Mace, hindistancevizi sağlayan Myristica fragrans ağacından elde edilen bir baharattır. Mace, dantelli bir örtüdür ve hindistancevizi baharatını içeren tohumun kabuğunda yetişir. Tatlılarda, Hint mutfağında ve sosis yapımında kullanılır. Elinizde yoksa ve hızlı bir mace yerine ihtiyacınız varsa, aşağıdaki seçeneklerden birini deneyin.
Mace, lezzet profilinin çoğunu hindistancevizi ile aynı ana meyveden alır. Mace, lezzetinin daha hafif olması nedeniyle hindistancevizinin daha az tatlı bir versiyonu olarak tanımlanabilir ve bu yüzden genellikle tuzlu yemeklerde kullanılır. Hindistancevizi, herhangi bir yemekte mace yerine kullanılabilir, ancak tatlılara biraz daha uygundur.
Daha güçlü olması, mace yerine daha az kullanmanız gerekeceği anlamına gelir. Maceleri hindistanceviziyle değiştirirken, tarifin mace için gerektirdiği miktarın yaklaşık yarısını kullanın. Pek çok yemekte hindistancevizi, mace ile yeterince eşleşebilir ve muhtemelen farkı anlamayacaksınız.
İyi Bir İkinci Seçenek: Tarçın
Mace yerine en çok önerilen alternatiflerden biri tarçındır. İyi bir mace yerine geçebilecek kadar baharatlı notalara sahiptir. Tarçın bulmak da maceden daha kolaydır ve nispeten ucuzdur.
Tarçın ve mace arasındaki farklar bazı uygulamalarda daha belirgin olabilir. Eğer bir yemeğin ana lezzetinin mace olması gerekiyorsa, onu tarçınla değiştirmek yemeği bozmayacaktır, ancak lezzet profili farklı olacaktır. Tarçın daha yoğun olduğu için, bir tarifin mace için gerektirdiği tarçın miktarının yaklaşık yarısını kullanın.
Kısaca: Yenibahar
Yenibaharın açıklamaları sıklıkla şunu belirtir: tadı birkaç baharatın karışımı gibidir. Bunlardan biri de mace’in baharat dünyasındaki en yakın akrabası olan hindistancevizidir. Yenibaharın tadı da biraz tarçın gibidir, başka bir potansiyel mace ikamesi. Mace gibi yenibahar da hem lezzetli hem de tatlı bir baharat olarak çifte görev yapar. Jamaika jerk baharatında olduğu gibi balkabağı turtasında da evde olduğu gibi. Bazı mace tadı özelliklerini paylaşsa da, bazı yemeklerde yenibaharın yerine yenibahar kullanımının tespit edilmesi kolay olacaktır. Bir yemek ne kadar hafif aromalı olursa, mace’den farkı o kadar belirgin olacaktır.
Diğer Alternatifler
Garam masala hem mace hem de hindistancevizi içerebilen yaygın bir Hint baharat karışımıdır; bu, lezzet profilinin bir kısmını sağlayabilmesi gerektiği anlamına gelir. Elbette bazı yemeklere ne kadar uygun olduğunu etkileyebilecek başka bir dizi baharat da içerebilir.
Kurutulmuş ve öğütülmüş zencefil, maceden istediğiniz lezzetlerin çoğunu sağlayabilir. Taze köksaptan daha yumuşak ve daha az baharatlıdır. Mace gerektiren bazı uygulamalarda bunu kullanabilirsiniz, ancak ana lezzetin mace olması öne çıkabilir.
Balkabağı baharatı hindistancevizi içerir, bu da onu bazı uygulamalarda etkili bir alternatif haline getirebilir, ancak maceden daha yoğundur. Belirli bir tarifte mace için gereken miktarın yaklaşık yarısını kullanmanız gerekecektir.
Kakule lezzet profilinde, mace gerektiren bazı yemeklerde işe yarayacak nane ve narenciye kalitesine sahiptir. Kakulenin maceden çok daha güçlü olduğunu ve genellikle pahalı olduğunu unutmayın.