Limon verbena tartışmasız en keskin limon kokulu bitkidir. Limon otları kategorisi, aşağıdaki listede bazı ana ikameleri içerir. Limon verbena’nın limon aroması, bazı kokteyllere temiz, parlak bir lezzet kattığı için deniz ürünlerine hoş bir narenciye notu vermek amacıyla da kullanılabilir. Ancak, bu bitkiyi yerel bakkalınızda bulmak zor olabilir. Eğer bu bitkiyi kendiniz yetiştirmek için zamanınız veya sabrınız yoksa, aşağıdaki limon verbena ikamelerinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Alternatif: Lemongrass
Belki de limon kokulu otlar arasında en bilinen ve en kolay bulunanı lemongrass, limon verbena’dan alacağınız koku ve lezzeti sunar. Çoğunlukla Güneydoğu Asya yemeklerinde kullanılır ve daha belirgin bir limon aroması katar. Lemongrass’ı limon verbena yerine kullanırken, farklı şekilde hazırlamanız ve kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Lemongrass lifli yaprak katmanlarına sahiptir. İç yaprakları pişirmedikçe, bir defne yaprağı gibi kullanmanız gerekecektir. Kızartılmış veya pişirilecek yiyeceklere büyük parçalar yerleştirin ve yemeği servis etmeden önce bu parçaları çıkarın. Yapraklar çiğnemesi zordur ve onları çıkarmak boğulma tehlikesini önler.
Daha hassas iç yaprakları kullanıyorsanız, onları ince kesip yeşil soğan gibi kullanabilirsiniz; bu yapraklar yemekten uzaklaşmayacak kadar hassas olmalıdır.
İyi Bir İkinci Seçenek: Limon Balsamı
Limon balsamı, hem ismi nedeniyle hem de her iki bitki de yemeklere ve içeceklere limon dokunuşu sağladığından genellikle limon verbena ile karıştırılır. Limon aroması, onları birbirine iyi birer alternatif yapacak kadar benzerdir. Limon balsamını kullanmanın tek gerçek dezavantajı, onu bulmaktır; yaygın bir bitki değildir. Kendi yetiştirmediğiniz sürece, taze bulmanız zor olabilir.
Limon balsamı nane ailesine aittir ve hafif bir nane alt tonu barındırır. Nane unsuru, genellikle limon verbena gerektiren tariflerde uyum sağlar veya fark edilemez. Limon balsamı, hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde limon verbena yerine kullanılabilir.
Zor Durumda: Limon Fesleğeni
Limon fesleğeni, birçok farklı fesleğen çeşidinden biridir. Fesleğen ve Afrika fesleğeninin bir melezidir. Diğer isimleri arasında Hoary Fesleğeni bulunur. Adının önerdiği gibi, limon kokulu fesleğendir; yani bir bitkide hem limon hem de fesleğen aromalarını alırsınız. Limon fesleğeni, çoğunlukla Kuzey Afrika ve Güneydoğu Asya yemeklerinde kullanılır ve keskin aroması ile bilinir.
Bu listedeki diğer limon verbena ikameleri gibi, limon fesleğeni de çok yönlüdür ve hem tatlı hem de tuzlu yemekler için kullanılabilir. Geleneksel kullanımları çoğunlukla tuzludur, ancak tatlılar ve içeceklere de eklenmiştir. Limon verbena yerine limon fesleğeni kullanırken, çoğu fesleğen çeşidinin dezavantajlarından birine dikkat edin: uzun pişirme sürelerine dayanıklı değildir. Bir yemeğe eklerken, pişirmenin sonuna doğru eklemek en iyisidir.
Diğer Alternatifler
Limon fesleğeni gibi, limon kekiği de iki lezzeti birleştirir: limon ve kekik. Limon balsamında olduğu gibi, bu iki lezzet birbiriyle iyi uyum sağlar ve bitkinin iyi bir limon verbena alternatifi olmasını sağlar.
Limon kabuğu rendesi, kendi başına limon verbena’dan alacağınız bitkisel notalara sahip değildir; ancak narenciye sunar. Limon verbena gerektiren yemeklerin çoğunda uygulanabilir bir alternatiftir.