İyi Bir Kırmızı Miso İkamesi Nedir?

by baharatdiyari
red miso substitute

Kırmızı miso, Japon mutfağında temel bir bileşen olan fermente tahıl ezmesi olan miso'nun ana çeşitlerinden biridir. Kırmızı miso, tahılın soya fasulyesi ile birleştirilmesiyle yapılır ve daha sonra fermente edilir; kırmızı miso diğer çeşitlere göre daha uzun bir fermantasyon süresine sahiptir. En lezzetli miso çeşidi olarakKırmızı miso, proteinler veya sebzeler için marinatlarda ve sırlarda mükemmeldir. Eğer bittiyse ve kırmızı bir miso yerine ihtiyacınız varsa, aşağıdaki seçeneklerden birini deneyin.

En iyi seçeneğiniz: Beyaz miso

Beyaz miso Bazen tatlı miso olarak da adlandırılır ve Japonya dışında popüler hale gelen daha soluk bir misodur. Beyaz miso, kırmızı misodan daha kısa bir süre fermente edilmiştir ancak aynı dokuya ve aynı tada sahiptir. Beyaz misonun popüler bir malzeme haline gelmesi, onu kırmızı misoya göre daha kolay bulacağınız anlamına gelebilir.

Beyaz misonun dezavantajları, kırmızı versiyona göre daha az tuzlu olması ve daha az umami içermesidir. Aynı zamanda daha az protein içerdiğinden beslenme açısından da farklıdır.

İyi bir ikinci seçenek: Doenjang

Doenjang olarak bilinen fermente Kore ezmesi, bazı yemeklerde kırmızı miso yerine de kullanılabilir. Doenjang kırmızı rengi, umamisi ve tuzluluğu da dahil olmak üzere kırmızı miso'nun birçok özelliğine sahiptir; bu nedenle, eğer doğru kullanırsanız, kırmızı miso yemeğinin lezzetini önemli ölçüde değiştirmeyecektir.

Doenjang'ın misodan daha konsantre bir tada sahip olduğunu ve daha fazla tuzlu olduğunu unutmamak önemlidir. Daha yoğun lezzet, onu daha küçük miktarlarda kullanmanız gerekeceği anlamına gelir.

Doenjang'ın dezavantajı, birçok yerde hala nispeten belirsiz bir içerik olmasıdır; bu nedenle çoğu Asya marketinde bulunması gerekirken, onu Avrupa veya Amerika'daki ana akım zincir mağazaların raflarında göremeyebilirsiniz.

Kısaca: Soya sosu

ben söğütüm – özellikle Japon soya sosu – iyi bir miso ikamesidir çünkü benzer malzemelerle ve kırmızı miso ile yapılan bir işlemle yapılmıştır. Soya sosu, miso yapımının bir yan ürünü olarak başladı. Aynı bileşenler ve üretim süreci nedeniyle soya sosu, kırmızı misonun fermente umami lezzet notlarından bazılarını paylaşır.

Soya sosu, tükenip biraz almanız gerekip gerekmediğini bulmak için en kolay kırmızı miso alternatifi olacaktır. Kırmızı misoyu soya sosuyla değiştirmenin ana dezavantajı tutarlılıktır. Sıvı olduğu için kırmızı misonun kremsi dokusuna bağlı olarak yemeklere istenmeyen nem katabilir.

Diğer alternatifler

Soya fasulyesi ve bakladan yapılan fermente edilmiş bir Çin ezmesi, doubanjiang bazı uygulamalar için miso macununun yerine kullanılabilir. Doubanjiang'ın kırmızı misoya göre çok daha yoğun aromalı olduğunu ve kırmızı miso gerektiren bazı yemeklerde işe yaramayabilecek kırmızı biber içerdiğini unutmamak önemlidir.

Balık sosu Sıvı kıvamı önemli değilse ve soya sosu bulamıyorsanız bazen kırmızı miso yerine kullanılabilir. Yemeğinize kırmızı misonun getireceği aynı tür tuzluluk ve umamiyi verecektir.

Kırmızı misonun lezzet profilinden çok kıvamını simüle eden bir malzemeye ihtiyacınız varsa, tahin iyi bir seçenektir. Tahin, yemeğinize kırmızı misoya benzer bir doku verecektir ve bulunması daha kolay olabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın