Keçiboynuzu en çok kakaoyla yapılan ürünlere alternatif olarak bilinir. Kakao çekirdeklerinin toplandığı ağaç olan Theobroma kakao ağacından elde edilen ürünler için kolaylıkla en popüler doğal alternatiftir. Keçiboynuzu tozu Ceratonia siliqua ağacının kabuklarından yapılmıştırTheobroma kakao ile ilgisi olmayan. Keçiboynuzu tozunu iyi stoklanmış bazı marketlerde bulmanız gerekirken, her zaman bulunamayabilir veya bütçeye uygun olmayabilir. Keçiboynuzu tozu yerine ihtiyacınız varsa, aşağıdaki bulunması daha kolay seçeneklerden birini düşünün.
En iyi seçeneğiniz: Kakao tozu
Tıpkı kakao tozu yerine keçiboynuzu tozunun sıklıkla kullanılması gibi, kakao tozu Birkaç faktörü göz önünde bulundurduğunuz sürece keçiboynuzu yerine kullanılabilir. Her ikisi de benzer görünüme sahip olsa da keçiboynuzu tozu, kakao tozunun kendine özgü ve yoğun aromasına sahip değildir. Bu, keçiboynuzu yerine kakao tozu kullandığınızda, yemeğinize eşsiz çikolata lezzetini vereceğiniz anlamına gelir. Çoğu durumda bu iyi bir şey olacaktır; ancak diğerlerinde istenmeyen bir durum olabilir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta: Kakao tozu, aromasının yanı sıra hem kafein hem de teobromin içerir. Teobromin ve kafein uyarıcı ve duygudurum arttırıcı maddelerdir; bu nedenle pek çok kişi kakao tozuyla tatlandırılmış ürünlerin bağımlılık yaptığını düşünüyor olabilir. Çoğu insan bu etkilerle ilgili bir sorun yaşamasa da, uyarıcı özellikleri bazılarında uykusuzluğa ve kaygıya neden olabilir.
Tariflerinizde keçiboynuzu yerine 1:1 oranında kakao tozu kullanabilirsiniz ancak bu oranda çikolata aroması daha güçlü olabilir. Keçiboynuzu tozu için tarifinizin gerektirdiği kakao tozu miktarının yarısını kullanmayı ve miktarı damak tadınıza göre artırmayı düşünün.
İyi bir ikinci seçenek: Şekersiz bitter çikolata
Bitter çikolata, keçiboynuzu tozu yerine kakao çekirdeğinden elde edilen ürünleri kullanmanın başka bir yoludur. Çikolata, kakao katılarının bir kısmının tekrar karıştırıldığı kakao tozudur. Bazı durumlarda belirli miktarda süt ve vanilya da eklenecektir. Kakao tozu gibi, bitter çikolata da keçiboynuzu yerine geçen bir üründen istediğiniz koyu kahverengi rengi sağlayacaktır. Kakao yağının (ve muhtemelen sütün) dahil edilmesinin, bitter çikolatanın bir tabaktaki kaloriyi önemli ölçüde artırabileceği anlamına geldiğini unutmayın.
Tarifinizin gerektirdiği her 3 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu yerine bir ons şekersiz bitter çikolata kullanın. Kakao yağı ilavesini telafi etmek için tarifteki diğer yağların miktarını ayarlayın.
Bir tutam: Hazır kahve veya espresso tozu
Keçiboynuzu veya kakao tozu gerektiren tariflerde hazır kahve (veya espresso tozu) kullanılabilir. Hazır kahve, keçiboynuzu ve kakao tozlarıyla ilişkilendirdiğiniz aynı zengin kahverengi rengi sağlamayabilir, ancak yine de bir miktar acıyla birlikte güçlü bir tat sağlayabilir.
Keçiboynuzu tozu yerine hazır kahve veya espresso tozu kullanırken, tarifinizin keçiboynuzu tozu için gerektirdiği miktarın yarısı ile başlayın ve damak tadınıza göre artırın.
Hazır kahve tozunun sıvılaştığını unutmayın; bu, keçiboynuzu tozunun kuru bileşenlerin önemli bir kısmını oluşturduğu fırınlanmış ürünlerde iyi bir alternatif olamayabileceği anlamına gelir.
Diğer alternatifler
Cupuacu, kakao ailesine ait bir Brezilya meyvesidir ve tadı, keçiboynuzu tozuyla aynı lezzet notalarının çoğuna sahiptir. Kakao çekirdeklerine benzer şekilde işlenir ve benzer dünyevi bir tada sahiptir, bu da onu keçiboynuzu tozunun mükemmel bir alternatifi haline getirir.