Hindiba, kış marulu olarak kabul edilir. Karahindiba ailesinin bir üyesidir ve bazen yiyecek aramada kullanılır. Bazıları gevşek yapraklı, bazıları ise parlak renkli olup beyazdan sarıya ve yeşile kadar çeşitlilik gösterir. Diğer salata yeşilliklerini tamamlayan bir dokuya ve tada sahiptir. Hindiba yaprakları diğer malzemelerle de iyi uyum sağlar; peynir, jambon ve hatta somon füme ile servis edebilirsiniz.
Birçok kişi hindiba yapraklarının acı olduğunu düşünür. Genç hindiba yaprakları salatalarda yenebilirken, daha olgun olanları genellikle pişirilerek servis edilir. Pişirme işlemi acıyı hafifletebilir.
Hindiba bitkisinin kökü kavrularak kahve yerine veya katkı maddesi olarak kullanılabilir. Ayrıca pişirilip yenilebilir.
Hindiba, sonbahar ve kış aylarında hasat edildiğinde en iyi halini alır; bu, yılın diğer zamanlarında kullanmayı planlıyorsanız, başka bir ürün kullanmanız gerekebileceği anlamına gelir. İyi haber şu ki, hindibanın hem yaprakları hem de kökü açısından birçok alternatifi vardır.
Hindiba Kökü
En İyi Hindiba Kökü Alternatifi: Kola Cevizi
Kahvenizin lezzetini bozmayacak alternatif bir kahve katkı maddesi arıyorsanız, kola cevizine bakabilirsiniz. Bu yemiş, Afrika’nın yağmur ormanlarında yetişen kola ağaçlarından gelir.
Kola cevizinin hafif acı bir tadı vardır ve hindiba kökünün kavrulmuş lezzetini sevmeyenler için daha lezzetli olabilir. Öğütülerek kahveye eklenebilir. Hindiba kökünden farklı olarak kola cevizinin kafein içerdiğini unutmayın. Bu, kahvenin kafein içeriğini artırabilir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Çikolata
Çikolata, kahve için mükemmel ve oldukça popüler bir katkı maddesidir. Çikolata ve kahve aromaları birbirini iyi tamamlar ve bu kombinasyonun sağlık açısından birçok fayda sağladığına dair kanıtlar vardır.
Kısaca: Yerba Mate
Kahve alternatifi arıyorsanız ama elinizde hindiba kökü yoksa yerba mate kullanabilirsiniz. Yerba mate, pek çok kişinin kahve ve hindiba köküyle bağdaştırdığı bazı dünyevi tatlara sahiptir. Ayrıca hindiba kökünden farklı olarak kafein içerir.
Hindiba Yaprakları
En İyi Hindiba Yaprağı Alternatifi: Escarole
Escarole, çok çeşitli uygulamalarda kullanabileceğiniz için iyi bir hindiba alternatifidir. Pişirilerek veya çiğ olarak salatalarda yenilebilen hindibagiller familyasındandır. Eğer tadını beğenmediğiniz için hindiba yerine bir alternatife ihtiyacınız varsa, bu bitki iyi bir seçenek olabilir çünkü hindibanın ayırt edici acılığının büyük bir kısmını içermez.
İyi Bir İkinci Seçenek: Frisee
Frisee, bir salata katkı maddesi olarak hindibayla aynı faydaların çoğunu sağlar. Çıtırlık katarken diğer yaygın salata malzemeleriyle iyi uyum sağlar. Lezzeti hindibaya göre daha az iddialıdır, bu da hindiba kadar acı olmayan bir alternatif arıyorsanız onu mükemmel kılar.
Kısaca: Roka
Genç hindiba yaprakları gibi, roka biraz acıdır ve hafif biber tadındadır. Aromaları, diğer yaygın salata bileşenlerini etkili bir şekilde tamamladığından, salatalarda kullanım için mükemmeldir. Hindiba gibi roka da Akdeniz’de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hindiba Yaprakları için Diğer Alternatifler
Hindiba yeşilliklerinin diğer iyi alternatifleri arasında daha hafif bir acılık ekleyebilen lahana bulunur. Lahana da pişirilebilir, bu da onu aynı derecede çok yönlü kılar. Su teresi, hindibaya benzer biberli bir tada sahip olduğundan bir başka etkili hindiba ikamesidir.