Kimchi Yerine Kullanabileceğiniz Lezzetli Alternatifler

by baharatdiyari
Kimchi Substitute

Kimchi, eski bir Kore garnitürü ve çeşnisi olarak Kore mutfağının tartışmasız en önemli unsurlarından biridir. Keskin baharatlarından aldığı karmaşık bir tada ve güçlü bir aromaya sahiptir. En popüler kimchi tarifleri arasında tuzlu deniz ürünleri ve kırmızı biber bulunur. Kore yemeği pişiriyorsanız ve bu önemli öğenin eksikliğini hissediyorsanız, aşağıdaki kimchi ikameleri bazı lezzet notalarını sağlayabilir.

Kimchi’yi sıfırdan yapmak, lahanayı tuzlamak, baharatlamak ve fermente etmek gerektirir. Klasik versiyon için doğru türde lahanaya (napa lahanası) ve doğru baharatlara ihtiyaç duyacaksınız. Kimchi baharatları arasında biber gevreği, sarımsak ve zencefilin yanı sıra jeotgal adı verilen tuzlu deniz ürünleri bulunur. Çiğ karides, tuzlu deniz ürünleri yerine kullanılabilir.

Daha sonra tüm veya doğranmış lahana yapraklarını baharat karışımıyla kaplayıp buzdolabında fermente etmeye bırakacaksınız. Fermantasyon süresi iki hafta kadar kısa olabilir, ancak ne kadar uzun süre bekletilirse o kadar lezzetli olur. Bu tür kimchi yapmanın belirgin dezavantajı uzun fermantasyon süresidir.

Birkaç gün içinde yemeye hazır hale getirilebilen hızlı ve kolay bir kimchi olan mak kimchi’de bir alternatif vardır. Daha az geleneksel olan bazı tarifler bekleme süresini atlar ve fermantasyon olmadan hemen yenilebilir.

İyi Bir İkinci Seçenek: Lahana Turşusu

Fermente lahana yemeği ve çeşnisi olduğu için, lahana turşusu mükemmel bir kimchi alternatifidir. Lahana turşusu genellikle hafif baharatlı olduğundan (kimyon tohumu ve tuz içerebilir ancak başka pek fazla şey içermez), daha az baharatlı kimchi türlerinin yerine geçmek için en iyi sonucu verir. Daha yakın bir tat uyumu için az miktarda tuz ve sirke eklemek isteyebilirsiniz çünkü hafif kimchi bile genellikle lahana turşusundan daha ekşi ve tuzlu olacaktır.

Daha sıcak olanların yerini almak istiyorsanız, otantik kimchi ile elde ettiğiniz ısı ve umami karışımı için biraz Kore biber gevreği (gochugaru) veya biber salçası (gochujang) ekleyin. Kore biberi ürününüz yoksa, biraz Tayland balık sosu ve acı biber de benzer bir amaca hizmet edebilir. Lahana turşusunu Avrupa’nın etkilediği yemek kültürlerine sahip ülkelerde bulmak daha kolay olacak ve kimchiden daha ucuz olabilir.

Kısaca: Turşu Jalapeno

İki yaygın türü vardır: salamura jalapeno ve her ikisi de kimchi ile benzer özellikler taşır. Başlangıç olarak, her ikisi de kimchi gerektiren pek çok yemekte işe yarayacak ekşilik ve ısıyı sağlar.

İki tür, fermente edilmiş jalapenolar ve sirke ile salamura edilmiş jalapenolardır. Fermente jalapenolar kimchi ile en fazla ortak noktaya sahiptir, çünkü onları turşu haline getirmenin fermantasyon yöntemi, kimchi’nin asitliğinden ve karmaşık tadından sorumlu olan aynı tür Lactobacillus bakterilerini içerir. Sirke turşusu jalapenolar birçok yerde yaygındır. Kilerinizde zaten yoksa, fermente jalapenolar ve kimchi ile karşılaştırıldığında onları bulmak daha kolay olabilir.

Her iki tür salamura jalapeño’yu kimchi’nin yerini almak için mükemmel kılmayan şey, salamura jalapeñoların kimchi’ye pek benzememesidir. Ayrıca kimchi lezzet profilinin önemli bir parçası olan umamiden de yoksun olabilirler.

Diğer Alternatifler

Yeşil lahana kimchisi – yangbaechu kimchi – geleneksel kimchinin yerine geçebilir. Yeşil lahana, Batı’da daha yaygın olan lahana türüdür; geleneksel olarak lahana salatası için parçalanan yuvarlak başlı türdür.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın