Chia tohumları mükemmel bir besin ve lif kaynağı. Yumurtalara vegan alternatifler olarak hizmet edebilirler ve daha fazla dokusal karmaşıklık için bunları salataların ve yulaf ezmesinin üzerine serpebilirsiniz. Yoğurt ve smoothielerinizi daha ilgi çekici hale getirirken lif alımınızı artırmak istiyorsanız mutlaka kendinize chia tohumu almayı düşünmelisiniz. Bunları denediyseniz ve beğenmediyseniz ya da yakınınızdaki bakkalda bulamıyorsanız alternatiflerden birini değerlendirin.
En iyi seçeneğiniz: Keten tohumu
Keten tohumu keten bitkisinden gelir ve hafif fındıksı bir tat. İki çeşit kahverengi ve altındır; kahverengi çeşit, altından daha dünyevi bir tada sahiptir. Hem chia hem de keten tohumları, bir tür çözünür lif olan müsilaj içerir. Tohumlar suya batırıldığında müsilaj kalın bir jel kaplama oluşturur. Müsilaj, her iki tohumun da yumurta yerine etkili birer ikame olmasını sağlar. Ayrıca gevrek bir doku eklemek için her ikisini de çeşitli farklı yiyeceklerin üzerine serpebilirsiniz.
Besleyici açıdan ikisi de benzer faydalar sağlar, ancak faydalarından yararlanmak için keten tohumlarının öğütülmesi gerekir, chia tohumları ise bütün olarak kullanılır. Chia tohumları yerine keten tohumu kullanırken, chia'nın lezzetinin keten tohumlarının fındıklılığına göre nötr olduğunu unutmayın. Bu çılgınlık, keten tohumlarında lezzet çatışması potansiyelinin daha fazla olduğu anlamına gelir.
Ayrıca chia tohumlarını kullanmış olsaydınız yumuşak olabilecek gıdalara daha fazla lezzet katma potansiyeli de vardır. Yumurta yerine chia yerine keten kullanıldığında, 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu üç yemek kaşığı suya ekleyin ve en az 15 dakika bekletin. Ortaya çıkan jel, tek bir yumurtanın yerini almaya yeterli olacaktır.
İyi bir ikinci seçenek: Kenevir tohumları
Kenevir ve esrar aynı türe aittir ancak bu ortak nokta dışında tamamen farklı bitkilerdir. Kenevir tohumları esrarın iyi bilinen etkilerinden hiçbirini sağlamaz. Kenevir tohumları, zamklı olmadıkları için keten ve chia tohumlarından farklıdır. Diğer ikisinin sağladığı aynı çözünür lif jelini sağlamazlar. Bununla birlikte, yüksek düzeyde omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere aynı besinsel faydaların çoğunu sağlayabilirler. Ayrıca chia ve ketenle karşılaştırıldığında daha fazla omega-6 yağ asidi içerirler.
Keyifli bir çıtırlık için bunları smoothie'lere, salatalara veya yulaf ezmesine serpebilirsiniz. Keten tohumları gibi kenevir tohumlarının da fark edilebilir bir tadı vardır. Başka bir deyişle lezzet çatışmalarına dikkat etmeniz gerekecek.
Kısaca: Psyllium kabukları
Psyllium kabukları, Plantago Ovata adı verilen bir bitkinin tohumlarının dış kaplamasıdır. Tipik olarak karbonhidrat içeriği yüksek olan ekmek kırıntıları gibi malzemelerin yerine kullanılabilen, düşük karbonhidratlı bir besindir. Chia tohumları gibi, psyllium kabukları da çözünebilir lif bakımından zengindir. Yukarıdaki diğer iki chia tohumu ikamesinin aksine, çıtırlık sağlamazlar; ancak vegan yumurta alternatifi ve bağlayıcı madde olarak görev yapabilirler.
1 yumurtayı değiştirmek için 1 yemek kaşığı kabuğu ve iki yemek kaşığı suyu birleştirin. Bir dakikadan kısa sürede kalınlaşması gerekir.
Diğer alternatifler
Buğday tohumu, buğday tanesinin yeni bir bitkiye dönüşen kısmıdır. Beslenme söz konusu olduğunda, buğday tohumu hem chia tohumlarının hem de keten tohumlarının yerine geçebilecek mükemmel bir alternatiftir. Birden fazla temel mineral sağlar ve günlük lif ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılar; ancak çıtır çıtır veya yumurta yerine başka bir malzemenin gerekli olduğu uygulamalar için uygun olmayabilir.
Tapyoka nişastası manyok bitkisinin kökünden yapılır ve birçok tarifte yumurta yerine kullanabilirsiniz. Buğday tohumu gibi, chia tohumlarının besinsel faydalarını veya çıtırlığını istiyorsanız, iyi bir alternatif değildir.