Tikka masala, baharat karışımını ifade eder – masala, baharat karışımı anlamına gelen Hintçe bir kelimedir. Tikka masala, bazen tavuk tikka masala gibi baharat karışımıyla yapılan yemekleri de ifade eder. Çoğu Hint yemeğinde olduğu gibi, baharatlar tikka masala yemeğini tanımlar. Doğru baharat karışımınız yoksa, bunun yerine aşağıdaki tikka masala alternatiflerinden birini kullanmayı deneyebilirsiniz.
Mümkün olan en lezzetli tikka masala karışımını istiyorsanız, taze baharatları bütün olarak satın alıp kendiniz öğütmeniz gerekir. Baharatları öğütmek ve karıştırmak, önceden karıştırılmış bir karışım satın almaktan neredeyse her zaman daha iyi bir sonuç verir. Üstün kalitenin yanı sıra, tikka masala’nızda hangi baharatları kullanacağınızı da siz seçersiniz.
Standart baharatlar arasında kişniş tohumları, karabiber ve kakule bulunur, ancak bazı karışımlarda ayrıca karanfil ve kimyon gibi diğer baharatlar da yer alabilir. Birçok Hint baharat karışımında olduğu gibi, çoğu şey aşçının tercihlerine bağlıdır. Baharatları karıştırmanın dezavantajı, zaman alıcı olabilmesidir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Garam Masala
Her ne kadar Hindistan’ın kuzeyinde ortaya çıkmış olsa da, garam masala o zamandan beri – tartışmasız – kıtanın en popüler baharat karışımı haline gelmiştir. Tikka masala ve garam masala birçok bileşeni ortak olarak kullanır. Her iki baharat karışımı için de standart bir tarif olmasa da, ikisi de aynı sıcak ve aromatik bileşenleri kullanır. Karabiber, kişniş tohumu ve kimyon her iki karışımda da bulunma eğilimindedir ve bu baharatlar aynı yemeklerde iyi çalışır.
Garam masala’yı, kendine özgü domates bazlı tavuk tikka masala sosunda tikka masala yerine kullanabilirsiniz. Garam masala, iyi stoklanmış marketlerin çoğunda ve Hint gıdalarında uzmanlaşmış mağazalarda bulunması nispeten kolay bir malzemedir. Önceden karıştırılmış bir karışım satın almanın tek gerçek dezavantajı, bunu kendiniz yapmış olsaydınız olduğu gibi lezzet profili üzerinde tam kontrole sahip olamamanızdır.
Bir Tutam: Tandoori Masala
Tandoori masala olarak bilinen baharat karışımı, bir tür kil fırını olan tandırda kullanılmak üzere formüle edilmiştir. Tandoori masala, tavuk tikka masala’nın icadı üzerinde ana etkiye sahip olduğu söylenen Hint yemeği olan tereyağlı tavuğun lezzet profilinde önemli bir rol oynar. Köken hikayesine göre tereyağlı tavuk, tandır tavuğu yaptıktan sonra kalan turşuyu kullanmak için icat edilmiştir. Aşçılar, bir sos yapmak için turşuyu tereyağı ve domatesle birleştirmiştir. Bu, tandoori masala’nın tikka masala’nın öncüsü olduğu anlamına gelir.
Tipik tandoori masala malzemeleri şunları içerir: Keşmir biberleri, kakule ve çemen otu tohumları. Tandoori masala daha lezzetlidir ve tipik tikka masala baharat karışımından daha sıcak olabilir; Baharatın yüksek olması bazı kişiler için avantaj iken bazıları için dezavantaj olabilir. Tandoori masala kullanmanın en büyük dezavantajı, onu bulmaktır. Hint marketleri dışında herhangi bir yerde bulmakta zorlanabilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Köri tozu, Birleşik Krallık’taki insanlara Hint yemeği satmak amacıyla yapılan tikka masala ile pek çok ortak noktaya sahiptir. Baharat karışımları aynı olmasa da, ikame olarak işe yarayacak kadar yakındırlar. Her iki baharat karışımında da ortaya çıkma eğiliminde olan malzemeler arasında zerdeçal, kişniş ve kimyon bulunur.