Etiyopya yemekleri Amerika’da henüz diğer Afrika mutfakları kadar yaygınlaşmamıştır. Bunun büyük bir nedeni, ülkenin yemeklerinde sıkça kullanılan Berbere baharat karışımının bulunmasının zor olmasıdır. Misir wot veya diğer Etiyopya yemeklerini otantik bir şekilde yapmak istiyorsanız, Berbere baharatına ihtiyacınız olacak. Mümkünse, mağazalarda bulmayı deneyin. Bulamazsanız ve çevrimiçi sipariş vermek istemiyorsanız, birçok Berbere baharatı alternatifinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Kendi Berbere Baharatınızı Yapın
Berbere baharatını evde yapmak, hazır bir karışımdan daha kolay olabilir. Berbere baharat karışımları, karanfil, kakule ve zencefil gibi yaygın baharatlar içerir. Berbere baharatının acı olması gerekmez, ancak çoğu karışımda bu nedenle pek çok kurutulmuş biber bulunur. İhtiyacınız olan tüm malzemeleri yerel marketinizde bulabilirsiniz. İşte Berbere baharatı için iyi bir tarif takip edebilirsiniz.
Berbere baharatını kuru bir toz olarak kullanabilir veya macun yapmak için yağla karıştırabilirsiniz. Berbere baharatı, bölgesel tariflere veya aşçının tercihine göre yapılabilir. Berbere’nin kendine has acılığını ve tatlılığını sağlayan temel baharatları kullandığınız sürece, otantik bir tat elde edebilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçim: Ras El Hanout
Ras El Hanout, Kuzey Afrika yemeklerinde popülerdir ve Fas mutfağında sıkça kullanılır. Ras El Hanout’taki baharatlar, bir baharat tüccarının en iyi malzemeleri arasından seçilmelidir. Diğer tüm baharat karışımları gibi, bu karışım da varyasyon gösterir ve her üretici kendi özel karışımlarını satar. Malzemeler, karanfil, kişniş ve kimyon gibi bilindik baharatlardan, cennet taneleri ve orris kökü gibi daha egzotik olanlara kadar değişebilir. Berbere baharatında bulunan aynı baharatlara sahip bir Ras El Hanout karışımı seçin ve Berbere baharatı gibi kullanın. Ras El Hanout çevrimiçi veya Orta Doğu pazarlarında satın alınabilir.
Alternatif: Tsire
Tsire baharat karışımı, Berbere baharatı veya Ras El Hanout kadar tanınmayan başka bir Afrika baharat karışımıdır. Bu karışım, Soya olarak da bilinir ve Batı Afrika sığır kebaplarını tatlandırmak için kullanılır. Kolayca bulunabilen birkaç baharattan oluşur ve bu, deneyimli bir aşçının baharat dolabında bulunmalıdır. Bu baharatlar arasında zencefil, karanfil, kırmızı biber ve birçok baharat karışımında görmeyeceğiniz bir diğer bileşen olan fıstık bulunur. Fıstıklar kaba bir toz haline getirilebilir, ancak Batı’daki birçok göçmen sadece şekersiz fıstık ezmesi kullanır.
Tsire karışımları değişiklik gösterebilir ve tarçın, ceviz ve Berbere baharat karışımlarında bulunabilecek diğer tatlar içerebilir. Tarifinizin Berbere baharatı için gerektirdiği miktarda tsire kullanın.
Diğer Alternatifler
Baharat Orta Doğu yemeklerinin temelini oluşturur ve birçok farklı yiyecek için genel bir baharat olarak kullanılır. Tipik olarak tarçın, karanfil ve paprika gibi Berbere baharatında da bulunan yaygın baharatları içerir.
Tandoori Masala, Tandoori tavuk yapmak için kullanılan baharat setidir. Tandoori tavuk, bir kil fırını olan tandorda pişirilir. Bu baharat karışımının kendine özgü özelliklerinden biri, yapımında kullanılan Keşmiri biber tozundan gelen parlak kırmızı rengidir. Bu karışımda kullanılan tipik ısı ve aromatik baharatlar, onu Berbere baharatı için iyi bir alternatif yapar.