Goji Meyvesi Alternatifleri: Sağlık ve Lezzet İçin En İyi Seçenekler

by baharatdiyari
goji berries substitute

Goji meyveleri, batıda popüler hale geldi çünkü uzun ömürlülüğü ve sağlığı artırma potansiyeline sahiptir. Yararları konusunda hala çok fazla sağlam bilimsel kanıt olmasa da, goji meyveleri birçok ciddi hastalığın önlenmesi veya tedavisinde faydalı olabilir. Goji meyvelerini kullanmak istiyorsanız, bunları bulmanın her zaman kolay olmadığını görebilirsiniz. En iyi hızlı seçeneğiniz yerel bir Asya pazarını ziyaret etmek olacaktır. Orada bulamazsanız, goji meyvesi yerine kullanılabilecek alternatifleri düşünebilirsiniz.

En İyi Seçenek: Kurutulmuş Kızılcık

Yiyeceklerin antioksidan değeri genellikle oksijen radikal emilim kapasitesi (ORAC) değeri ile ölçülür. Kurutulmuş kızılcıklar, goji meyveleri için mükemmel bir alternatiftir çünkü birkaç benzer özelliğe sahiptir.

Goji meyveleri gibi, kurutulmuş kızılcıklar da 9.090 ORAC değeri ile antioksidan açısından oldukça zengindir. Goji meyveleri daha yüksek A vitamini ve protein konsantrasyonlarına sahip olsa da, kızılcıklar, goji meyvelerinde bulunmayan birçok besin de dahil olmak üzere daha geniş bir besin yelpazesine sahiptir. Kızılcıklar, iyi düzeyde K vitamini, potasyum ve kriptoksantin içerir. Bunlar, goji meyvelerinde önemli ölçüde bulunmaz.

Ayrıca, kurutulmuş kızılcıkların tadı, goji meyvelerine (ekşiliği sınırlandırılmış dünyevi bir tart aroma) diğer olası alternatiflerden daha fazla benzerlik gösterir. Goji meyveleri gibi kızılcıklar da kırmızıdır ve diğer alternatiflere kıyasla daha benzer bir görünüm ve dokuya sahiptir.

Herhangi bir uygulamada goji meyveleri için 1:1 oranında kurutulmuş kızılcık kullanabilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçim: Böğürtlen

Goji meyvelerinin, yaban mersini ve elma gibi birçok meyveden daha yüksek olan 3.290 ORAC değeri vardır. Ancak, böğürtlenin 4.669 ORAC değeri oldukça yüksektir. Goji meyvelerini tamamen besin değerleri için tüketiyorsanız, eşdeğer miktarda böğürtlen, yüksek C vitamini seviyeleri de dahil olmak üzere benzer faydalar sağlayabilir.

Böğürtlen, aynı zamanda iyi bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Lif, kilo kaybını teşvik edebilir. Goji meyveleri kadar protein içermezler ve görünüşleri benzer değildir ama tahıllara ek olarak birçok uygulamada kullanılabilirler.

Goji meyveleri için 1:1 oranında böğürtlen kullanabilirsiniz. Kurutulmuş böğürtlen yaygın olmadığından, çoğu durumda taze meyve kullanmanız gerekecektir. Bu, yemeğinize goji meyvelerinden daha fazla nem ve tatlılık katacağınız anlamına gelir. Sonuç olarak, taze böğürtlen tüm yemeklerde ideal bir alternatif olmayabilir.

Bir Sıkışıklıkta: Ahududu

Ahududu, goji meyvelerine kıyasla daha yüksek antioksidan kapasiteye sahip başka bir meyvedir. Antioksidan özelliklerini sağlayan ellagitanninler adı verilen polifenoller içerir. Ahududunun ORAC değeri 5.065 olup, antioksidan kapasite açısından hem yaban mersini hem de böğürtlenlerden daha yüksektir. Ahududu, goji meyveleri gibi lif ve C vitamini bakımından zengindir. Her iki meyve de kırmızı olup bazı uygulamalarda tart bir lezzet sağlayabilir.

Böğürtlen gibi, ahududu genellikle sadece taze olarak bulunur, bu yüzden her zaman mükemmel bir kurutulmuş goji meyvesi ikamesi olmayabilirler. Bunları kullanırsanız, ek nemi telafi etmek için tarifinizi ayarlamanız gerekebilir. Ahududu, goji meyvelerinden daha tatlı olabilir, bu yüzden tarifteki tatlandırıcıları da ayarlamanız gerekecektir.

Goji meyveleri için 1:1 oranında ahududu kullanabilirsiniz.

Diğer Alternatifler

Hem kurutulmuş hem de taze yaban mersini tanıdık ve nispeten kolay bulunur. Yukarıda belirtilen seçeneklerin en düşük ORAC değerine sahip olsalar da, hala son derece besleyici ve antioksidanlarla doludur. Goji meyveleri gerektiren çoğu tarifte kabul edilebilir bir yedek olabilirler. Kurutulmuş ekşi kirazlar da benzer bir ekşiliğe sahip olduğu için işe yarayabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın