Mango Tozunun Alternatifleri: Lezzet Katkıları

by baharatdiyari
Mango Powder

Mango tozu, Hint mutfağında tartlık sağlamak için kullanılan Amchur (veya amchoor) olarak da bilinir. Ekşi notlarının yanı sıra, meyvemsi bir aroma ve hafif bir tatlılık ekler. Mango tozunu bulmanın en iyi yolları Hint marketlerini ziyaret etmek veya çevrimiçi sipariş vermektir. Eğer hemen ihtiyacınız varsa, aşağıdaki mango tozu alternatiflerini deneyebilirsiniz.

En İyi Seçenek: Demirhindi Tozu

Demirhindi tozu, kurutulmuş ve toz haline getirilmiş demirhindiden yapılır. Tıpkı yapıldığı meyve gibi, son derece ekşidir (limon veya lime suyu gibi) ve yemeklere tart bir lezzet katmak için kullanılır. Mango tozu gibi, yemeğinize hafif bir tatlılık ve meyvemsi alt tonlar da ekler. Bu ekşilik, mango tozu yerine kullanılmasını ideal hale getirir. Toz formunda olduğu için, mango tozu gerektiren tariflerde herhangi bir ayarlama yapmanız gerekmez.

Demirhindi tozunun bir ekşi ajan olduğunu unutmayın – keskin lezzeti, fazla kullanıldığında bir yemeği kolayca hoş olmayan hale getirebilir. Dikkatle ekleyin. Demirhindi tozunu mango tozu yerine kullanırken, ¾ çay kaşığı ile başlayın ve gerektiğinde tat miktarını artırın.

İyi Bir İkinci Seçenek: Demirhindi Macunu

İşlenmemiş demirhindi (bazen demirhindi hamuru olarak adlandırılır), yemeğe eklemeden önce çıkarmanız gereken tohumlar ve lifler içerebilir. Bunu bir demirhindi macunu oluşturmak için posayı ıslatıp süzerek yapabilirsiniz. Ayrıca, lifleri ve tohumları çıkarılmış işlenmiş hamur olan demirhindi macunu da satın alabilirsiniz.

Demirhindi macunu, mango tozundan alacağınız benzer bir ekşi lezzet ve meyvemsi tatlılık kombinasyonunu sağlar. Meyvemsi notalar demirhindi tozundan biraz daha derindir; ancak, demirhindi macununun sıvı içermesi, mango tozu yerine kullanıldığında tarifte sıvı miktarının ayarlanmasını gerektirebilir.

Demirhindi tozu gibi, tarifinizin mango tozu için gerektirdiği miktarı ve tadı ayarlayın.

Acil Durumda: Limon veya Lime Suyu

Tart narenciye suyu, mango tozundan aldığınız karmaşık lezzetlerle tamamen eşleşemese de, benzer bir ekşilik sağlayabilir. Ayrıca, limon ve lime bulmak, mango tozu alternatiflerinin çoğundan daha kolaydır.

Narenciye suyunun, uzun süre ısıya maruz kaldığında bozulabileceğinden, pişirme süresinin sonuna yakın eklenmesi gerektiğini unutmayın. Ayrıca sıvı olduğu için, yemeğinizdeki diğer sıvıları buna göre ayarlamalısınız.

Diğer Alternatifler

Loomi, Farsça lime’ların kaynatılması ve ardından kurutulmasıyla yapılan bir üründür. Tuz ve kurutma işlemi, lime etinin siyahlaşmasına neden olur, bu yüzden Loomi yapmak için kullanılan lime’lar siyah lime olarak adlandırılır. Mango tozu gibi Loomi de harika bir ekşilik ve derin bir meyve aroması kaynağıdır. Orta Doğu yemeklerinde bu amaçla kullanılır. Lime’ları bütün olarak kullanabilir veya diğer baharatlarla karıştırmak için toz haline getirebilirsiniz.

Gıda sınıfı sitrik asit tozu, sadece bir koruyucu değil, aynı zamanda bir ekşi ajandır. Sitrik asit, narenciye tart lezzetini veren maddedir ve çeşitli yemeklerde ekşi notlar sağlamak için mango gücü yerine kullanılabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın