Adaçayı Yerine Kullanabileceğiniz Alternatifler

by baharatdiyari
Sage Substitute

Adaçayı, Şükran Günü yemeğinde hindiyi ve bazen de doldurmayı tatlandırmak için kullanılmasıyla bilinir. Türkiye’de iyi çalışıyor olması, kullanımının tek bir rolle sınırlı olduğu anlamına gelmez. Zengin tadı yağlı yiyeceklerin mükemmel bir tamamlayıcısıdır, bu da çok çeşitli yemeklerde kullanılabileceği anlamına gelir. Eğer tükenirse veya marketinizin baharat bölümünde bulunmuyorsa, adaçayı yerine birkaç uygulanabilir alternatif vardır.

En İyi Seçenek: Mercanköşk

Mercanköşk, adaçayı gibi nane ailesinin bir üyesidir. Birbirleriyle ilişkili olduklarından, her ikisinin de benzer lezzet profilleri vardır, nane ailesindeki kekik ve fesleğen de dahil olmak üzere diğer bitkilerle de çok ortak tat taşır. Adaçayı ve mercanköşk, bu şifalı bitkiler gibi taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir. Mercanköşkün aromasının, adaçayının tadı kadar uzun süre pişmeye dayanmadığını belirtmek gerekir. Başka bir deyişle, mercanköşkün sonuna yakın eklenmesi gereken tariflerde adaçayı yerine veya garnitür olarak kullanılması en iyisidir. Tarifinizde adaçayı için belirtilen miktarda mercanköşk kullanın.

İyi Bir İkinci Seçenek: Tuzlu

Bu bitki nane ailesinin bir parçası değildir ve bu listedeki diğerleri kadar yaygın olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, Kanada’da popülerdir ve Kanadalı aşçılar tarafından kümes hayvanları için, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve başka yerlerde adaçayı gibi kullanılır. Aynı zamanda Provence otlarının bir parçasıdır.

Tuzlu bitki, yaz kokulu ve kış kokulu olmak üzere iki çeşittir. İlk çeşidi daha iyi bilinir ve daha yaygın olarak kullanılır. İkinci çeşidi biraz acı bir tada sahiptir ancak diğer birçok açıdan benzer bir tada sahiptir. Tuzlu bitkinin tadı nispeten yumuşak ve hassastır; mercanköşk ve kekiğe benzer. Adaçayı yerine tuzlu kullanırken, tarifte adaçayı için belirtilen miktarda kullanın.

Hızlı Çözüm: Kekik

Kekik, nane ailesinden bir başka aromatik bitkidir. Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılır ve çeşitli et ve sebzeleri tatlandırmak için kullanılabilir. Ayrıca İtalyan domates bazlı makarna soslarında kullanılabilecek kadar çok yönlüdür.

Bir diğer önemli gerçek de kekiğin uzun pişirme sürelerine dayanabilmesidir, bu da onu birkaç saat pişirilmesi gereken yemekler için mükemmel kılar. Kekik taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir ancak adaçayı yerine kullanıldığında taze olması daha iyidir. Adaçayı kullandığınız kadar kekiği de aynı miktarda kullanabilirsiniz.

Diğer Alternatifler

Kümes hayvanları baharatı iyi bir seçenektir. Bu baharat karışımının hindi ve tavukta kullanımı popülerdir. Adaçayı için mükemmel bir alternatiftir çünkü aslında içerik maddelerinden biri olarak adaçayı içerir. Diğer malzemeler arasında mercanköşk ve kekik bulunur. Adaçayı yerine kümes hayvanı baharatı kullandığınızda, tarifinizde adaçayı için belirtilen miktarda kullanın.

Biberiye, dünya çapında popüler olan bir başka Akdeniz bitkisidir. Diğer bitki ve baharatların lezzetini kolaylıkla bastırabilecek keskin ve kendine özgü bir kokusu vardır. Adaçayı için tarifinizde belirtilen miktarın üçte birini kullanın.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın