Adından da anlaşılacağı gibi, çok amaçlı baharat birden fazla baharatı ayrı ayrı ölçmek zorunda kalmadan yemeklerinize kolayca karmaşık tatlar eklemenin bir yoludur. Hangi baharatların kullanıldığına ve her bir baharatın ne kadar kullanıldığına bağlı olarak farklılık gösteren lezzet profillerine sahip birçok farklı çok amaçlı baharat karışımı vardır. Her baharatta olduğu gibi, biterse veya markette bulamazsanız bir alternatife ihtiyacınız olacaktır. Aceleyle çok amaçlı bir baharat yerine ihtiyacınız varsa, aşağıdaki seçeneklerden birini deneyin.
Toz haline getirilmiş çok amaçlı baharat karışımlarının çoğu, çoğu markette bulabileceğiniz baharatlardan oluşur. Bunlar şunları içerir: sarımsak tozu, soğan tozuVe paprika. Baharat dolabınızda gerekli tüm malzemeler zaten mevcut olabilir.
Büyük bir parti hazırlıyorsanız, büyük miktarda önceden hazırlanmış bir karışım satın almak yerine toplu baharat satın almak ve bunları kendiniz harmanlamak aslında daha uygun maliyetli olabilir. Taze bütün baharatları kendiniz öğüterek kullanmak, önceden karıştırılmış karışımlarla karşılaştırıldığında çok daha lezzetli bir baharat karışımıyla sonuçlanabilir.
Çok amaçlı baharat yapmak için istediğiniz malzemeleri tercih ettiğiniz miktarlarda bir araya getirmeniz yeterlidir. Kendi karışımınızı yapmak, lezzet profilini kendi zevklerinize uyacak veya belirli bir yemek grubunu tamamlayacak şekilde özelleştirmenize olanak tanır.
İyi bir ikinci seçenek: Adobo baharatı
Adobo baharatı Latin Amerika'da çok amaçlı bir baharat olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Kökeni, İspanyolların baharat ve sirke konservesi kullanımına dayanmaktadır. İnsanlar, marine edilmiş yiyeceklerin lezzetini beğendiklerini keşfettiler ve bu nedenle, koruyucu olarak marine etme ihtiyacı azaldıktan sonra bile baharatlar popüler olmaya devam etti. Adobo baharat karışımları, tipik çok amaçlı baharatlarda kullanılan baharatların çoğunu içerir. Bunlar sarımsak gibi temel gıdaları içerir. karabiberVe tuz. Bu baharatların çok sayıda gıdanın tamamlayıcısı olduğu biliniyor. Kekik sıklıkla dahil edilir ve diğer birçok lezzetli tatla eşleştirebileceğiniz başka bir çok yönlü içeriktir.
Çok amaçlı baharatların yerine 1:1 oranında adobo baharatı kullanın.
Bir tutam: Creole baharatı
Kreol baharatı çoğu insanın Louisiana'dan gelen yiyeceklerle ve özellikle New Orleans'tan gelen yiyeceklerle ilişkilendirdiği bir baharat karışımıdır. Birçoğu çok amaçlı baharatlarda bulunabilen geleneksel Avrupa bitki ve baharatlarının bir karışımıdır. Birçok çok amaçlı baharat karışımında bulunabilecek olandan daha fazla bitki içermesine rağmen, yine de çok amaçlı baharatlara benzer lezzetli bir tat profili sağlar, bu da onun çok çeşitli yemeklerde kullanılabileceği anlamına gelir. Birçok farklı sebze, et ve deniz ürününü tatlandırmak için Creole baharatını kullanın.
Creole baharatı, çok amaçlı baharatların 1:1'lik etkili bir alternatifidir.
Diğer alternatifler
Cajun baharatı Louisiana'dan gelen başka bir baharat karışımıdır. Creole baharatından biraz daha sıcak olduğu bilinen Cajun baharatı, çok amaçlı bir baharat karışımından istediğiniz lezzetlerin çoğunu sağlar.
Adobo baharatı gibi, fajita baharatı çeşitli lezzetli malzemeleri tatlandıracak kadar çok yönlü olan bir Latin Amerika baharat karışımıdır. Fajita baharat karışımlarında ortaya çıkma eğiliminde olan baharatlar arasında kırmızı biber, sarımsak ve karabiber bulunur.
Düşük sodyum ben söğütüm Bragg'in Sıvı Amino Çok Amaçlı Baharatının harika bir alternatifidir. Her ikisi de soya fasulyesinden yapıldığından esasen aynı görünüme ve tada sahiptir.