Çin beş baharat tozu, çeşitli Asya yemeklerinde kullanılan popüler ve güçlü bir baharat karışımıdır. Çin'de kullanımı çoğunlukla restoranlarla sınırlıdır ve çoğu bölgede evde kullanılan bir malzeme değildir; ancak Uygur mutfağında önemli bir rol oynamaktadır. Çin ördeği veya domuz eti yemeklerinin hayranıysanız, Çin beş baharat tozunu her zaman dolabınızda tutmak iyi bir fikirdir, ancak iyi haber şu ki, eğer tükenirse bazı seçenekleriniz var. Çin beş baharat tozunun alternatiflerinin çoğu, çoğu süpermarketin baharat bölümünde bulunabilir.
En iyi seçeneğiniz: Kendi beş baharat tozunuzu yapın
Basitçe birleştirin Szechuan karabiberleri, tarçınVe karanfil Bir baharat öğütücü kullanarak kendi beş baharat karışımınızı yapmak için rezene ve anasonla birlikte kullanın. Bu baharatlardan eşit miktarda öğütücüye atın. Güney Çin'de portakal kabuğu popüler bir eklentidir, dolayısıyla bunu da dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Karabiber Ve öğütülmüş zencefil birçok karışımda yer alan iki baharat daha var. Malzemeleri eşit miktarlarda karıştırmayı deneyebilirken, farklı oranlarla oynamaktan ve karışımı damak tadınıza göre ayarlamaktan çekinmeyin.
İyi bir ikinci seçenek: Tarçın ve yıldız anason
Bu iki baharat, en yaygın beş baharat karışımının lezzetine hakimdir ve kendi başlarına kabul edilebilir bir ikame oluşturabilirler. Yıldız anasonunun ağızda kalan tadının çok acı olduğunu düşünüyorsanız, bazı aşçılar onu daha tatlı bir baharat olarak değerlendirdiğinden, onu yenibaharla değiştirmeyi düşünün. Zencefil veya Çin tarçını tarçının kabul edilebilir ikameleridir.
Bir tutam: Rezene tohumları ve Szechuan karabiberleri
Yıldız anason gibi, rezene tohumları meyanköküne benzer bir tada sahiptir ve beş baharat tozunun ayırt edici lezzetine büyük ölçüde katkıda bulunur. Szechuan karabiberleri diğer bir yaygın içeriktir ve rezene tohumlarının tatlılığını tamamlamak için baharatlı bir tat sağlayabilir.
Diğer alternatifler
Çin beş baharat tozu hakkında hatırlanması gereken en önemli şeylerden biri, içeriğinin beş tadı kapsaması gerektiğidir: ekşi ve acının yanı sıra tuzlu, tatlı ve keskin. Bu nedenle, bu tatların her birini temsil etmek için diğer baharatları kullanabilirsiniz.
Bir kombinasyon kırmızı bibertarçın ve öğütülmüş karanfil, beş baharatın çoğunu kapsadığı için beş baharat tozunun yerine kullanılabilir. Başka bir seçenek de toz baharatları tamamen ortadan kaldırmaktır. Bunun yerine yemeğinize bir miktar sambuca ekleyin. Sambuca, beş baharatla ilişkilendirilen lezzetin bir kısmını sağlayabilen, anason aromalı bir likördür.