Rapadura, Latin Amerika’dan gelen bir tür kahverengi şekerdir ve kapsamlı bir şekilde işlenmez. Birçok geleneksel Brezilya yemeğinde ve Latin Amerika’dan çeşitli pişmiş ürünler ve tatlılarda kullanılır. Farklı isimlerle de bilinir, örneğin Piloncillo ve tapa. Rapadura’yı bir Latin bakkalında bulabilirsiniz, ancak eğer zamanınız yoksa ya da bulamazsanız, aşağıdaki rapadura ikamelerinden birini düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Muscovado veya Demerara Şeker
Hem Muscovado hem de Demerara şekerleri minimal olarak işlenir ve pekmezlerini korumak için santrifüjden geçirilmezler. Her ikisi de pekmezlerini korumak sayesinde benzer bir altın kahverengi renge sahiptir. Renk ve pekmez aroması, bu şekerlerin rapadura şekeri ile ortak özellikleridir. Aslında, Muscovado ve Demerara şekerleri arasındaki tek önemli fark, köken bölgeleridir.
Muscovado şekeri Amerika ile daha yakından ilişkilidir, Demerara şekeri ise İngiltere ve Milletler Topluluğu’nda daha yaygındır. Her ikisi de rapadura şekeri için kullanılan katı blok formundan farklı olarak taneli formda satılma avantajına sahiptir. Bu, çoğu uygulama için bir avantajdır çünkü genellikle rapadura rendelenmek veya kesilmek zorundadır.
Rapadura şekeri için 1:1 ikame olarak muscovado şekeri veya demerara şekeri kullanabilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçenek: Açık veya Koyu Kahverengi Şeker
Rapadura şekeri, pekmezi nedeniyle kahverengidir. Aynı pekmez rengi, kahverengi şekeri rafine beyaz şekerden ayıran özelliktir. Rafine beyaz şeker, santrifüjle döndürülerek ve diğer işleme yöntemleriyle tüm pekmezi çıkarılmış, bu nedenle tatlılıktan başka bir lezzet içermeyen daha saf bir ürün oluşturulmuştur.
Hem açık hem de koyu kahverengi şeker, iyi rapadura ikameleridir çünkü bazı pekmezler geri eklenmiştir. Aynı zamanda iyi ikamelerdir çünkü bulmak çok daha kolaydır. Bunları çoğu marketin raflarında bulabilirsiniz.
Açık kahverengi şeker daha az pekmez içerirken, koyu kahverengi şeker daha fazla pekmez içerir. Rapadura’nın kahverengi tonu yoktur. Rengi, bir bölgedeki toprak kalitesinden şeker kamışı partisine kadar değişebilir. Sonuç olarak, rapadura’yı bir tarifte değiştirmek için kahverengi şeker tonunu kullanabilirsiniz.
Acil Durumda: Karabuğday Balı
Her türlü bal, rapadura ikamesi olarak kullanılabilse de, karabuğday balı daha uygundur çünkü pekmez benzeri bir aromaya sahiptir. Karabuğday balı, açıkça bir şeker kamışı ürünü değildir ve bazı açılardan rapadura şekerinden oldukça farklı hale gelir çünkü sıvı bir yapıdadır. Ancak, rapadura gerektiren tariflerde kullanılabilecek pekmez benzeri, dünyevi bir tatlılık sağlar.
Balın etkisini dengelemek için tarifinizdeki sıvı miktarını ayarlamanız gerekecektir. Bal, genellikle aşırı kahverengiye neden olma eğilimindedir, bu nedenle pişirme sırasında daha düşük bir sıcaklık kullanmanız gerekebilir.
Bazı pişmiş ürünler için, balın asitliğini dengelemek amacıyla kabartma tozu eklemelisiniz. Tatlılığı değişse de, bal genellikle rapaduradan daha tatlıdır. Tarifinizin gerektirdiği her fincan rapadura için yaklaşık 2/3 bardak karabuğday balı kullanın.
Diğer Alternatifler
Kendi rapadura şekerinizi değiştirebilirsiniz çünkü blok formunda kahverengi bir şekerdir. Rafine beyaz şekere pekmez ekleyerek kendi kahverengi şekerinizi yapmak için kullandığınız yöntemi izleyin. Daha hafif kahverengi bir şeker için, bir fincan beyaz şekere bir çorba kaşığı pekmez ekleyin; daha koyu kahverengi bir şeker için 1/4 bardak pekmez ekleyin.