Dukkah Yerine Kullanabileceğiniz Alternatif Baharat Karışımları

by baharatdiyari
dukkah substitute

Dukkah, Mısır mutfağında kullanılan bir fındık ve baharat karışımıdır. Genellikle gözleme ile birlikte, önce zeytinyağına batırılıp ardından baharat karışımına daldırılarak çeşni olarak tüketilir. Önceden paketlenmiş Mısır Dukkah’ını Orta Doğu pazarlarında veya çevrimiçi olarak bulabilirsiniz. Bu baharat karışımını bulamıyorsanız (veya acil bir ihtiyacınız varsa), bir Dukkah ikamesi kullanmayı düşünebilirsiniz. İşte en iyi seçeneklerinizden bazıları.

En İyi Seçenek: Kendi Dukkah’ınızı Yapın

Baharat karışımları arasında Dukkah nispeten basittir. Sonuç olarak, birkaç temel bileşeniniz varsa, bu karışımı oluşturmak zor değildir. Otantik bir versiyona sadık kalmak istiyorsanız, fındıkları susam tohumları ve birkaç baharatla, örneğin kimyon ve kişniş ile birleştirebilirsiniz. Karabiber ve tuz da çoğu karışıma dahil edilir.

Ortaya çıkan Dukkah, önceden karıştırılmış bir karışım gibi kullanılabilir. Ayrıca, fındıkları fıstık, kaju veya macadamia fıstığı ile değiştirerek ve tercihlerinize göre baharat ekleyerek kendi Dukkah karışımınızı da özelleştirebilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçenek: Tsire

Tsire, Batı Afrika kebaplarını kaplamak için kullanılan basit bir baharat karışımıdır. Kebaplar ve bu baharat, Kuzey Nijerya’da ortaya çıkmıştır. Tsire genellikle ülkenin güney kesiminde sulu ve Gana’da karnaval olarak adlandırılır. Kebaplar tipik olarak baharatla kaplanmış ve şişlere yerleştirilen uzun sığır eti şeritlerinden oluşur.

Diğer birçok baharat karışımı gibi, Tsire bileşenleri de değişebilir. Malzemelerin listesi, tuzla birlikte fıstık, zencefil ve kırmızı biber kadar basit olabilir. Diğer karışımlar, karanfil ve tarçın gibi baharatları içeren daha karmaşık olabilir; fakat fıstık, bu karışımı iyi bir Dukkah yerine getirecek olan cevizimsi lezzeti sağlar.

Ev yapımı tsire’nizi, tarifinizde Dukkah kullanılmasını gerektiren durumlarda kullanabilirsiniz.

Acil Durumlar İçin: Furikake

Furikake, tıpkı Dukkah gibi bir çeşni olarak kullanılan bir Japon baharat karışımıdır. Ancak, Dukkah daldırma için kullanılırken, Furikake öncelikle pilavı baharatlamak için kullanılır.

Dukkah gibi, Furikake’nin de standart bir tarifi yoktur. Her karışım, üreticinin tercihine göre hazırlanır. Farklı lezzet profillerine uygun birçok Furikake çeşidi bulabilirsiniz. Yaygın malzemeler arasında, Dukkah’tan alacağınız cevizimsi lezzeti sağlayan kavrulmuş susam bulunur. Furikake karışımında ayrıca shiso, şeker ve diğer malzemeler de bulunabilir. Furikake, Dukkah’ın kullanıldığı şekilde kullanılabilir.

Diğer Alternatifler

Chaat masala, Kuzey Hindistan’dan bir baharat karışımıdır ve burada meyve ve nohut gibi farklı sokak yiyecekleri için bir çeşni olarak kullanılır. Chaat Masala karışımlarındaki yaygın bileşenler arasında kişniş, öğütülmüş biber ve kimyon yer alır; bu üç baharat birçok Dukkah karışımına dahildir.

Za’atar, Orta Doğu’dan gelen, kekik ve tuzlu gibi bitkilerden oluşan bir baharat karışımıdır ve susam tohumları ile birleştirilir. Izgara etlerde kullanılabilir, humus üzerine serpilebilir veya zeytinyağı ile karıştırılıp pideye sürülebilir. Zeytinyağı ve gözleme ile kombinasyonu, Dukkah’ın nasıl kullanıldığına benzer. Furikake’de olduğu gibi, Za’atar’daki susam tohumları, bunu etkili bir Dukkah ikamesi haline getiren cevizimsi lezzeti sağlar.

Shichimi Togarashi, Japon yedi baharat tozu olarak da bilinir. Malzemeler değişiklik gösterebilse de, karışımlar genellikle susam, biber ve karabiber içerir. Shichimi Togarashi, tıpkı Dukkah gibi bir çeşni olarak kullanılır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın