Maydanoz en çok garnitür olarak bilinir. Çoğu insan bunu, yemeğe kontrast eklemek için doğrayıp üzerine serptiğiniz yeşil bir şey olarak düşünür. Gerçek şu ki, maydanoz çok yönlü bir bitkidir. Bu, yemeğinizin görünümü için olduğu kadar lezzeti için de önemli bir katkı sağlar. Pek çok bitkide olduğu gibi, maydanozun da faydalarından yararlanmak için taze kullanmanız gerekir; ancak buzdolabınızda her zaman bulunduramayabilirsiniz. Bu, acil bir durumda biraz maydanoza ihtiyaç duyabileceğiniz anlamına gelir. Maydanozunuz yoksa ve yerine bir şeye ihtiyacınız varsa, kullanabileceğiniz bir dizi maydanoz alternatifi vardır.
En İyi Seçenek: Frenk Maydanozu
Frenk maydanozu, aynı zamanda havuç ve kereviz ailesinden olan maydanozla aynı aileye aittir. Frenk maydanozu ve maydanoz Fransız yemeklerinde popülerdir; ayrıca frenk maydanozu da bu mutfağın ince otlarından biridir. Maydanozu garnitür olarak kullanabilecek kadar andırıyor.
Frenk maydanozunun tadı genellikle anasona benzetilir ama çok daha hafiftir. Yemeğinizdeki diğer tatlardan dikkatinizi dağıtmaz ve çoğu durumda onları tamamlayabilir. İnce olmasına rağmen frenk maydanozunun tadı yavaşça salınır, bu da onu maydanozdan daha uzun pişirme sürelerine dayanma konusunda daha iyi hale getirir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Kişniş
Kişniş ve maydanozun çok farklı tatları olsa da, kişniş neredeyse düz yapraklı maydanozun aynısına benziyor. O kadar benzerler ki, deneyimli aşçılar bile bazen onları birbirinden ayırmakta zorluk çeker. Kişnişin keskin, eşsiz lezzeti maydanozla süsleyeceğiniz birçok yiyecekle de iyi uyum sağlar.
Maydanoz yerine kişniş kullandığınızda, yemeğinizdeki diğer tatlarla iyi eşleşeceğinden emin olmadığınız sürece, ölçülü olarak kullanın.
Acil Durumda: Havuç Yeşillikleri
Yukarıda belirtildiği gibi, havuç da maydanozla aynı ailedendir. Efsanenin aksine havuçların üst kısımları hiç de zehirli değildir. Üstelik, besinlerle doludur ve lezzetli olmasının yanı sıra. Maydanoz gibi biraz havuç yeşilliklerini doğrayın ve garnitür olarak üzerine serpin.
Havucun üst kısımları, maydanozdan beklediğiniz acılığı da sağlar, bu nedenle lezzet açısından iyi bir alternatiftir. Salata, pesto ve chimichurri gibi maydanozun otsu parlaklığına odaklanan yemeklerde kullanabilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Kereviz, maydanoz ailesinin bir başka üyesidir ve benzer bir tada sahiptir. Düz yapraklı maydanoza benzer bir görünüme sahip bir garnitür oluşturmak için sadece kereviz yapraklarını kullanın. Bunları doğrayıp yemeğinizin üzerine serpin. Maydanozunkine daha da yakın olabilecek daha derin otsu lezzet notaları için Apiaceae familyasının bir başka üyesini düşünebilirsiniz: selâmotu. Selâmotu, kereviz kadar kolay bulunmasa da, kereviz ve düz yapraklı maydanoz karışımı olarak tanımlanabilir. Hem görünüm hem de lezzet açısından.
Fesleğen de bazı yemeklerde maydanozun yerini alabilir. Daha belirgin ve ayırt edici bir aroma sunar ve doğranıp yemeğin üzerine serpildiğinde benzer çarpıcı bir yeşil görünüm sağlar.