Yiyeceklere fındıksı bir tat vermenin yanı sıra, keten tohumu ayrıca çıtırlık ekleyerek dokuyu iyileştirir. Daha da iyisi, omega-3 yağ asitleri, vitaminler ve mineraller açısından zengin olmasıdır. “Süper gıda” olarak kabul edilebilecek kadar besleyicidir. Keten tohumu, etkili bir yumurta ikamesi olduğundan unlu mamulleri vegan dostu hale getirmek için kullanılabilir. Ayrıca tohumları bütün olarak veya öğütülmüş halde keten küspesi olarak kullanabilirsiniz. Keten tohumu bittiyse aşağıdaki alternatif seçenekleri göz önünde bulundurun.
En İyi Seçenek: Chia Tohumları
Chia tohumları keten tohumlarıyla birçok ortak özelliğe sahiptir; bunlardan biri de her ikisinin de yüksek oranda çözünebilir lif içermesidir. Çözünebilir liflere müsilaj denir ve bu, onları etkili yumurta ikame maddeleri ve koyulaştırıcılar yapan özelliktir. Keten ve chia tohumları, zengin omega-3 yağ asitleri kaynakları olmaları bakımından da benzerdir.
Chia tohumlarının neme maruz kaldığında çok çabuk jelatinimsi hale geldiğini unutmayın, bu nedenle keten tohumunun kullanılacağı tüm yemeklerde bunları kullanmanız önerilmez; örneğin salatalarda kullanmak istemeyebilirsiniz. Keten tohumunu yumurta yerine kullanmak için, bir çorba kaşığı öğütülmüş chia tohumunu 3 çorba kaşığı suyla birleştirin ve yaklaşık 10 dakika bekletin. Bu karışım bir yumurtanın yerini alacaktır.
İyi Bir İkinci Seçenek: Kenevir Tohumları
Kenevir tohumları esrarla aynı aileden gelirler ve oldukça besleyicidirler. Kenevir tohumları sadece keten ve chia gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda bazı temel besin maddelerini de daha fazla içerir. Besin değerlerinin yanı sıra gıdalara keten tohumlarının sağladığına benzer bir fındık aroması da katarlar. Diğer bir faydası da keten tohumlarıyla aynı sert dış kaplamaya sahip olmamasıdır, bu da onların sindirimini kolaylaştırır.
Kenevir tohumlarının keten ve chia tohumlarında bulunan müsilajı içermediğini ve bu nedenle bunları yemeklerinizi koyulaştırmak için kullanıyorsanız etkili olmayacağını unutmayın. Ayrıca müsilajın olmaması, bunların iyi bir yumurta ikamesi olmadığı anlamına gelir.
Kısaca: Buğday Tohumu
Buğday tohumu, ekmek ve diğer fırınlanmış ürünlerde keten tohumunun yerine iyi bir alternatif olabilir. Buğday tohumu, buğday çekirdeğinin bir parçasıdır ve buğdaydan alacağınız birçok besin maddesini sağlar. B ve E vitaminleri de dahil olmak üzere zengin bir lif ve vitamin kaynağıdır. Ayrıca önemli miktarlarda potasyum ve demir de dahil olmak üzere çeşitli mineraller içerir.
Diğer faydalarının yanı sıra buğday tohumu bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir. Keten tohumu ve chia gibi zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Yulaf ezmesine ve diğer tahıllara buğday tohumu ekleyebilir veya yoğurdunuza katabilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Keten tohumunun yerine yumurta yerine geçecek bir ürün arıyorsanız, chia tohumları dışında birçok seçeneğiniz vardır. Tofu ve yoğurt, bağlayıcılık ve nem sağlayabilen iki popüler yumurta ikamesidir. Yumurta yerine geçecek bir ürün aramıyorsanız ancak koyulaştırıcı arıyorsanız badem ununu düşünebilirsiniz. Keten tohumu gibi badem unu da bir süper gıda olarak kabul edilir ve çok çeşitli vitamin ve mineraller sağlayabilir. Ayrıca yemeğinize fındıksı bir tat verecektir.