Demirhindi ezmesi, işlenmiş hamur haline getirilmiş demirhindi meyvesinden elde edilir. Hafif tatlı notalarının yanı sıra yemeklere keskin bir asitlik katma yeteneği sayesinde Hint mutfağında popüler bir ekşitme maddesidir. Kendi ezmenizi yapmak için önceden hazırlanmış demirhindi ezmesi veya yeniden oluşturabileceğiniz bir blok demirhindi hamuru satın alabilirsiniz. Her iki seçenek de elinizde yoksa, birçok demirhindi ezmesi alternatifinden birini düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Nar Pekmezi
Nar pekmezi, nar suyunun yoğunlaştırılmış halidir. Meyve suyu koyulaşıp şurup kıvamına gelene kadar azaltılmıştır ancak aşırı tatlı değildir. Aslında, nar pekmezi genellikle belirgin bir tatlılık sağlamak yerine asitlik katmak için kullanılır.
Nar pekmezinin kıvamı, onu demirhindi ezmesinin mükemmel bir alternatifi yapan en önemli özelliklerinden biridir, çünkü her ikisi de yemeğe nem katar. Ayrıca, demirhindi ezmesinin etkilerinden biri olan yemeklere daha koyu bir renk verir.
Demirhindi ezmesi yerine nar pekmezi kullanırken, tarifinizin demirhindi ezmesi için gerektirdiği miktarı kullanın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Narenciye Suyu
Limon ve misket limonu suyu, en kolay bulunabilen ekşitme maddelerinden ikisidir ve batı mutfağında ekşilik katmak için popülerdir. Demirhindi Hint mutfağında aynı rolü üstlenirken, aynı zamanda limon veya misket limonu suyundan alamayacağınız meyvemsi bir tatlılık da sağlar. Yine de, ekşi narenciye meyveleri, demirhindi ezmesinin yerine geçmek için etkili bir şekilde kullanılabilir. Aslında, Hintli aşçılar demirhindi yerine bir alternatife ihtiyaç duyduklarında genellikle limon veya misket limonu kullanırlar. Tayland yemeği yapıyorsanız ve tatlılığa ihtiyacınız varsa, meyve suyuna biraz şeker eklemeyi düşünebilirsiniz.
Demirhindi ezmesi alternatifi olarak limon veya misket limonu suyu kullanırken, tarifinizin demirhindi ezmesi için gerektirdiği miktarda meyve suyu ekleyin. Şeker eklemeye karar verirseniz, eşit miktarda şeker ve narenciye suyu ekleyin. Demirhindi ezmesi için tarifinizin gerektirdiği karışımın aynı miktarını kullanın.
Hızlı Çözüm: Mango Tozu
Mango tozu veya amchur, kurutulmuş ve toz haline getirilmiş olgunlaşmamış mangodan yapılır. Demirhindi ezmesi güney Hindistan’da daha popüler olsa da, mango tozu ülkenin kuzey kesiminde tercih edilen bir ekşitme maddesidir. Mango tozunun sağladığı meyvemsilik ve ekşilik, demirhindi ezmesinin sunduğuna benzer.
Mango tozu kuru olduğundan en büyük fark kıvamdır. Mango tozuyla bir macun yaparak demirhindi ezmesine olan benzerliğini artırabilirsiniz. Eşit miktarda mango tozu ve su kullanın. Tarifte demirhindi ezmesi için belirtilen miktarda mango tozu ezmesini yemeğinize ekleyin.
Diğer Alternatifler
Kokum, demirhindi ile aynı ekşilik özelliklerine sahip bir meyvedir. Güney Hindistan’a özgüdür ve nadiren başka yerlerde kullanılır. Kokumu kullanmak için suya batırıp bütün olarak yemeğe eklemelisiniz. Taze demirhindi veya işlenmemiş demirhindi posası gibi, tohumları da kontrol etmeniz gerekecektir.
Kachri tozu, Hindistan dışında neredeyse bilinmeyen ve Hindistan’ın Rajasthan eyaleti dışında nadiren kullanılan bir başka yerel Hint baharatıdır. Kachri, salatalık akrabasıdır ve kurutulup toz haline getirildiğinde ekşi bir tada sahiptir.