Chia Tohumlarına Alternatifler ve Kullanım Alanları

by baharatdiyari
Chia Seed Substitute

Chia tohumları mükemmel bir beslenme ve lif kaynağıdır. Yumurtalar için vegan alternatifleri olarak kullanılabilir ve salatalar veya yulaf ezmesi üzerine serpilerek ek dokusal zenginlik katabilirler. Yoğurt ve smoothie’lerinizi daha ilginç hale getirirken lif alımınızı artırmak istiyorsanız, kesinlikle kendinize chia tohumu almayı düşünebilirsiniz. Eğer denediyseniz ve sevmiyorsanız ya da yerel bakkalınızda bulamıyorsanız, alternatiflerden birini düşünebilirsiniz.

En İyi Seçenek: Keten Tohumları

Keten tohumları keten bitkisinden gelir ve hafif bir ceviz tadına sahiptir. İki çeşidi vardır: kahverengi ve altın. Kahverengi türü, altın olanına göre daha topraksı bir lezzete sahiptir. Hem chia hem de keten tohumları, bir tür çözünür lif olan müsilaj içerir. Müsilaj, tohumlar suya batırıldığında kalın bir jel kaplama oluşturur. Bu özellik, her iki tohumun da yumurta için etkili bir ikame olmasını sağlar. Gevrek bir doku eklemek için her iki tohum çeşidini de serpebilirsiniz.

Beslenme açısından, her ikisi de benzer faydalar sağlar, ancak keten tohumlarının faydalarını elde etmek için öğütülmüş olmaları gerekirken, chia tohumları bütün olarak kullanılabilir. Chia tohumları yerine keten tohumları kullanırken, chia’nın lezzetinin keten tohumlarının cevizli tadına göre daha nötr olduğunu unutmayın. Bu cevizli tat, keten tohumlarında lezzet çatışmaları için daha fazla potansiyel olduğu anlamına gelir.

Chia tohumları kullanmış olsaydınız mülayim olabilecek yiyeceklere daha fazla lezzet ekleme potansiyeli de vardır. Chia yerine keten tohumu bir yumurta ikamesi olarak kullanılırken, üç yemek kaşığı suya bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu ekleyin ve en az 15 dakika bekletin. Ortaya çıkan jel, tek bir yumurtayı değiştirmek için yeterli olacaktır.

İyi Bir İkinci Seçim: Kenevir Tohumu

Kenevir ve esrar aynı türe aittir, ancak bu benzerliğin dışında tamamen farklı bitkilerdir. Kenevir tohumu esrarın bilinen etkilerinden hiçbirini sağlamaz. Kenevir tohumları, hem keten hem de chia tohumlarından farklıdır çünkü müsilaj içermezler. Diğer iki tohumun sağladığı çözünür lif jeli sağlamazlar. Bununla birlikte, yüksek seviyede omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere benzer beslenme faydalarının çoğunu sağlayabilirler. Ayrıca chia ve keten tohumlarına kıyasla daha fazla omega-6 yağ asidi içerirler.

Onları keyifli bir çıtırtı için smoothie, salata veya yulaf ezmesine serpebilirsiniz. Keten tohumları gibi, kenevir tohumları da belirgin bir lezzete sahiptir. Başka bir deyişle, lezzet çatışmalarına dikkat etmeniz gerekecektir.

Zor Durumda: Psyllium Kabuğu

Psyllium kabukları, Plantago ovata adı verilen bir bitkinin tohumlarının dış kaplamasıdır. Genellikle karbonhidrat bakımından yüksek olan ekmek kırıntıları gibi malzemeler yerine kullanılabilen düşük karbonhidratlı bir besindir. Chia tohumları gibi, psyllium kabukları çözünür lif açısından zengindir. Yukarıdaki diğer iki chia tohumu ikamesinin aksine, çıtır bir doku sağlamazlar; ancak, vegan yumurta alternatifi ve bağlayıcı bir ajan olarak işlev görebilirler.

Bir yumurtayı değiştirmek için bir yemek kaşığı psyllium kabuğu ve iki yemek kaşığı suyu birleştirin. Bir dakikadan daha kısa bir sürede kalınlaşmalıdır.

Diğer Alternatifler

Buğday ruşeymi, buğday tanesinin yeni bir bitki haline gelen bir parçasıdır. Beslenme açısından, buğday ruşeymi hem chia hem de keten tohumları için harika bir yedek olabilir. Birden fazla temel mineral sağlar ve günlük lif gereksiniminizin önemli bir kısmını karşılar; bununla birlikte, çıtır doku veya yumurta ikamesinin gerekli olduğu uygulamalara uygun olmayabilir.

Tapioka nişastası, manyok bitkisinin kökünden yapılır ve birçok tarifte yumurta ikamesi olarak kullanabilirsiniz. Buğday ruşeymi gibi, chia tohumlarının beslenme faydalarını veya çıtır dokusunu istiyorsanız iyi bir yedek değildir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın