Eğer Jamaika’nın favori lezzetlerinden biri olan Keçi Curry gibi yemekler yapmak istiyorsanız, otantik tadı elde etmenin en iyi yolu bir Jamaikalı köri tozu karışımı bulmaktır. Yakınlarınızda bir Jamaika marketi varsa, böyle bir karışımı bulabilirsiniz. Ayrıca bazı marketlerde Jamaika ürünlerinin yer aldığı bölümler olabilir. Jamaika köri tozu, diğer köri tozu türleriyle birçok benzerlik gösterir. Şimdi en iyi Jamaika köri tozu alternatiflerine bakalım.
En İyi Seçenek: Kendi Karışımınızı Yapın
Jamaikalı köri tozu ikamesi ararken, eğer iyi stoklanmış bir baharat rafınız varsa, kendi karışımınızı yapabilirsiniz. Bu, sadece daha taze baharatlar kullanmanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda tasarruf etmenize de yardımcı olabilir. Jamaikalı köri tozu yapmak basittir ve malzemelerin çoğunu bulmak kolaydır. Baharatlar zerdeçal ve yenibahar birçok markette bulunabilir. Çemen gibi bir malzeme daha zor bulunabilir, ancak bir Hint marketinde bulabilirsiniz. Kendi karışımınızı yaparak, baharatları tercih ettiğiniz lezzet profiline göre ayarlayabilirsiniz.
Kendi Karışımınızı Yapın: Pepperscale’de Ateşli Jamaika Köri Tozu Tarifi
İyi Bir İkinci Seçenek: Standart Köri Tozu
Temel köri tozu karışımları çoğu markette kolaylıkla bulunabilir. Jamaikalı köri tozunda bulunan aynı malzemelerin çoğunu içerirler, kimyon, kişniş ve zerdeçal gibi. Bu alternatifler keskin baharatlar açısından o kadar güçlü olmayabilir ve bu sorun değildir. Unutmayın ki Jamaika köri yemeklerindeki lezzetin büyük bir kısmı köri tozunun yanı sıra eklenen diğer malzemelerden gelir. Diğer lezzetli malzemeler ekleyerek yemeğinizin lezzetli ve otantik bir tat yakalamasını sağlayabilirsiniz.
Örneğin, yeşil soğan ve Scotch Bonnet Biberi pişirme sürecinin farklı noktalarında eklenebilir. Jamaikalı köri tozu aromasına yaklaşmak için yenibahar eklemelisiniz. Yemeğinizin başarısı için sadece köri tozundaki baharatlara güvenmeyin.
Jamaikalı köri tozu yerine 1:1 oranında standart köri tozu kullanabilirsiniz.
Acil Durumlar için: Madras Köri Tozu
Madras köri tozu, klasik İngiliz köri yemeklerinde merkezi bir bileşen olarak kabul edilir. Genellikle standart köri tozundan daha acıdır çünkü içinde yüksek miktarda kırmızı biber (genellikle acı biber) bulunur. Ancak Jamaika köri tozunda bulunan birçok malzemeye sahiptir. Kırmızı biber nedeniyle, Madras köri tozu genellikle Jamaika köri tozu karışımlarının parlak sarı renginde olmayabilir; bunun yerine, daha koyu ve turuncu bir renge daha yakın olacaktır.
Jamaikalı köri tozu karışımı yerine kullanırken, diğer aromatik bileşenleri eklemeyi düşünmelisiniz. Örneğin, yenibahar genellikle Madras köri tozunda bulunmaz, fakat Jamaika versiyonu için temel bir bileşendir. Olası bir istisna: Scotch Bonnet biberinin dahil edilmesi. Madras baharat karışımında zaten biber mevcut olduğundan, daha fazlasını eklemekten kaçınmak isteyebilirsiniz.
Madras köri tozunu Jamaikalı köri tozu için 1:1 oranında kullanabilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Vindaloo köri tozu Madras köri tozundan biraz daha acıdır, bu yüzden tarifte varsa Scotch Bonnet biberini eklememeyi düşünebilirsiniz. Madras köri tozunda olduğu gibi, genellikle vindaloo köri karışımlarında bulunmayan yenibaharı eklemek isteyeceksiniz.