Açık kahverengi şeker, yulaf ezmesi ve muz ekmeğinden barbekü sosuna kadar unlu mamullerde ve diğer gıdalarda kullanılan lezzetli bir tatlandırıcıdır. Daha derin lezzet notalarına ve daha koyu renklere göre daha hafif bir alternatiftir. Eğer evinizde çok fazla açık kahverengi şeker kullanıyorsanız, en çok ihtiyaç duyduğunuz anda kendinizi şekersiz bulabilirsiniz. Acil bir açık kahverengi şeker ikamesi için aşağıdakilerden birini göz önünde bulundurun.
En İyi Seçeneğiniz: Kendi Açık Kahverengi Şekerinizi Yapın
Hem açık hem de koyu kahverengi şeker rafine beyaz şeker ve pekmezden oluştuğundan, kendi karışımınızı yapmak nispeten kolaydır. Bir bardak koyu kahverengi şeker elde etmek için, bir çorba kaşığı pekmezi bir bardak (bir çorba kaşığından az) rafine beyaz şekerle birleştirin. Hazır ambalajlı versiyona tamamen benzeyen açık kahverengi bir şeker ikamesi elde etmek için bir çırpma teli (veya bir stand mikseri) kullanarak karıştırın.
Açık kahverengi şeker yalnızca gerçek pekmezle yapılmalı, çünkü çörek otu pekmezi çok farklı bir karaktere sahiptir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Demerara Şekeri
Demerara şekeri, açık kahverengi şekerden sadece biraz daha soluk olan, altın renginde rafine edilmemiş bir şekerdir. Bu şeker, şeker kamışı şurubunun ilk kaynatılmasıyla elde edilir. Kaynattıktan sonra şurup, şeker kristalleri oluşana kadar kurutulur. Demerara şekerinin rengi, bir miktar melas içeren şeker kamışı şurubundan yapılmasından kaynaklanmaktadır.
Demerara şekeri genellikle açık kahverengi şeker de dahil olmak üzere diğer şeker türlerinden daha büyük kristallere sahiptir. Birçok pişirme uygulamasında açık kahverengi şekere iyi bir alternatiftir, ancak büyük kristaller onu bazı tarifler için uygun hale getirmeyebilir. Örneğin, bir onsunun, bir ons rafine beyaz şekerden daha az tatlandırma gücüne sahip olduğunu unutmayın.
Kısaca: Koyu Kahverengi Şeker + Beyaz Şeker
Koyu kahverengi şekeri rafine beyaz şekerle birleştirerek açık kahverengi şekerin yerine etkili bir alternatif oluşturabilirsiniz. Koyu kahverengi şeker çok fazla melas aroması içerebilir veya bazı tarifler için çok koyu bir renge sahip olabilirken, onu eşit miktarda rafine beyaz şekerle karıştırmak aromayı hafifletebilir ve rengi açabilir. Seyreltildikten sonra açık kahverengi şekerin etkili bir alternatifi haline gelir.
Diğer Alternatifler
Akçaağaç şurubu, melas ve bal gibi sıvı tatlandırıcıların etkili bir alternatifidir; birçok tarifte açık kahverengi şekerin yerine de kullanabilirsiniz. Tarifinizin gerektirdiği her bardak açık kahverengi şeker için 2/3 bardak akçaağaç şurubu kullanın. Açık kahverengi şeker kuru ve akçaağaç şurubu sıvı olduğundan, yemeğinizin çok ıslak olmasını önlemek için yemeğinizdeki sıvıları azaltmanız gerekecektir. 2/3 bardak akçaağaç şurubu eklerseniz sıvı miktarını o kadar azaltmanız gerekecektir.
Bal, açık kahverengi şeker yerine kullanabileceğiniz başka bir sıvıdır. Akçaağaç şurubunda olduğu gibi, tarifinizin şeker için gerektirdiğinden daha az bal kullanmanız gerekecektir. Tarifiniz 1 bardak açık kahverengi şeker gerektiriyorsa 1/2 ila 3/4 bardak bal kullanın. Balın telafisi için tarifteki diğer sıvıları da ayarlamanız gerekecektir.