Yaz kokusu, Akdeniz bölgesinde et ve fasulye yemeklerini baharatlamak için popülerdir. Onun çam ve biberli tadı daha hafif aromalı yiyeceklerle onları bastırmadan eşleştirmek için mükemmeldir. Yaz lezzetinin tadı, daha güçlü ve acı olan kış çeşidi kadar kuvvetli değildir. Mercimek pişirmek, dolma yapmak ya da yaz sirkesi yapmak istiyorsanız bu bitkiyi bulmak için elinizden geleni yapın. Bulamıyorsanız veya aceleniz varsa aşağıdaki yaz lezzetlerinden birini değerlendirin. Baharat dolabınızda en az bir tane olması muhtemeldir.
En İyi Seçenek: Kekik
Kekik, Akdeniz’e özgü başka bir bitkidir ve uzun pişirme sürelerine dayanabilmesi nedeniyle tuzluya benzemektedir. Bu nedenle Fransız bitki karışımları genellikle her iki bitkiyi de içerir. Bir başka avantajı da taze veya kurutulmuş kekiği, yaz kekiğine kıyasla daha kolay bulabilmenizdir.
Yaz lezzeti gibi, kekiğin keskin ve naneli bir özelliği vardır. İki bitki de birbirine o kadar benzer ki, ince kıyıldıklarında aralarındaki farkı söylemek zordur. Kekiği yaz lezzeti yerine kullandığınızda, yaz lezzetini kullandığınızla tamamen aynı miktarda ve aynı şekillerde kullanabilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçenek: Adaçayı
Adaçayı Akdeniz bölgesine özgü başka bir bitkidir. Pek lezzetli gibi görünmese de lezzet olarak oldukça benzer. Adaçayı bitkisinin yaprakları kekik ve tuzlu bitkilerden çok daha büyük ve geniştir, ancak aynı keskin çam notalarını sağlarlar.
Kekik taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilse de, yazın lezzetli bir alternatif ararken yalnızca taze adaçayı kullanmanız önerilir. Yaz lezzeti için tarifinizin gerektirdiği miktarda kullanın. Daha lezzetli görünmelerini istiyorsanız yaprakları ince ince dilimleyin.
Zor Durumda: Mercanköşk
Mercanköşk, kekiğin bir akrabasıdır ve kekik ile fesleğen birleşimini anımsatan bir tada sahip olduğu belirtilmiştir. Tatlı ve otsu bir bitkidir ve yazın lezzetli bulduğunuz aynı çam notalarından bazılarına sahiptir. Ancak mercanköşk, lezzetli olmaktan çok daha hassastır. Uzun pişirme sürelerine dayanamaz; bu nedenle sona doğru eklemek en iyisidir. Yaz lezzeti için tarifinizin gerektirdiği miktarda mercanköşk kullanın.
Diğer Alternatifler
Yaza uygun lezzetli bir alternatif bulmanın etkili bir yolu, bitki kombinasyonlarını denemektir. Yaz lezzetini daha doğru bir şekilde kopyalamak için kekik ve adaçayı veya kekik ve naneyi birleştirmeyi düşünün.
Yaz lezzetinin ait olduğu aileyi de aklınızda bulundurmalısınız. Yukarıdaki tüm ikameleri içeren labiatae ailesinin bir üyesidir. Aynı zamanda bir dizi başka iyi alternatif de içerir. Kekik ve reyhan. Bu bitkilerin her ikisi de, tuzlu su ve mercanköşk gibi diğer labiatae üyeleri gibi, yaz kokusu gerektiren yemeklerde iyi çalışmalıdır.