Kimchi, Kore mutfağının eski ve geleneksel bir yan yemeği ve çeşnisidir. Keskin baharatlarla dolu karmaşık bir lezzeti ve güçlü bir aroması vardır. En popüler Kimchi tarifleri arasında tuzlu deniz ürünleri ve biberler bulunur. Kore yemeği yapıyorsanız ve bu önemli öğeye ihtiyacınız varsa, aşağıdaki Kimchi ikamelerinden biri lezzet notlarının bazılarını sunabilir.
Kimchi’yi sıfırdan yapmak, tuzlama, baharatlama ve lahana fermantasyonu gerektirir. Klasik versiyon için doğru türde lahana – Napa Lahanası – ve uygun baharatlara ihtiyacınız vardır. Kimchi baharatları arasında biber pulları, sarımsak ve zencefil, jeotgal adı verilen tuzlu deniz ürünleri bulunur. Çiğ karides, tuzlu deniz ürünleri yerine kullanılabilir.
Daha sonra bütün veya doğranmış lahana yapraklarını baharat karışımı ile kaplayacak ve buzdolabında fermente olmaya bırakacaksınız. Fermantasyon süresi iki hafta kadar kısa olabilir, ancak ne kadar uzun süre bekletirseniz, lezzeti o kadar zengin olur. Bu tür Kimchi’nin bariz dezavantajı, uzun fermantasyon süresidir.
Mak Kimchi, birkaç gün içinde yemeye hazır hale gelebilen hızlı ve kolay bir Kimchi alternatifi sunar. Bazı daha az geleneksel tarifler bekleme süresini atlar ve fermantasyon olmadan hemen tüketilebilir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Lahana Turşusu
Fermente bir lahana yemeği ve çeşni olarak lahana turşusu, mükemmel bir Kimchi ikamesidir. Lahana turşusu genellikle hafifçe terbiyelidir (karabiber tohumu ve tuz olabilir, ancak başka bir şey yoktur) ve en iyi Kimchi türlerinin yerini alabilir. Daha yakın bir lezzet için az miktarda tuz ve sirke eklemek isteyebilirsiniz, çünkü hafif Kimchi bile genellikle lahanadan daha ekşi ve tuzludur.
Daha baharatlı bir seçenek arıyorsanız, otantik Kimchi’den aldığınız ısı ve umami karışımını elde etmek için biraz Kore biber pulları (gochugaru) veya biber macunu (gochujang) ekleyebilirsiniz. Eğer Kore biber ürünleriniz yoksa, Tayland balık sosu ve acı biber benzer bir işlev görebilir. Lahana turşusu, Avrupa’dan etkilenmiş mutfak kültürüne sahip ülkelerde bulmak daha kolay olabilir ve Kimchi’den daha ucuz olabilir.
Acil Durumda: Turşu Jalapeños
İki yaygın turşu jalapeños türü vardır ve her ikisi de Kimchi ile bazı özellikleri paylaşır. Başlangıç olarak, her ikisi de Kimchi gerektiren birçok yemekte iyi çalışacak ekşi ve baharatlı bir tat sunar.
İki çeşit fermente jalapeño ve sirke ile salamura edilmiş jalapeños vardır. Fermente jalapeños, Kimchi ile en çok ortak noktaya sahiptir, çünkü fermantasyon işlemi, Kimchi’nin asitliği ve karmaşık lezzetinden sorumlu olan aynı tür Lactobacillus bakterilerini içerir. Sirke turşulu jalapeños birçok yerde yaygındır. Eğer kilerinizde yoksa, fermente jalapeños ve Kimchi’ye kıyasla onları bulmak daha kolay olabilir.
Her iki turşu jalapeño da Kimchi’nin yerini almak için mükemmel bir seçenek olmayabilir, çünkü jalapeños Kimchi’ye benzemeyebilir. Ayrıca Kimchi’nin lezzet profilinin önemli bir parçası olan umami’den yoksun olabilirler.
Diğer Alternatifler
Yeşil Lahana Kimchi – Yangbaechu Kimchi – geleneksel Kimchi’nin yerine geçebilir. Yeşil lahana, batıda daha yaygın olan bir lahana türüdür ve genellikle lahana salatası için doğranarak kullanılır.