Safran, İspanyol paella ve Hint biryanisi de dahil olmak üzere çeşitli yemeklere çekici bir renk ve çekici bir tat sağlama yeteneğiyle bilinen bir baharattır. Toz halinde satın alabileceğiniz gibi safran ipliklerini de satın alabilirsiniz. İpliklerden daha az toz kullanmanız gerekeceğinden, bu formlar arasındaki farka dikkat etmek önemlidir.
Safran, doğru kullanıldığında pek çok kişinin hoşuna giden bir tada sahiptir; Biraz daha fazlasının yemeği daha da güzelleştirdiği baharatlardan biri değil. Fazla safranın tadı acı, metalik olarak tanımlanmış ve hatta klorun tadına benzetilmiştir; ancak çok fazla safran içeren bir yemek yaptıysanız her şey kaybolmaz. Yemeği kurtarmak için seçeneklerinizden birkaçını düşünün.
Seyreltik
Seyreltme, çok fazla safranla baş etmenin en basit ve en etkili yoludur, özellikle de çok fazla safran içeren bir yemeği çöpe atmak, baharatın yüksek maliyeti nedeniyle çoğumuz için mümkün olmayacağından. safran dünyanın en pahalı baharatıBu, yemeğin tamamını çöpe atmanın önemli miktarda para israfı anlamına gelebileceği anlamına gelir.
En ekonomik seyreltme yöntemi, fazla safran içeren yemeğin yarısını çıkarıp ileride kullanmak üzere dondurmaktır. Kalan yarısına, tam bir tarif oluşturacak kadar malzemeyi (safran dışında) ekleyebilirsiniz. Bu, yemeğinizdeki konsantrasyonunu azaltırken safran yatırımınızı korumanıza olanak tanır.
Diğer seçenek ise daha büyük bir parti oluşturmak için daha fazla malzeme eklemektir. Bu yöntem safran konsantrasyonunu da azaltacaktır ancak daha fazla yiyecek elde edeceksiniz. Seçtiğiniz yöntem, diğer bileşenlerin maliyetine ve bulunabilirliğine bağlıdır.
Aşırı safranın zehirli olduğu bilindiğinden, safran zehirlenmesini önlemek için en iyi çözüm seyreltmedir. Safran zehirlenmesi kusmaya, baş dönmesine, ayrıca burun ve dudaktan kanamaya neden olabilir.
Tatlılık ekle
Çok fazla safran olduğunda ortaya çıkan acılık, en iyi şekilde tatlılıkla dengelenir. Yemeğinize genel lezzet profilini en iyi şekilde tamamlayan tatlandırıcıyı ekleyin. Seçenekleriniz arasında bal, agav nektarı ve şeker bulunur.
Herhangi bir tatlandırıcının çok fazlasının lezzetli bir yemeği mahvedebileceğini unutmayın; bu, en iyi seçeneğinizin bu yöntemi başka bir yöntemle birlikte kullanmak veya safranın yalnızca hafif acı olduğu durumlarda kullanmak olduğu anlamına gelir. Bir tatlıya daha fazla tatlandırıcı eklemek o kadar da riskli değildir.
Tamamlayıcı baharatlardan daha fazlasını ekleyin
Safran neredeyse hiçbir zaman tek başına kullanılmaz. En çok, çok sayıda keskin baharatın dikkatli bir şekilde koordine edilmesine dayanan Orta Doğu ve Hint yemeklerinde kullanılır. Safranın yanında kullanılan diğer baharatlara örnekler: çemen otu Ve demirhindi; bunlardan herhangi biri onu maskelemeye yardımcı olabilir. Tarifinizin gerektirdiğinden biraz daha fazla diğer tatları kullanın.
Yemeğinizin aşırı baharatlanmasını önlemek için bunu dikkatli bir şekilde yapmak isteyeceğinizi unutmayın. Fazla safranın getirdiği acıyı artırma olasılığı daha düşük olan baharatlara odaklanın.