Maggi baharatı tüm dünyada bölgesel mutfakların önemli bir bileşenidir. öyle Umami ve diğer iştah açıcı notaları eklemenin hızlı bir yolu uzun süre pişen konsomelere ve et suyuna ihtiyaç duymadan yiyeceklere. Dünya çapındaki bölgesel tat tercihlerine uygun hale getirmek için dokuz lezzet profiline sahip Maggi çeşnisinin dokuz farklı formülasyonu bulunmaktadır. Bu, Meksika Maggi baharatının Doğu Avrupa versiyonundan farklı olacağı anlamına gelir. Aradaki fark, hiçbir ikamenin hepsinin mükemmel şekilde yerini alamayacağı anlamına gelir; ancak nüanslar farklı olsa da hepsi aynı temel karakteri paylaşıyor. İşte en iyi Maggi baharat ikamelerinden bazılarına bir bakış.
En iyi seçeneğiniz: Soya Sosu ve Worcestershire Sosu karışımı
Soya sosu ve Worcestershire soslarının kombinasyonu, Maggi baharatlarından aldığınız konsantre umami ve karmaşıklığı kopyalamak için harika bir iş çıkarıyor. Soya sosu size tuzluluk ve karamel notası Maggi baharatından alacağınız Worcestershire sosu hoş kokulu bir derinlik katar. Ayrıca, her iki baharat sıvısı da Maggi baharatından alacağınız aynı konsantre koyu kahverengi renge sahiptir.
Soya sosu ve Worcestershire sosu, Batı mutfaklarında hem bulunması kolay hem de yaygındır. Eğer bunlara sahip değilseniz, çoğu markette bulunurlar ve ucuzdurlar. Çoğaltmaya çalıştığınız bölgesel Maggi çeşnisi çeşidine bağlı olarak, yine de bazı ek işler yapmanız gerekebilir; ancak bu soya sosu ve Worcestershire sosu karışımı, Maggi baharatı yerine geçecek mükemmel bir temel oluşturmalıdır.
İyi bir ikinci seçenek: Balık sosu
Güneydoğu Asya mutfağındaki umami notasının önemli bir kaynağı, balık sosu Maggi baharatlarından alacağınız lezzet profilinin çoğunu sağlayacaktır. Maggi baharatına lezzetli karakterini veren glutamik asit açısından zengindir. Düzenli olarak Tayland veya Vietnam mutfağı pişiriyorsanız muhtemelen elinizde balık sosu vardır; Aksi takdirde, Asya dışında yaşıyorsanız yerel Asya mağazanızda arayın. Kültürel açıdan çeşitlilik gösteren şehirlerdeki bazı ana akım marketlerin Asya bölümlerinde balık sosu bulunabilir.
Balık sosunun dezavantajı, umami notalarını artırsa da lezzetinin Maggi baharatından farklı olması ve çok fazla kullanıldığında yemeğin tadını önemli ölçüde değiştirebilmesidir. Maggi baharatını balık sosuyla değiştirirken, tarifin gerektirdiği miktarın yarısı ile başlayın ve tadına göre artırın. Diğer bir konu ise Maggi baharatı kullandığınız bölgenin versiyonuna bağlı olarak genellikle vegan olsa da balık sosu asla vegan değildir ve veganların yerine kullanılamaz.
Bir Tutam: Mutfak Buketi
Etikette esmerleştirme ve baharat sosu olarak tanımlanan Kitchen Bouquet, Maggi baharatıyla aynı amaçlarla kullanılan başka bir markalı ticari üründür.
Mutfak Buketi, Maggi baharatından daha az tuz içerir ve genel olarak daha az lezzetlidir, ancak aynı renge sahiptir ve hafif bir umami tadı sağlar. ABD'nin birçok yerinde Mutfak Buketi'ni bulmak Maggi baharatından daha kolay olacaktır.
Diğer alternatifler
Kırmızı miso Çeşni olarak kullanılan bir soya fasulyesi ezmesidir ve birçok Japon yemeğinin önemli bir bileşenidir. Maggi baharatından alacağınız bitkisel karmaşıklığın aynısını sunmasa da güçlü bir umami notası sağlayabilir.