize etmeye yardımcı olabileceği balık körilerinde özellikle etkilidir.

Zencefil gibi parmak kökünün tadı da havlıcandan daha yoğundur. Bu yoğunluk, onu yedek olarak kullanırken daha az kullanmanız gerekeceği anlamına gelir. Havlıcan için tarifin gerektirdiği miktarın yaklaşık 1/2’si ile başlayın ve gerekirse artırın.

Acil Durumda: Topuz ve Tarçın

Bir başka iyi seçenek de havlıcanın lezzet notalarını kopyalamaktır. Ne topuz ne de tarçın havlıcanla (veya birbirleriyle) ilişkili değildir. Bununla birlikte, bu iki baharatın birleşik tatları, havlıcanın tatlılığını, karmaşıklığını ve biberli sıcaklığını taklit edebilir. Tarçın, havlıcanın hafif biberli notalarını sağlar; topuz ise hafif narenciye notaları içeren hafif bir baharatlılık katar.

Diğer Alternatifler

Havlıcandan alabileceğiniz lezzetlerin çoğunu sağlamak için zencefil ve tarçın birleştirilebilir. Her ikisinin de hafif bir biber tadı vardır ve birlikte havlıcanınkine benzer bir karmaşıklık sağlarlar.

Siyah veya beyaz biber, havlıcana çok daha az karmaşık bir alternatif olabilir. Bulması çok daha kolay ve batının damak tadına daha az yabancı olma avantajına sahiptirler. Havlıcan lezzet profilinin biberli bileşenini sağlayabilirler.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın