Çok Fazla Zerdeçal mı? Lezzeti Dengelemenin İpuçları

by baharatdiyari
too much turmeric

Zerdeçal tam olarak dünyanın en keskin baharatı değildir, bu da bir yemeğe çok fazla Zerdeçal eklemenin kolay olmadığı anlamına gelir. Zerdeçal bir baharattan çok bir gıda boyasıdır; tadı hafiftir. Ancak önerilen miktardan çok daha fazlasını eklerseniz yemeğin içinde bir miktar acılık tespit edebilirsiniz. Bu durumda birkaç seçeneğiniz vardır.

Tarifin daha fazla içeriğiyle seyreltin

Çoğu profesyonel şef, bir baharatın aşırı kullanımına karşı koymanın en iyi yolunun onu sulandırmak olduğunu söyleyecektir. Yukarıda bahsedilen hafif lezzet göz önüne alındığında, bu görevi zerdeçalla gerçekleştirmek, daha keskin baharatlara göre daha kolaydır.

Zerdeçalı etkili bir şekilde sulandırmak için zerdeçalın yanı sıra her şeyden daha fazlasını eklemek isteyeceksiniz. Eğer tarife iki kat daha fazla baharat eklediyseniz, yemeği tarifinizin lezzet dengesine uygun hale getirmek için diğer her şeyden iki kat daha fazla ekleyin.

Bir tarife göre çalışmıyorsanız, tat testi yapmanız gerekecektir. Diğer malzemelerden az miktarda ekleyin ve tadın. Zerdeçal tadı hala çok güçlüyse, malzemelerden biraz daha ekleyin. Tarif tercih ettiğiniz dengeye ulaşana kadar artışlarla devam edin.

Hindistan cevizi sütü ile seyreltin

Zerdeçal genellikle köri yemeklerinde veya Güney Asya etkisine sahip diğer müstahzarlarda kullanılır. Hindistan cevizi sütü bu tarz pişirmede yaygın olarak kullanılan bir başka içeriktir. Yemeğiniz dünyanın bu bölgesine aitse, tarif gerektirse de gerektirmese de hindistan cevizi sütü makul bir katkı olabilir.

Hindistan cevizi sütü, baharatın seyreltilmesine ek olarak, zerdeçalın aşırı kullanımından kaynaklanabilecek acılık da dahil olmak üzere bazı tatları susturma etkisine de sahiptir.

Baharatın bir kısmını fiziksel olarak çıkarın

Zerdeçal genellikle bir tabağa eklendiğinde toz haline getirilir. Eğer kavurma sıvısına eklenirse, sıvının bir kısmını çıkararak konsantrasyonunu azaltabilirsiniz. Daha fazla su, et suyu veya başka sıvılarla değiştirebilirsiniz. Zerdeçalı ızgara için kuru bir ovalamada kullandıysanız, tabaktaki etin yüzeyindeki sürtünmenin bir kısmını yıkayabilirsiniz.

Asidik bir bileşen ekleyin

Eğer yaptığınız yemek Hint ya da başka bir Güney Asya tarzında ise yemeğe o bölgenin geleneksel tart malzemelerinden birini ekleyebilirsiniz. Seçenekler şunları içerir: mango tozu (aynı zamanda amla tozu olarak da bilinir), demirhindi ezmesiveya demirhindi tozu. Batıda yaygın olan ancak Hint mutfağında da kullanılan diğer malzemeler arasında domates sosu yer alır. Bu bileşenlerin artan asitliği, çok fazla zerdeçalın neden olabileceği acıyı nötralize etmeye veya uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.

Tatlılık ekle

Acı tadı gidermeye çalıştığınızda sıklıkla önerilen çözümlerden biri tatlandırıcı eklemektir. Bu, zerdeçal içeren her yemekte işe yaramasa da bazılarında işe yarayabilir. Genellikle tatlı bir bileşen içermeyen herhangi bir yemeği tatlandırırken de dikkatli davranmak isteyeceksiniz.

Tatlandırıcıların gözle görülür olmasını istemediğiniz için çok az miktarda ilave edilmelidir. Zerdeçalın acısını dengelemeye yetecek kadar istiyorsun.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın