Domuz eti gibi yemekler, aşırı miktarda yenibahar kullanıldığında fayda sağlayabilirken, çoğu yemek bu baharatı fazla kullanamaz. Yenibahar, en iyi sonucu diğer güçlü tatlarla birleştirildiğinde verir. Aşırı kullanıldığında, diğer tatları kolayca bastırabilir ve yemeği tek boyutlu, hatta yenmez derecede acı hale getirebilir. Yanlışlıkla çok fazla yenibahar kullandıysanız, tonunu azaltmak için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun.
Seyreltin
Denemeniz gereken ilk şey, tadı seyreltmektir. Seyreltme, neredeyse her güçlü aromayla başa çıkmak için harika bir yöntemdir. Bunu, yenibahar hariç, tarife daha fazla malzeme ekleyerek yapabilirsiniz. Eğer işe yararsa, yenibahar ilave malzemelerle dengelenecek ve yemeğiniz lezzetli olacaktır. Ancak bu, tarifteki tüm malzemelerden daha fazlasına sahip olmanızı ve bunları hazırlamak için zamanınızın olmasını gerektirir. Bu, aynı zamanda istediğinizden daha fazla yiyeceğe sahip olmanıza neden olabilir, bu da elinizde kalan yemek artıkları olabileceği anlamına gelir.
Eğer bu sizin için uygun bir seçenek değilse, yemeği iki eşit porsiyona bölmeyi ve ekstra malzemeleri yalnızca bir yarısına eklemeyi düşünebilirsiniz. Diğer yarısı saklanabilir veya atılabilir. Bu, kalan miktarı sınırlayabilir ve malzemeleri hazırlamak için gereken süreyi kısaltabilir.
Diğer Güçlü Baharatlarla Maskeleyin
Aşırı yenibahar tadını hafifletmenin bir başka yolu, aynı derecede güçlü veya daha güçlü tatlarla kapatmaktır. Daha güçlü bir tat, tat tomurcuklarını çok fazla yenibaharın tadından uzaklaştırabilir. Hangi malzemeyi seçeceğiniz büyük ölçüde tarifinizin niteliğine bağlıdır. Tarifte zaten bulunan başka bir bileşeni tercih edin.
Örneğin, yenibahar gerektiren lezzetli bir yemek aynı zamanda soğan veya sarımsak da içerebilir. Bunların her ikisinin fazlalığını tolere etmek, yenibahardan çok daha kolaydır. Bunları arttırmak, yenibahar aromasını nötralize etmeye yardımcı olabilir. Elmalı turta gibi bir tatlıda ise daha fazla tarçın eklemeyi düşünebilirsiniz. Tarçının yoğunluğu ve ısısı, yenibaharın aşırı tadını bastırabilir.
Tatlılık Ekleyin
Aşırı yenibahar eklediğinizi gösteren işaretlerden biri de acılıktır. Acıyı gidermenin yolu biraz tatlılık katmaktır. Çok hassas bir dengeyi korumanız gerekeceğinden, tuzlu yemeklerde bunu söylemek yapmaktan daha kolay olabilir.
Yemeği tatlı yapmak istemezsiniz, ancak acı notaları nötralize edecek kadar tatlandırıcı ekleyin. Biraz fazlası yemeğinizi mahvedebilir. Bir tatlıda bu genellikle sorun olmaz, sadece seçtiğiniz tatlandırıcıdan biraz daha ekleyin. Acı bir tatlı yerine aşırı tatlı bir tatlı yemek neredeyse her zaman daha iyidir.
Süt Ürünleri Kullanın
Yenibahar içeren yemeklerde her zaman süt ürünleri bulunmadığından, bu çoğu durumda yanıltıcı olabilir. Acı biber tarifinde yenibahar kullanırsanız, yanında ekşi krema servis etmek isteyebilirsiniz. Benzer şekilde, köri de raitadan faydalanabilir. Raitalar yoğurtla yapılır. Tatlı olarak dondurmayla birlikte servis etmeyi düşünmelisiniz.
Tabii ki, bu sadece yemeğin süt ürünleriyle birlikte tüketilmesi durumunda yenibahar lezzetini etkisiz hale getirecektir. Bunun olmasını sağlamak için yemeği süt ürünüyle birlikte servis etmek isteyeceksiniz. Acı biber örneğinde, ortasına bir parça ekşi krema ekleyerek servis edebilirsiniz.
Yenibaharı Çıkarmayı Deneyin
Yenibahar meyveleri, yüzme eğiliminde olduklarından, kızartılmış yemeklerden kolayca çıkarılabilir. Bunları oluklu bir kaşık veya süzgeçle sıyırmanız yeterlidir. Ancak, öğütülmüş yenibahar genellikle çok ince olduğu için çoğu durumda fiziksel olarak çıkarılması imkansız olabilir.