Dulavratotu kökü çorbalardan kızartmalara kadar çoğunlukla Japonya ve Tayvan yemeklerinde kullanılan bir kök sebzedir. Örneğin, Japon yemeği kinpira gobo'nun özgün bir versiyonunu yapmaya çalışıyorsanız bu çok önemlidir. Eğer bulamazsanız, tarifinizde aşağıdaki dulavratotu kökü ikamelerinden biriyle değiştirebilirsiniz.
En iyi seçeneğiniz: Hindiba kökü
Hindiba kökü hindiba sebzesinin kökü. Hindiba kökünün en iyi bilinen uygulaması, bazen kahveye alternatif olarak da kullanılan dulavratotu köküne benzer şekilde kahve yerine kullanılmasıdır. Hindiba kökünü Louisiana kahvesiyle olan ilişkisinden biliyor olabilirsiniz.
Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin yerine geçebilir veya kafein tüketiminizi azaltmak için normal kahve telvelerine ekleyebilirsiniz. Daha az bilinen şey ise hindiba kökünün, dulavratotu köküne benzer şekilde hazırladığınız bir kök sebze olduğudur. Aynı uygulamaların çoğunda kullanmaktan çekinmeyin.
Hindiba kökü, aynı zamanda dulavratotu kökünün önemli sağlık faydalarından biri olan inülin içeriğiyle bilinir. Lif içeriğini arttırmak için yaygın olarak ekstrakte edilir ve diğer gıdalara eklenir. Hem hindiba kökü hem de dulavratotu kökündeki inülin, kan şekerindeki ani yükselişlerin şiddetini azaltmaya da yardımcı olabilir. böylece tip 2 diyabet riskinin azaltılmasına yardımcı olur.
İçerdikleri inülinin yanı sıra her iki kök de benzer besin profillerine sahiptir. Hindiba kökünün bir miktar acılığı vardır, bu da bazı uygulamalarda dulavratotu kökü yerine diğerlerine göre daha iyi çalışabileceği anlamına gelir.
İyi bir ikinci seçenek: Lotus kökü
Genellikle dulavratotu kökü yerine kullanılan köklerin aksine, lotus kökü bir su bitkisinin köksapıdır. Dulavratotu kökü sebze uygulamalarının çoğunda alternatif olarak iyi çalışır. Dulavratotu kökü gibi lotus kökü de çok hafif bir tada sahiptir. Lotus kökü, dulavratotu kökünden daha hafif bir tada sahiptir, bu nedenle dünyevi bir tat profili istiyorsanız ideal bir alternatif olmayabilir.
Dokusu, dulavratotu köküne benzer şekilde tavada kızartılmaya uygun hale getirir; ancak bütün olarak veya çapraz dilimlendiğinde görünümü önemli ölçüde farklıdır. Dulavratotu kökü ve çoğu dulavratotu kökü ikamesinin aksine, lotus kökü kahvenin yerini alamaz.
Kısaca: Karahindiba kökü
Karahindiba kökü sebze olarak yiyebileceğiniz, kavurup öğüterek kahve yerine kullanabileceğiniz başka bir köktür. Kahve alternatifi olarak kullanılmak üzere karahindiba kökü hazırlama işlemi, dulavratotu kökü hazırlama işlemiyle aynıdır.
Dulavratotu kökü yerine kullanmak istiyorsanız karahindiba köklerinin birkaç dezavantajı vardır; biraz daha acıdırlar ve aynı zamanda daha çok havuca benzeyen dulavratotu köklerinden daha incedirler. Benzer şekilde hem karahindiba kökü hem de dulavratotu kökü kavrulmadan kurutulup çay olarak kullanılabilir. Karahindiba kökü genellikle yetiştirilmek yerine toplanıyor, bu nedenle dulavratotu kökü ve bu listedeki diğer ikamelerle karşılaştırıldığında bulunması daha kolay olabilir.
Diğer alternatifler
Salsifikasyon dulavratotu köküne çok benzer, o kadar ki çoğu zaman birbirleriyle karıştırılırlar. Lotus kökü gibi tadı da dulavratotu kökünden daha hafiftir ancak aynı uygulamaların çoğunda kullanabilirsiniz.
Yaban havuçları, daha az dünyevi bir tat profiline sahip olmasına rağmen, dulavratotu köküne benzer şekilde kullanılabilir. Yaban havuçlarını kahve alternatifi olarak kullanamazsınız ancak kızartmalarda alternatif olarak kullanmak istiyorsanız benzer görünüm ve dokuya sahiptirler.