Kırmızı miso, Japon mutfağında temel bir bileşen olan fermente tahıl ezmesi misonun ana çeşitlerinden biridir. Kırmızı miso, tahılın soya fasulyesi ile birleştirilmesiyle yapılır ve daha sonra fermente edilir; diğer çeşitlere göre daha uzun bir fermantasyon süresine sahiptir. Lezzetli bir miso çeşidi olarak kırmızı miso, proteinler veya sebzeler için marinatlarda ve sırlarda mükemmeldir. Eğer bitmişse ve kırmızı miso yerine bir şey arıyorsanız, aşağıdaki seçeneklerden birini deneyin.
En İyi Seçenek: Beyaz Miso
Beyaz miso, bazen tatlı miso olarak da adlandırılır ve Japonya dışında popüler hale gelen daha açık renkli bir misodur. Beyaz miso, kırmızı misodan daha kısa bir süre fermente edilmiştir ancak benzer dokuya ve tada sahiptir. Beyaz misonun popüler bir malzeme haline gelmesi, onu kırmızı misoya göre daha kolay bulabileceğiniz anlamına gelebilir.
Beyaz misonun dezavantajları, kırmızı versiyona göre daha az tuzlu olması ve daha az umami içermesidir. Aynı zamanda daha az protein içerdiğinden beslenme açısından da farklılık gösterir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Doenjang
Doenjang olarak bilinen fermente Kore ezmesi, bazı yemeklerde kırmızı miso yerine kullanılabilir. Doenjang, kırmızı rengi, umamisi ve tuzluluğu da dahil olmak üzere kırmızı misonun birçok özelliğine sahiptir; bu nedenle, doğru kullanırsanız, kırmızı miso yemeğinin lezzetini önemli ölçüde değiştirmeyecektir.
Doenjang’ın, misodan daha konsantre bir tada sahip olduğunu ve daha tuzlu olduğunu unutmamak önemlidir. Daha yoğun lezzet, onu daha küçük miktarlarda kullanmanız gerektiği anlamına gelir.
Doenjang’ın dezavantajı, birçok yerde hala nispeten tanınmayan bir içerik olmasıdır; bu nedenle çoğu Asya marketinde bulunabilirken, Avrupa veya Amerika’daki ana akım zincir mağazaların raflarında göremeyebilirsiniz.
Zor Durumda: Soya Sosu
Soya sosu – özellikle Japon soya sosu – iyi bir miso ikamesidir çünkü benzer malzemelerle ve kırmızı miso ile yapılan bir işlemle üretilmiştir. Soya sosu, miso yapımının bir yan ürünü olarak başlamıştır. Aynı bileşenler ve üretim süreci nedeniyle soya sosu, kırmızı misonun fermente umami lezzet notlarından bazılarını paylaşır.
Soya sosu, tükenip biraz almanız gerektiğinde en kolay kırmızı miso alternatifi olacaktır. Kırmızı misoyu soya sosuyla değiştirmenin ana dezavantajı kıvamdır. Sıvı olduğu için kırmızı misonun kremsi dokusuna bağlı olarak yemeklere istenmeyen nem katabilir.
Diğer Alternatifler
Soya fasulyesi ve bakladan yapılan fermente edilmiş bir Çin ezmesi olan doubanjiang, bazı uygulamalar için miso ezmesinin yerine kullanılabilir. Doubanjiang’ın kırmızı misoya göre çok daha yoğun aromalı olduğunu ve kırmızı miso gerektiren bazı yemeklerde işe yaramayabilecek kırmızı biber içerdiğini unutmamak önemlidir.
Balık sosu, sıvı kıvamı önemli değilse ve soya sosu bulamıyorsanız bazen kırmızı miso yerine kullanılabilir. Yemeğinize kırmızı misonun getireceği aynı tür tuzluluk ve umamiyi verecektir.
Kırmızı misonun lezzet profilinden çok kıvamını simüle eden bir malzemeye ihtiyacınız varsa, tahin iyi bir seçenektir. Tahin, yemeğinize kırmızı misoya benzer bir doku verecektir ve bulunması daha kolay olabilir.