İçindekiler
Fazla Vanilya Kullanımı
Çoğu tarifte fazla vanilya kullanımı genelde büyük bir sorun olmaz. Vanilya, sarımsak gibi, birçok kişinin bolca tolerans gösterebildiği bir malzemedir. Tatlılara ve çeşitli unlu mamullere zengin, çiçeksi bir aroma ve lezzet katar ancak gerçekten keskin bir tat olarak tanımlanamaz. Bununla birlikte, özellikle vanilya özütü formunda aşırı kullanıldığında bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Fazla vanilya, alkol bileşeninden dolayı acımsı bir tat veya vanilya çubukları kullanıldığında aşırı parfümsü bir tatlılık yaratabilir. Eğer tatlınıza fazla vanilya kattıysanız, işte bunu düzeltmenin yolları:
Fazla Vanilyayı Düzeltmenin Yolları
1. Tatlandırın
Gereken miktarı az bir farkla aştıysanız, biraz daha tatlandırma işe yarayabilir. Tatlandırıcılar, vanilya aromasını tamamlar ve özütteki alkolün neden olduğu acılığı gizler. Vanilya özütü genelde %35 alkol içerir ve pişirme sırasında bunun çoğu buharlaşır; ancak hassas bir damağınız varsa alkolün tadını alabilirsiniz. Tarifinize ekstra şeker eklemek istemiyorsanız, bal veya meyve gibi doğal tatlandırıcıları deneyebilirsiniz.
2. Seyreltin
Aşırı yoğun bir aromayı dengelemenin basit yollarından biri de seyreltmektir. Bu, tarifteki diğer malzemelerin miktarını artırarak yapılabilir. Lezzeti dengelemek için tarifi ikiye veya üçe katlamanız gerekebilir.
Eğer yeterli malzemeniz varsa, bu yöntem genellikle işe yarar; ancak başlangıçta planladığınızdan daha fazla yiyecek hazırlamış olabilirsiniz. Alternatif olarak, fazla vanilya içeren tarifi ikiye bölebilir ve her bir yarıya eksik malzemeleri ekleyerek doğru oranı yakalayabilirsiniz.
3. Diğer Baharatları Ekleyin
Eğer başka tatlar yoksa, güçlü vanilya aroması daha belirgin hale gelir. Diğer baharatları eklemek, yoğun vanilya aromasını maskeler ve dikkat dağıtır. Tarçın ve karanfil gibi keskin baharatlar bu konuda en iyi seçeneklerdir.
4. Çikolata Ekleyin
Çikolatanın hafif acılığı, güçlü vanilya aromasını etkili bir şekilde gizleyebilir. Çikolata ve vanilya birbirini çok iyi tamamlar, bu yüzden birçok çikolatalı tatlı tarifinde vanilya zaten bulunur.
5. Zıt Tatlar Kullanın
Aşırı vanilya aromasını dengelemenin bir yolu da zıt bir tat eklemektir. Vanilya genelde sadece tatlı tariflerde kullanılır, bu yüzden biraz tuz, tatlı lezzete karşı bir denge sağlayabilir. Alternatif olarak, biraz ekşi bir tat katmak için limon suyu ve limon kabuğu rendesi eklemeyi deneyebilirsiniz. Tarife göre, melas gibi hafif acı bir malzeme de kullanılabilir.
6. Krema veya Kaplama Uygulayın
Eğer kek hamuruna ya da kurabiye hamuruna fazla vanilya eklediyseniz, bunu vanilyasız bir krema veya kaplama ile gizleyebilirsiniz. Krema, tatlılığı ve yağıyla vanilyanın yoğunluğunu azaltabilir ve dikkatleri başka bir yöne çekebilir.
7. Bekletin
Eğer mümkünse, hamurunuzu ya da karışımınızı bir süre bekletin. Eğer vanilya özütü kullandıysanız, alkolün büyük bir kısmı buharlaşır ve bundan kaynaklanan acılık sorunu ortadan kalkar.