Vanilya tozu, vanilya fasulyesinin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Kuru malzemelerle kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Vanilya tozu, nem ve tatsız alkol olmadan temiz ve güçlü bir vanilya aroması sağlar. Kesinlikle vanilya aromasına ihtiyacınız varsa kuru bir biçimde vanilya tozu aramalı veya kendiniz yapmayı denemelisiniz. Eğer tek istediğiniz vanilya aromasıysa ve vanilya tozunuz kalmadıysa, aşağıdaki vanilya tozu ikamelerinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Kendi Vanilya Tozunuzu Yapın
Vanilya fasulyelerini sadece birkaç hafta boyunca hareketli bir yere bırakarak kurutabilirsiniz. Onları daha hızlı kurutmak için düşük sıcaklıkta bir fırına yerleştirebilirsiniz. Vanilya fasulyesi, 150 dereceye kadar ısıtılmış bir fırında bir saat içinde kurutulabilir. Fasulyeler daha sonra bir baharat veya kahve değirmeni ile toz haline getirilebilir.
Vanilya özü ve mısır nişastası kombinasyonu, vanilya fasulyesi satın alma ve kurutma zahmetine girmeden daha kısa ömürlü bir ev yapımı vanilya tozu elde etmenizi sağlayabilir. Bu vanilya tozunun iki katını, tarifinizin gerektirdiği miktardan kullanın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Bütün Vanilya Fasulyesi
Bütün vanilya fasulyeleri gerçek vanilya aromasının kaynağıdır. Orta Amerika’nın bölgelerine özgü asma benzeri bir orkideden gelirler. Vanilya aromasını sağlamak için, baklalar olgunlaşmadan ve daha sonra yaşlanmadan önce hasat edilmelidir. Piyasaya sunulması için gereken zaman alıcı ve emek yoğun süreç nedeniyle vanilya çekirdekleri pahalıdır.
Bununla birlikte, çoğu fırıncı, vanilya çekirdeklerinin vanilyanın saf ve seyreltilmemiş lezzetini sağladığı için maliyetin buna değdiğini kabul eder. Bunu vanilya tozundan daha iyi yaparlar. Kendi özünüzü yapmak veya tohumları doğrudan bir tatlıya eklemek için kullanabilirsiniz. Kullanmak için fasulyeleri bölmeniz ve ardından tohumları bir bıçağın kenarıyla kazımanız gerekir. Vanilya tozu için mükemmel bir yedek yapan ana faktörlerden biri, çok az nem içermesidir.
Tarifinizde her bir çay kaşığı vanilyalı tozun yerine bir vanilya fasulyesi kapsülünden tohumları kullanın.
Acil Durumda: Vanilya Macunu
Vanilya macunu, iki kaynaktan vanilya lezzeti içerir: vanilya fasulyesi ve vanilya özü. Ayrıca şeker, su ve kıvam artırıcı içerir. Vanilya tozu gibi, vanilya macunu da alkolsüzdür ve bu nedenle ondan alacağınız tek şey, şekerden hafif bir tatlılık eşliğinde vanilyanın tadıdır. Alkol tadı yoktur. Macun kıvamına kadar kalınlaştığı için, tarifinize çok fazla nem eklemez (diğer vanilya tozu alternatiflerinin aksine). Bununla birlikte, nem içeriği olan tatlılarda kullanmak hala en iyisidir.
Vanilya macunu vanilya pastası olarak kullanılır.
Diğer Alternatifler
Vanilya özü, doğal vanilinleri onlardan çıkarmak için vanilya çekirdeklerini alkolle ıslatarak yapılan bir çözümdür. Standart vanilya özünün yanı sıra, çift ve üçlü güçlü versiyonlar da vardır.
Amerika Birleşik Devletleri dışında, taklit vanilya lezzeti tipik olarak vanilya özü olarak adlandırılır ve vanilin ile yapılır. İmitasyon vanilya lezzetindeki vanilin, genellikle odun hamuru veya kömür katranından yapılır ve vanilya fasulyesinden veya vanilya çekirdekleriyle yapılan ekstrakttan önemli ölçüde daha ucuz olma avantajına sahiptir.