Köri yapmanın sabit kuralları yoktur; ne çok fazla köri tozu bir kişi için bir başkası için tam olarak doğru miktar olabilir. Köri konusunda yeniyseniz ve çok fazla köri tozu eklediğinizi düşünüyorsanız, birden fazla alışılmadık tadı aynı anda deneyimlemenin şokuyla karşı karşıya olabileceğinizi düşünün. Tadına alışmak için kendinize biraz zaman tanıyın. Ancak aşırıya kaçtığınız ve yemeğin kesinlikle tatsız olduğu açıksa bir çözüm aramanız gerekecektir. Vazgeçip atmadan önce aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun.
Biraz daha yap
Körünüzü kurtarmak için en iyi ve en etkili seçenekler onu sulandırmaktır. İlk seçenek, köri tozu dışındaki tüm malzemelerden daha fazlasını ekleyerek seyreltmektir. Bu, köri aromasını diğer tatlara göre dengelenecek şekilde seyreltebilir. Evet, daha fazla yemek artıklarınız olabilir ama bu sizi tabağı atmak zorunda kalmaktan kurtarır.
Hindistan cevizi sütü ekleyin
Hindistan cevizi sütü çoğu körinin mükemmel bir tamamlayıcısıdır. İstediğiniz köri aroması ile yemeğiniz için doğru doku arasında iyi bir denge kurmaya çalışın. Elbette yemeğinizdeki diğer lezzet verici unsurların seyreltilmesini istemezsiniz. İstediğiniz lezzet profilini koruduğunuzdan emin olmak için soğan ve biber gibi daha fazla malzeme eklemeniz gerekebilir.
Hisse senedi ekle
Sığır eti, tavuk ve sebze suyunun tümü, güçlü tatları istenmeyen notalar eklemeden seyreltmek için eşit derecede etkilidir. Çok fazla ince et suyu eklerseniz yemeğinizi sulu ve yumuşak yapma potansiyelinin bulunduğunu unutmayın. Tadına göre ayarlayın ve gerekirse mısır nişastası veya başka bir koyulaştırıcı kullanın.
Biraz mercimek ekle
Bu, aşırı lezzetli bir köriyi ondan zarar vermeden sulandırmak için başka bir taktiktir. Mercimek nispeten hafif bir tada sahiptir, bu da körünüzü herhangi bir tat çatışmasına neden olmadan dengeleyebilecekleri anlamına gelir. Kullanmadan önce ıslatmak zorunda kalmamak için kırmızı çeşidi kullanın.
Kızartılmış soğanı ekleyin
Soğanların sağladığı ekstra hacim, aşırı köri aromasının seyreltilmesine yardımcı olabilir, ancak en önemli şey soğanların tadıdır. Soğanı kızarttığınızda içindeki şeker karamelize olur. Bu karamelize şeker onları daha tatlı hale getirebilir. Tatlılıkları köri tozunun acısını dengeleyebilir.
Hurma şekeri ekleyin
Hurma şekeri, çok fazla köri tozu kullanmanın getirdiği aşırı tatları yenmek için tatlılığı kullanmanın başka bir yoludur. Ayrıca hurma şekeri, birçok Güneydoğu Asya körisinde popüler bir malzemedir.
Patates ekle
Patatesteki nişasta, ekstra köri tozundan kaynaklanan baharatlılığın çoğunu emmek için onu mükemmel bir araç haline getirir. Yüzey alanını artırmak için patatesleri küp küp doğrayın. Körinin yoğunluğunu azaltmanın yanı sıra, doğranmış patatesler koyulaştırıcı görevi de görebilir.
Soyulmuş domatesleri ekleyin
Bir kutu soyulmuş domates, aşırı konsantre bir köriyi seyreltirken aynı zamanda tatlılık ve asitlik de sağlayabilir. Bu tatların her ikisi de fazla baharatın acılığını nötralize etmede etkilidir.
Asit ekle
Tatlılık olmasa bile asitler köri baharatlarının fazlalığının acılığını silmek için mükemmeldir. En iyi seçenekleriniz arasında sirke ve limon veya limon suyu bulunur. Asitler, tabaktaki diğer tatlarla çatışmadan istenmeyen keskinliği ortadan kaldırabilir.