Koyu kahverengi şeker birçok tarifte hem renk hem de lezzet açısından önemlidir. Tadı çok yönlüdür ve et için barbekü losyonlarından zencefilli çöreğe kadar her şeyi tamamlayabilir. Birazını her zaman elinizin altında tutmak için mutlaka elinizden geleni yapmalısınız. Koyu kahverengi şekeriniz biterse, aynı derecede etkili olacak birkaç alternatif vardır.
En iyi seçeneğiniz: Kendi koyu kahverengi şekerinizi yapın
Koyu kahverengi şeker beyaz şeker yüzde 6,5 eklendi pekmez. Bunun için açık veya koyu pekmez kullanabilirsiniz ancak çörek otu pekmezi. Her iki durumda da, içine biraz pekmez ekleyerek kendi koyu kahverengi şekerinizi yapabilirsiniz. Tam formül, bir bardak beyaz şeker başına 1/4 bardak melastır.
Bir sonraki adım düşündüğünüz kadar basit değil; sadece iki malzemeyi birleştirip karıştırmazsınız. Eklediğiniz pekmez kadar beyaz şekeri de çıkarmanız gerekiyor. Bu, 4 bardak koyu esmer şeker elde etmek için üç bardak şeker ve bir bardak pekmez kullanmanız gerektiği anlamına gelir.
İki malzemeyi elle karıştırabilseniz de, bir karıştırıcı kullanmak eşit bir karışım ve neredeyse tam olarak önceden paketlenmiş koyu kahverengi şekere benzeyen bitmiş bir ürün sağlayacaktır.
Ev yapımı koyu kahverengi şekerinizi tıpkı marketten aldığınız versiyon gibi kullanabilirsiniz.
İyi bir ikinci seçenek: Açık kahverengi şeker
Açık kahverengi şeker etkili bir koyu kahverengi şeker ikamesidir çünkü aynı zamanda pekmez ve şekerin bir karışımıdır. Aradaki fark daha az melas kullanılmasıdır. Her bir fincan açık kahverengi şekere bir çorba kaşığı pekmez ekleyip bir çorba kaşığı şekeri çıkararak pekmez içeriğini artırabilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise katkısız açık kahverengi şeker kullanmaktır. Pekmezin tadının ve renginin bir kısmını kaybederken, birçok yemekte fark önemsizdir.
Kısaca: tatlım
Bal, koyu kahverengi şekerden istediğiniz ağırlığı ve tatlılığı katabilir. Aslında, Bal aslında koyu kahverengi şekerden daha tatlıdır ve yemeğinizi daha nemli ve lezzetli hale getirebilir. Öyle olsa bile akılda tutulması gereken birkaç şey var. Öncelikle tarifinizin koyu kahverengi şeker için gerektirdiği miktardan daha az bal kullanmak isteyeceksiniz. Bunun nedeni balın, koyu kahverengi şekerin eşdeğer hacminden daha ağır olmasının yanı sıra daha tatlı olmasıdır. Tarif bir fincana kadar koyu kahverengi şeker gerektiriyorsa aynı miktarda bal kullanın. Bundan daha büyük miktarlar için, değiştirmek istediğiniz her bir bardak şeker için 2/3 bardak bal kullanın.
Bal hafif asitlidir ve bu asitlik yemeğinizin tadını etkileyebilir. Asidi nötralize etmek için her bir bardak bal için 1/4 çay kaşığı kabartma tozu kullanın.
Diğer alternatifler
Pekmez içermeyen koyu esmer şeker yerine veya pekmeziniz yoksa, akçaağaç şurubu etkili bir seçenek olabilir. Yüzde 100 akçaağaç şurubu kullanmak istediğinizi ve değiştirdiğiniz her bir fincan koyu kahverengi şeker için 3/4 fincan akçaağaç şurubu kullanacağınızı unutmayın. Bu ikameyi unlu mamullerde kullanıyorsanız, tarifteki diğer sıvıların miktarını azaltarak ilave sıvıyı telafi etmeniz gerekecektir. 3/4 bardak akçaağaç şurubu eklerseniz diğer sıvıları da o miktarda azaltın.