Sirke, birçok yiyeceğe ekşi bir tat katmanın kolay bir yoludur ve marine sosları, salata sosları ve turşular için gereklidir. Ancak, çok fazla sirke (balsamik sirke veya başka bir tür) bir yemeği yenmez hale getirebilir. Eğer bir yemeğe gereğinden fazla sirke eklediyseniz, onu kurtarmanın yolları vardır. İşte fazla sirke eklediyseniz deneyebileceğiniz bazı adımlar.
Seyreltme
Bir sos veya salata sosunda, fazla sirkeyi dengelemenin en kolay yolu, diğer malzemelerden daha fazla ekleyerek seyreltmektir. Seyreltme, fazla miktarda yiyecekle sonuçlanabileceğiniz için israf riski taşır, ancak yemeğinizin çok sirke tadında olmasını engellemenin en etkili yoludur.
Biraz malzemeyi boşa harcamaktan kaçınmak için, su veya salata sosunun bir kısmını seyreltmeden önce dökmeyi deneyebilirsiniz, ancak bu kesin ölçümleri zorlaştırabilir.
Tatlandırıcı Ekleme
Güçlü bir tatlı lezzet ekleyerek bazı yemeklerde aşırı ekşi bir tada karşı koyabilirsiniz. Bir tatlandırıcı ekleyerek, sadece yemeğe uygun olmayan bir tatlı ve ekşi tat yaratabilirsiniz, bu yüzden hangi yemeklere tatlandırıcı eklediğiniz konusunda dikkatli olun.
Bir tatlandırıcı kullanmanın en iyi yolu, sadece biraz fazla sirke olan yemeklerdedir. Bu şekilde yemeği aşırı tatlı yapmadan asidik tadı kesebilirsiniz. Ayrıca uygun bir tatlandırıcı seçmek isteyeceksiniz. Bal ve mısır şurubu gibi sıvı tatlandırıcılar, bir yemeğin kıvamını şekerin yapmayacağı şekilde etkileyebilir.
Isı Eklemek
Yemeğinizdeki baharat seviyesini artırmak, asitliğe karşı koymanın bir yolu olabilir. Bu, biber, karabiber veya hatta zencefil gibi baharatlarla sağlanabilir, yapmaya çalıştığınız yemeğe en uygun olanı seçmelisiniz.
Sıcak bir bileşen eklemek fazla asitliği nötralize etmese de, dikkatleri başka yöne çekebilir ve aşırıya kaçmadığınız sürece sorun olmayacaktır. Her eklemeden sonra baharat miktarını kontrol etmeli ve tadına bakmalısınız.
Nişasta Ekleme
Nişastalı sebzeler, asitlik de dahil olmak üzere yoğun lezzetleri bir yemekten uzaklaştırmaya yardımcı olabilir. Patates, bu iş için en çok tercih edilen sebzelerdendir ve genellikle en iyisi olarak kabul edilir, ancak mısır ve tatlı patates gibi diğer seçenekler de iyi sonuç verir, özellikle yemek aşırı ekşi değilse. Nişastalı sebzeyi kullanmanın en iyi yolu, yemeğin içinde pişmesine izin vermek ve daha sonra servis yapmadan önce çıkarmaktır.
Yağ Eklemek
Tıpkı aşırı yağı kesmek için sirke kullanabileceğiniz gibi, biraz ekstra yağ da sirkeyi dengeleyebilir ve yemeğin diğer lezzetlerine baskın olmasını engelleyebilir.
Aşırı yağ eklemenin lezzet ve sağlık açısından dezavantajları vardır, bu yüzden dikkatli olmalısınız. Yine de, sızma zeytinyağı veya üzüm çekirdeği yağı gibi biraz sağlıklı bir yağ, aşırı sirke tadını azaltmaya yardımcı olabilir ve hatta bazı yemeklerin lezzetini ve kıvamını artırabilir.
Kabartma Tozu Ekleyin
Karbonat ile sirkeyi birleştirdiğinizde, ortaya çıkan kimyasal reaksiyon sirkeyi suya ve CO2’ye dönüştürür. Bu kimyasal değişim, yemeğinizi daha az asidik hale getirecektir. Ancak, bazı yemeklere çok fazla kabartma tozu eklemek başka sorunlara yol açabilir, bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır.