Aspir bitkisi, yaprakları hem kumaş boyamada hem de Latin Amerika, Doğu Avrupa ve Orta Doğu yemeklerinde baharat olarak kullanılan parlak sarı çiçekleriyle tanınır. Tohumlar aynı zamanda kalp sağlığına faydalı olduğu düşünülen yağın yapımında da kullanılıyor. Kurutulmuş aspir yaprakları aşağıdaki amaçlar için kullanılır: onların çok hafif tadı ve gıdalara hoş bir sarı renk aşılama yeteneği. Aspir baharatını birçok marketin Meksika reyonunda bulabilirsiniz. Yerel mağazanız kapalıysa veya acil durumda ihtiyacınız varsa aşağıdaki alternatifleri göz önünde bulundurun.
En iyi seçeneğiniz: Zerdeçal
Zerdeçal parlak sarı bir baharat en çok köri tozuna parlak sarı rengini vermesiyle tanınır. Zencefil familyasından bir bitkinin kurutulmuş ve öğütülmüş rizomundan oluşur. Bitkinin rizomunun donuk turuncu rengi vardır ve kurutulup öğütüldükten sonra parlak sarıya dönüşür. Aspir gibi zerdeçal da Orta Doğu yemeklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Aspire benzerliğinin bir diğer yönü de hafif tadıdır. Fazlası yiyecekleri acı hale getirebilirken, doğru miktar aspir gerektiren yiyeceklerin çoğunu tamamlayabilecek hafif bir baharatlılık verir. Ayrıca aspirin verdiği sarılığa benzer bir sarılık sağlar.
İyi bir ikinci seçenek: Safran
safran dünyanın en pahalı baharatıBu nedenle, paradan tasarruf etmeye çalışıyorsanız ideal bir seçenek olmayabilir. Ancak yemeğinize tıpkı aspir gibi parlak sarı bir renk verir. Aslında ikisi, geçmişte safranın saflığını bozmak için aspirin kullanılmasına yetecek kadar benzer. Benzerliğin bir sonucu olarak aspire bazen “sahte safran” da denilmektedir.
Safran, çiğdem sativus çiçeğinin damgasından oluşur. Her çiçeğin üç stigması vardır, bu nedenle mütevazı bir tutam oluşturmak için 20 iplik gerekir. Damgaların elle çıkarılması gerekir, bu da üretimin emek yoğun ve pahalı olmasını sağlar.
Aspirin rengi ağır, tadı hafif olsa da safranın hem renk hem de lezzet bakımından zengin olduğunu unutmayın. Tadı genel olarak hoş olsa da aspir gerektiren tüm tariflerde mükemmel sonuç vermeyebilir. Önce biraz deneyip oradan miktarı artırmak iyi bir fikirdir.
Kısaca: Annatto tohumları
Aspir gibi, Annatto tohumları hem baharat hem de boya kaynağı olarak kullanılır. Bunları bütün olarak veya blok veya macun şeklinde satın alabilirsiniz. Bunları marketinizin Latin Amerika bölümünde arayın. Tohumları veya salçayı sıcak su veya yağda pigmentlerini serbest bırakıncaya kadar pişirebilirsiniz; bu yağ veya su daha sonra bulaşıklarınıza renk vermek için kullanılabilir.
Annatto tohumlarının sağladığı renk, parlak sarıdan ziyade ateşli bir turuncu olsa da, aspirin kullanıldığı birçok yemekte yine de işe yarayabilir. Annatto tohumlarının tadı, cevizli notalarla birlikte dünyevi bir tada sahiptir ancak çok yumuşaktır, bu da yemeğinizdeki diğer tatlara müdahale etme ihtimalinin düşük olduğu anlamına gelir.
Diğer alternatifler
En köri tozu Karışımlar önemli miktarda zerdeçal içerir, yani aspirden aradığınız rengi sağlayabilir. Yemeğinizde işe yarayacak veya yaramayacak başka baharatlar da içereceğini unutmayın.
Lezzeti çok fazla etkilemeden yemeğinize sarı bir renk vermek için kadife çiçeği çiçeklerini kullanmayı düşünün. Aspir gibi, kadife çiçeği yaprakları da safranı karıştırmak için kullanılmıştır ve yemeğinize benzer bir ayırt edici renk sağlayabilir.