Lime kabuğu, keskin, taze kireç aromasını ve lezzetini eklemek için harika bir baharattır, ancak tüm kabuğun acılığını ve meyve suyunun asitliğini içermez. Hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilmesi, onu çok yönlü kılar. Baharat dolabınızda lime kabuğu yoksa ve satın alamıyorsanız, seçebileceğiniz birkaç alternatif vardır. İşte lime kabuğu yerine kullanabileceğiniz bazı seçenekler.
En İyi Alternatif: Limon Kabuk Rendesi
Hem lime hem de limon, narenciye oldukları için benzer özelliklere sahiptir. Çoğu narenciye gibi, lezzetleri de meyvenin tadının çoğundan sorumlu uçucu yağlarla doludur. Limon, lezzeti ve kokusu açısından lime’a en çok benzeyen narenciyedir. Her iki meyvenin lezzeti de çoğu yemekte benzer keskin, tatlı bir nota sahiptir. Aslında, başka keskin baharatlar içeren yemeklerde ikisi neredeyse ayırt edilemez. Limon kabuğu rendesinin bir diğer avantajı da lime kabuğu rendesi kadar kolay çıkarılıp kullanılabilmesidir.
Olgun bir limonun parlak sarı rengi, lime kabuğunun derin yeşili ile karşılaştırıldığında farklı bir görünüm sunabilir, ancak bu çoğu yemekte olumsuz bir etki yaratmayacaktır.
Bir çay kaşığı limon kabuğu rendesi, lime kabuğu rendesi kadar lezzetlidir, bu yüzden 1:1 oranında lime kabuğu yerine kullanabilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçenek: Taze veya Kurutulmuş Lime Kabuğu
Lime’ın lezzeti, kabuğun en dış kısmında bulunur – renkli kısım. Lime kabuğu, beyaz iç kısım olan ilik de dahil olmak üzere meyvenin tüm dış kısmıdır. Tüm kabuk, lezzetini kaybetmeden uzun süreli depolama için kurutulabilir, ancak bir miktar lezzet kaybı olabilir. Doku ve renk için değil, lezzet için kullanılacak yemeklerde iyi bir alternatif olabilir.
Acı ve lifli olabileceği için tüketileceği yemeklerde iyi bir alternatif değildir. Örneğin, bir salata veya kuru bir ovma için lime kabuğu kullanmazsınız; ancak, bir sos veya kızartma tabağında kullanabilirsiniz. Sos veya kızartma tabağında, yemeği servis etmeden önce çıkarın ve lezzetli uçucu yağlarını serbest bırakın.
Lime kabuğu lezzetini değiştirmek için bir lime kabuğu kullanın. Kurutulmuş kabuğu kullanıyorsanız miktarın iki katı kullanın.
Lime özü, meyve kabuğunun keskin lezzetini sıvı formda yakalar. Genellikle lezzetteki uçucu yağdan yapılır. Lime ve diğer narenciye özleri sadece çok güçlü olmakla kalmaz, aynı zamanda lime veya lime kabuğundan çok daha uzun bir raf ömrüne sahiptir.
Bir çay kaşığı lime kabuğu rendesi yerine, 1/2 çay kaşığı sıvı ekstrakt kullanın. Lime ekstraktlarının çok güçlü olabileceği gerçeği, yemeklerin fazla baskın hale gelmesine neden olabilir.
Diğer Alternatifler
Lime suyu, meyveli ve asidikliği ile birlikte lime aromasının çoğunu sağlayacağı için başka bir iyi seçenektir. Ancak, suyunun, lezzetten önemli ölçüde daha az aroma içerdiğini unutmamak önemlidir; bu nedenle lezzet yerine daha fazla kullanmanız gerekecektir. Lime aromasını sağlamanın yanı sıra, lime suyu yemeğinizi çok daha asidik hale getirebilir.