Cennet Tanelerine Alternatif Baharatlar ve Kullanımları

by baharatdiyari
Grains of paradise substitute

Batı Afrika baharatı olarak bilinen cennet taneleri, karmaşık kakule ve zencefil notaları ile birlikte biber benzeri bir kıvılcım katarak yemeklerde kullanılabilir. Fas’ta yaygın bir bileşen olan Ras El Hanout karışımlarında da yer alan cennet taneleri, ister bira yaparken ister otantik tatta Nijeryalı yemekler hazırlarken değerli bir lezzet sunar. Çeşitli çevrimiçi kaynaklardan cennet taneleri temin edebilirsiniz, ancak bu baharat genellikle pahalıdır. Bütçeniz için fazla maliyetliyse veya hızlı bir şekilde ihtiyacınız varsa, cennet tanelerinin birçok ikamesinden birini düşünebilirsiniz.

Cennet tanelerinin en bilinen tarihsel kullanımlarından biri, 14. ve 15. yüzyıllarda karabiber yerine geçmesidir. Cennet tanelerinin biberli bir ısı sağlaması gibi lezzetteki benzerlikler nedeniyle etkili bir alternatif olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, karabiber ve cennet taneleri görünüşte çok benzerdir ve bu nedenle benzer estetik faydalar sağlayabilir. Karabiber, cennet taneleri gerektiren tariflerde kullanılan diğer baharatlarla da uyumlu çalışacaktır.

Karabiber, cennet taneleri ile karşılaştırıldığında yemeğe biraz daha fazla ısı katar. Bu nedenle, daha az karabiberle başlayıp, istenen baharat seviyesine ulaşana kadar azar azar ekleyerek ilerlemek isteyebilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçim: Kakule

Kakule, Hindistan kökenli bir çalıdan gelir ve tıpkı cennet taneleri gibi zencefil ailesinin bir üyesidir. Kakule sadece cennet tanelerinin bir akrabası değil, aynı zamanda lezzetleri de bazı güçlü benzerlikler gösterir. Köri tozu karışımlarında kullanılan kakule tohumları keskin ve tatlıdır. Her iki baharat da bütün tohum veya öğütülmüş halde kullanılabilir.

Kakule, çoğu bitki ve baharatla iyi eşleşir ve cennet taneleri gerektiren tüm tariflerde kullanılabilir. Kakule, yemeklere çok fazla ısı eklemediği için, eğer biber aromasına ihtiyacınız varsa kakulenizi biraz karabiberle birleştirmeyi düşünebilirsiniz.

Pişirme işleminde kakuleyi daha önce eklemeniz gerektiğini unutmayın. Cennet taneleri genellikle ısıyı iyi idare edemediğinden, lezzetini korumak için pişirme süresinin sonuna doğru eklenir.

Bir Tutam: Sansho Tozu

Sansho tozu, dikenli kül ağacının yapraklarından ve tohum kabuklarından yapılır. Japon suşi, çorbalar ve kızartılmış yemeklerde popüler bir tatlandırıcı bileşendir. Japon yedi baharat karışımı olan Shichimi Togarashi’deki baharatlardan biridir ve Çin beş baharat tozunun bazı versiyonlarına dahildir. Tıpkı cennet taneleri gibi, pişirme sonrasında yiyeceklerin üzerine serpilebilir.

Ayrıca cennet taneleri gibi, bir narenciye tangı ile birlikte biberli bir ısırık sağlar. Sansho tozunu cennet taneleri ikamesi olarak kullanırken, tarifinizin gerektirdiği miktarı kullanın.

Diğer Alternatifler

Pembe biber, cennet taneleri için etkili ikamelerdendir ve bulunması nispeten daha kolay olabilir. Bu pembe meyveler, meyveli bir tatlılık ile birlikte biberli bir ısırık sunar. Karabiber ve zencefil kombinasyonu da cennet tanelerinin lezzetini iyi bir şekilde yakalar. Bu ikameleri, cennet tanelerini kullanacağınız şekilde kullanabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın